Őszintén szólva soha nem voltam különösebben nagy rajongója Kovács Margit (1902–1977) művészetének – keveset is tudtam róla – és a kerámiáknak sem. Aztán egyszer az újlipótvárosi Hollán Ernő utcában felfedeztem egy falba süllyesztett, hangulatos kerámiaszobrot, ami azonnal elnyerte a tetszésemet. Amikor megtudtam, hogy az általam addig kissé lebecsült Kovács Margit munkája, rájöttem, hogy nagyot hibáztam. Kutatni kezdtem, és hamar nyilvánvalóvá vált előttem, hogy a méltán népszerű keramikusművésznek nem ez az egyetlen ilyen jellegű munkája, és szinte mindegyik elképesztő darab. Akkor döntöttem el, hogy elkészítem ezt a cikket, ami az én Canossa-járásom Kovács Margit művészete előtt. Természetesen a felsoroltakon kívül jóval több Kovács Margit-munka található még városszerte, most csak a kedvenceket említjük.

1/11

V. kerület, Régi posta utca 13.

Az utca arról kapta a nevét, hogy itt működött az első pesti postahivatal, ami előtt Kovács Margit 1937-es domborműve méltóképpen tiszteleg. A két világháború között jellemző volt, hogy az épületek utcafrontjára kisebb méretű, díszes műalkotásokat helyeztek el, Kovács Margit is ennek köszönhette a felkérést. Műve a posta hőskorába repít vissza – stílszerűen egy postakocsin. Kimondottan meseszerű az ábrázolásmód.

2/11

V. kerület, Vármegye utca 15.

Az 1939-es épületkerámia címe: Felszállott a páva. Nem véletlenül, hisz ha a méltán népszerű népdal sorait tovább mondjuk, megtudjuk azt is, hogy a páva nem máshova szállt fel, mint a vármegye házára. És pont ezt látjuk Kovács Margit domborművén, ami – akárcsak a postakocsis – meseszerű alkotás, de nem a bájos fajta, hanem inkább egy népies fantasy jut róla az ember eszébe.

3/11

XIII. kerület, a Katona József és Hollán Ernő utcai saroképület

Még mindig a 30-as években járunk, 1935-ben, a Szent Flóriánt ábrázoló épületkerámia ekkor készült el. Kifejezetten jól passzol a klinkertéglához, amiből a ház felépült. A tűzoltók védőszentjének Kovács Margit vizeskorsót adott a kezébe, amivel a lábainál égő házat oltja éppen, ruházata pedig a római korra utal, amikor a szentté avatott mártír élt.

4/11

I. kerület, Tárnok utca 18.

Kovács Margit 1974-es munkája a Várban található, egy középkori ház falában. A ház egyébként arról híres, hogy itt volt a híres Arany Sas Patika. A házat az évszázadok során többször átépítették, meg hozzáépítettek és fel is újították, eközben a barokk szoborfülke változatlanul ott maradt, de mindig szobor híján. Ekkor jött Kovács Margit Madonnája a gyermekével.

5/11

I. kerület, Ostrom utca a Bécsi kapunál

Kovács Margit halálának évében, 1977-ben készült el az az épületkerámia, ami Buda várának ostromára emlékezik. A vár falában látható, a Bécsi kaputól balra.

6/11

I. kerület, Ponty u. 14.

A másik Kovács Margit-munka, ami bizonyítja, hogy milyen jól áll az épületkerámiáihoz a klinkertégla. A sikeresen halászó fiút ábrázoló, 1932-ben elkészült mű a Vár alatti utcák egyikében található. És hát mit fogott ki a halászlegény? Természetesen – a Ponty utcához illően – pontyot.

7/11

VII. kerület, Erzsébet körút 13.

A egykori Híradó, majd később Horizont mozit egy ideje már egy kis protestáns vallási közösség használja. Az épületen belül a színházterem oszlopait Kovács Margit 1939-es, monumentális munkája díszíti, ami a magyar történelem fontos eseményeit mutatja meg. Az oszlopra került a hét vezér, István és Mátyás király meg persze Széchenyi is.

8/11

XI. kerület, Diószegi út 64.

Ez az alkotás is épületen belül található, az egykori Vértranszfúziós Intézet második emeletén, a lépcsőházzal szemközti falon. 1964-ben készült. Az Eltűnt idők nyomában címet viselő mű a régmúltra emlékezik vissza, a falusi, paraszti élet archaikus-konzervatív világára.

9/11

XII. kerület, Csaba u. 5.

Ez az 1938-as Kovács Margit-munka szintén épületen belül van. A Városmajori Jézus Szíve-templomban látható, a bejárattól balra nyíló keresztelőkápolnában, középen, a földön, a medence körül. Az állatövi jegyeket ábrázolja.

10/11

XIV. kerület, Cházár András u. 6.

A dombormű az egykori Postás Nyugdíjas Otthon épületében látható, és 1937-ben került oda. Ma az épületben egy iskolai kollégium működik, ennek földszinti előterében találjuk a posta fejlődésének állomásait bemutató kerámia domborművet. 

11/11

II. kerület, Bimbó út 11.

A halászat és a vadászat a témája ennek az 1942-ben elkészült kerámia domborműnek, ami szintén épületen belül található. A lakóház bejáratától balra látható a monumentális munka. Elég szuper lehet itt lakni és nap mint nap gyönyörködni Kovács Margit lenyűgöző kerámiafalában.

Címkék