Kétségkívül berobbant a nyár, a hőmérő mutatója tartósan 30 fok felett áll, és ilyenkor nincs is jobb dolog, mint előkapni a strandfelszerelést vagy a piknikkészletet és kiszabadulni a városból, hiszen igazi enyhülést csak a természetközeli, zöld programok adnak. Ha pedig mindezt környezettudatosan, a lehető legnagyobb odafigyeléssel és felelősséggel tesszük, akkor azt is megválogatjuk, milyen eszközzel jutunk el a kiválasztott program helyszínére. Érdemes a kirándulásokat a GreenGo elektromos autóival tervezni, hiszen igénybe vehetjük városon kívüli utak alkalmával is. Cikkünkben olyan ötleteket szedtünk össze, melyek tökéletesek egy könnyed nyári kiránduláshoz a zöld szemlélet jegyében, és ökotudatos tippeket is adunk, miként tehetjük a programozást még környezettudatosabbá.

GreenGo a városi közösségi közlekedés egyik üde zöld színfoltja, hiszen használatával nemcsak könnyen és gyorsan juthatunk el egyik helyről a másikra, de a flotta kizárólag elektromos autókkal üzemel, így fenntartható alternatívája a városi közlekedésnek. Sokan nem tudják, de GreenGoval akár a városon kívül is furikázhatunk, és számos Budapest-közeli kirándulóhelyet, piacot, strandot és látványosságot kereshetünk fel segítségével. Ezeken a helyszíneken ráadásul kedvezményes parkolási zónákat alakítottak ki a normál parkolási díj töredékéért, így az autó meg is vár bennünket, ameddig mi lazítunk.

1/5

Strandolj természetközelben: dunakeszi strand és Rukkel-tó

Dunakeszi szabadstrandot mindössze 20 km-re találjuk Budapest belvárosától, mégis egy zöld oázis vár minket, lapos partszakasszal, hűs árnyékot adó fákkal és játszótérrel. A strand a nyári szezonban bármikor látogatható, ráadásul ingyenesen.

Ha a vadregényes Duna-part helyett inkább egy jobban kiépített, ugyanakkor természetközeli strandot keresünk, akkor irány a Taksony közelében található Rukkel-tó, ahol komplett csúszdapark, vízi vidámpark, wakeboardpálya és ugrótornyok várnak ránk. Ráadásul csónakot, vízibiciklit és kajakot is kölcsönözhetünk, így akár baráti társasággal is tökéletes a program. Mindkét strand mellett ott figyenek a GreenGo kedvezményes parkoló zónái.

Zöld tipp strandoláshoz:

A strandolás közben rengeteg hulladékot termelünk, gondoljunk csak a büfékben kapott eldobható műanyag poharakra, tányérokra, evőeszközökre. Így ha tehetjük, vigyünk saját kulacsot és piknikfelszerelést, de ha mégse tudunk ellenállni a büfében egy hideg üdítőnek, akkor mindenképp szívószál nélkül kérjük az italunkat.

2/5

Piacozz a városon kívül: Csepeli Piac és Budaörsi Gazdapiac

Ha szereted a piacok hangulatát és sűrűn látogatod a belvárosi vásártereket, érdemes kipróbálnod a külvárosi, környékbeli opciókat is. Mi most két izgalmas termelői piacot ajánlunk. A hatalmas csepeli őstermelői piacon közel 250 standot találunk, a friss hazai zöldségeken és gyümölcsökön kívül vehetünk mézet, háztáji tojást, savanyúságot, házi tésztát, vágott virágot, palántákat, tejtermékeket, húsárukat, mindezt nagyon kedvező áron hétfőtől szombatig.

Ha kisebb léptékű piacot keresünk, akkor a Budaörsi Gazdapiacon jó helyen járunk. Noha csak szombatonként van nyitva, ám így minden adott, hogy egy hétvégi kirándulás előtt beugorjunk és feltankoljunk a legfinomabb termelői árukból. A piac civil kezdeményezésre alakult, és itt valóban csak olyan termelők árusítanak, akik nagy odafigyeléssel, saját maguk termesztik áruikat. Ez a piac igazi közösségi tér, a környék lakosaitól kezdve a kirándulókon át a Michelin-csillagos éttermekig sokan keresik fel a piacot. Ha már idáig gurultunk a GreenGoval, akkor beugorhatunk a budaörsi csomagolásmentes boltba, a Grammba, aztán felfedezhetjük a budaörsi Kő-hegyet.

Zöld tipp piacozáshoz:

Ha piacra megyünk, akkor is sokat tehetünk környezetünkért, hiszen a bevásárlás során rengeteg hulladék keletkezhet, ha nem figyelünk oda. A nejlonszatyrok helyett vigyünk saját zsákokat a zöldségeknek, gyümölcsöknek, pékáruknak, a kimérős tejtermékeket pedig kérhetjük saját dobozba vagy palackba. Műanyag zacskók helyett vigyünk kosarat, vagy hasznosítsunk újra egy nagyobb IKEA-s zsákot, melybe remekül belefér a sok friss portéka.

3/5

Piknikezz a szabadban: Naplás-tó és hűvösvölgyi Nagyrét

Akár a piacon szedtük össze a piknik hozzávalóit, akár otthonról csomagoltuk, a természetben való falatozás léleknek és testnek is egyaránt felüdülés. Megmutatjuk, hol érdemes piknikezni, ahol minden adott hozzá, illetve ahol akár sütögethetünk vagy bográcsozhatunk is. A Naplás-tó pár évvel ezelőtt teljesen megújult, szuper pihenőpadokat alakítottak ki a tó körül, a vízpart mellett elnyúló kiserdőben pedig nemrég adták át a 22 méter magas kilátót. Az árnyas fák alatt több tűzrakóhelyet is találunk, azonban figyeljük a tájékoztatást, mert a nagy melegben sokszor tűzgyújtási tilalmat rendelnek el. 

A pesti oldal mellett Budán is ajánlunk egy remek kirándulóhelyet, a hűvösvölgyi Nagyrétnél kevesebb jobb hely van, ha olyan városközeli piknikezőszpotot keresünk, ahol nincs nagy zsúfoltság. A területet idén újították fel, így már egy szuper játszótér és fitneszpark is vár ránk a háromhektáros kirándulóhelyen. A környéken a parkolás pedig a GreenGo kedvezményes zónában nagyon kedvező áron megoldható.

Zöld tipp piknikezéshez:

Ha szabadtéri piknikezést tervezünk, akkor próbáljunk meg hulladékmentesen, újrahasznosítható anyagokba csomagolni a piknik hozzávalóit, de mindenképp gondoljunk arra, hogy a keletkező szemetet miben fogjuk elvinni. Érdemes szemeteszacskókkal készülni – ha tehetjük, a lebomló fajtát válasszuk –, és válogassuk szelektíven a hulladékot.

4/5

Fedezz fel tanösvényeket: Jági és Kevélyhegyi tanösvény

A piknikezést akár összeköthetjük egy kirándulással is, ugyanis a nagy melegben, ha épp nem strandra megyünk, akkor a legjobb opció, ha egy árnyas erdőbe menekülünk a városi forróság elől: mi most két könnyed túrát ajánlunk, ami mellett szintén adott a kedvezményes greengós parkolás. Pilisszentiván határában találjuk a Nagy-Szénás természetvédelmi területet, ahol a 4,3 km hosszú Jági-tanösvényen fedezhetjük fel a környék természeti értékeit. A könnyű kétórás erdei sétát jól jelzett utakon, egyszerű terepen tehetjük meg.

Szintén a Pilisben, Pilisborosjenőn találjuk a Kevélyhegyi tanösvényt, mely 10 km hosszan kanyarog az erdőben, a séta a falu határában található Szent Vendel-emlékműtől indul, és olyan izgalmas helyeket érint, mint a Szódás- és a Mackó-barlang, a Nagy-Kevély panorámás csúcsa és az ezüsthegyi bánya.

Zöld tipp kiránduláshoz:

Ha az erdőben járunk, akkor nehezen fogjuk elkerülni a szúnyogokat, kullancsokat, ám a kémiai rovarriasztó szerek helyett érdemes környezetbarát alternatívákat választani. Először is viseljünk megfelelően takaró ruházatot, másfelől válasszunk bió riasztószereket, a szúnyogokat pedig akár a citromos illóolaj is elűzi.

5/5

Szedj levendulát: Kevélyhegyi Levendulamező

Ha már a Kevélyhegyen járunk, akkor érdemes felkeresni a hegy oldalában elterülő gyönyörű levendulást (melynek épp a közvetlen közelében van a GreenGo parkoló zóna). A levendulamezőn saját magunk szüretelhetjük le az illatozó lila virágot, ami nemcsak dekorációnak kiváló, de szörpöt vagy akár lekvárt is főzhetünk belőle.

A környezettudatosság jegyében papírtasakokba gyűjthetjük a virágokat, és ne felejtsük otthon a metszőollót sem. Ha ez mégis kimaradna, a helyszínen is kölcsönözhetünk. Az idei szezon június 23-án indult, és július 4-ig mindennap 9 és 20 óra között kereshetjük fel a virágos mezőt.

Zöld tipp levendulaszedéshez:

A szedd magad programok ideálisak az egész család számára, egy-egy ilyen alkalommal rengeteget taníthatunk a fiatalabbaknak a környezetről. Elmesélhetjük nekik, hogy miért alapvető feladatunk megóvni a természetet, miért fontosak a méhek, és hogy mennyi mindent készíthetünk házilag is, a saját magunk szedte termékekből. Ha pedig GreenGoval megyünk, mesélhetünk az elektromos autókról, és hogy magunk is sokat tehetünk a zöld közlekedésért.

Ha kedvet kaptál a GreenGozáshoz, keresd fel honlapjukat, ahol nem csak a kedvezményekről, de a legfrissebb aktualitásokról és a kedvezményes parkolózónákról is bővebb információt kaphatsz. Ha többnapos túrát tervezel, akkor is mehetsz a flotta autóival, ugyanis június végétől megújult a napidíjas szolgáltatásuk, mindezzel kedvezményes, fix áron kalandozhatsz az országban.

 

Címkék