Keresés EN

Gasztró

Budai helyek: ahol költők és múzsák egészségére koccinthatsz

Sorozatunk most következő darabja kedvéért végigjártuk azokat a budai helyeket, melyekhez nemcsak egy költemény és egy kékharisnya passzol tökéletesen, de bármiféle okos diskurzus is – a filozofálgató világmegváltástól kezdve a szenvedélyes politizáláson át a sznob kultúrpárbeszédig. És közben persze mindig félig üres vagy félig teli a pohár.

Átérünk Pestről Budára a Margit hídon át, majd a nagy villamoskanyar után rá is akadhatunk erre nem túl nagy, de annál meghittebb helyre, ami stílusos és kényelmes eleganciájával csábít. Na meg ginnel, mert a Véletlen bár erre a nemes nedűre specializálódott, a falon lógó textilbatyukban összesen harmincféle található, ezek közül válogathatunk. Színes koktélunkkal a kezünkben, a szintén színes párnákon eldőlve elmerenghetünk az élet múlandóságán, a pillanat fontosságán, és talán még egy haiku-t is megírunk a gondolataink és a gin hatására.

 • Margit körút 9.
 • Nyitvatartás: K–Szo: 16:00-24:00, V-H: zárva
 • Facebook

2/12

BÉLA

Bár, étterem, lakás és arborétum, állítja magáról egyszerre ezt a négy dolgot a kultikus budai kávéház, és ezek közül talán csak utóbbi kettőt kell megmagyarázni. Lakás azért, mert otthonos, arborétum pedig azért, mert a többi helyhez képest jóval több itt a zöld növény, vagy legalábbis a kialakítás lehetővé teszi, hogy úgy tűnjön. A BÉLA olyan, mint egy bohém kávéház az 1800-as évek második feléből, ahova betér egy italra a hamis papírokkal élő ex-forradalmár éppúgy, mint a parlamenti fogalmazó a patikus kisasszony szeretőjével meg a családi nyomásra jogásznak tanuló deáklegény, aki valójában az új Petőfi szeretne lenni. Itt bármi megtörténhet, ráadásul a Bartók Béla út környékéért itt is rajongtak.

 • Bartók Béla út 23.
 • Nyitvatartás: V-H: 11.00-23.00, K-SZ: 11.00-0.00, CS: 11.00-1.00, P-Szo: 11.00-2.00
 • Facebook

A Vérmező közelében, a Krisztinán található kávéház békés, klasszikus (nagy)polgári miliőt sugároz magából. Szinte látjuk magunk előtt a színház előtt kora este betérő úri közönséget, vagy a bemutatóról másnap kifejező kritikát kerekítő hírlapírót, és a színészt is, aki kellemes délebédje után itt fogyasztja el a próba előtti feketéjét. Meghitt hangulata a Csészényit komoly, félhangos üzleti megbeszélésre, titkos összeesküvés szövésére és visszafogott, jól nevelt udvarlásra is alkalmassá teszi. Egy jó ízű, minőségi kávé mellett, témától függetlenül, csak és kizárólag eredményes eszmecsere folytatható. 

 • Krisztina krt. 34.
 • Nyitvatartás: H-P: 8.00-22.00, Szo-V: 10.00-20-00
 • Facebook

4/12

Gdansk

A legendás és elég hosszú múltra visszatekintő magyar-lengyel barátságról létezik egy közmondás, melynek egyik verziója lehetne e csöpp kis hely mottója is: magyar, lengyel – két jó barát, együtt issza sörét, borát. A Gdansk a két kultúra találkozásának és összefonódásának a helye, egyszerre könyvesbolt, galéria és kávézó, ahol enni, inni és olvasni mind a két nyelven lehet. Nem árt viszont tudni róla, hogy csak hétköznap este tart nyitva, úgyhogy a sötétedéssel együtt érdemes elindulni a Gdanskba, amit egy szimpatikus, elkötelezett kultúratámogató házaspár visz. 

 • Bartók Béla út 46.
 • Nyitvatartás: H-P: 18.00-23.00, Szo-V: zárva
 • Facebook

5/12

Hadik

A modern Szatyor mellett található a klasszikus hangulatú Hadik, ami 2010-ben nyílt meg, de gyorsan tegyük hozzá, hogy újra, mert a mostaninak volt egy legendás elődje, ami a második világháború alatt zárt be, előtte viszont az egész művészvilág, elsősorban is írók és költők jártak ide, olyanok mint Kosztolányi Dezső, Karinthy Frigyes, Móricz Zsigmond és Déri Tibor. A Hadik cseppet sem tagadja a múltat, sőt ráerősít rendszeresen jelentkező Irodalmi Szalonjával, irodalmi estjeivel és beszélgetéseivel, civil rendezvényeivel, zenei produkcióival és kiállításaival. Aki itt nem kap ihletet a Nagy Műhöz, az inkább pennát se ragadjon!

 • Bartók Béla út 36.
 • Nyitvatartás: H-V: 12.00-1.00
 • Facebook

A Jurányi Inkubátorház alkotó- és vizuális művészeti csoportok, előadó-művészeti egyesületek és társulatok, valamint civil szervezetek otthona. Kapcsolt része a Suterene nevű kávézó és közösségi tér, ahol akár a művészek és az értük rajongó kékharisnyák is randevúzhatnak egymással. Az egy négyzetméterre jutó kreatív energiák és fortyogó érzelmek száma nagyon magas, nem beszélve a művészi küldetéstudatról, ami szintén szinte kézzel fogható. A hely egyszerre játékos meg alteros, a Jurányi darabjaira jellemző kísérletezés azonban hiányzik, de arra meg ott vannak a minden bizonnyal nem kevés bohémsággal megáldott vendégek.

 • Csalogány u. 45.
 • Nyitvatartás: H-P: 9.00-0.00, Szo: 10.00-0.00, V: 10.00-22.00
 • Facebook

A 2013-ban nyitott hely már ránézésre is fajsúlyos: olyan, mint egy kávézóvá változott nagyregény. Ők viszont azt állítják magukról, hogy a Kelet a presszózás helye, meg emellett még teaház, bisztrókonyha, galéria, könyvcserepont és kulturális rendezvényhelyszín is egyben. Nem szállnánk vitába ezzel a véleménnyel, inkább annyival egészítenénk ki, hogy bármilyen okból is térsz be ide, az mindig olyan, mintha egy klasszikus magasirodalmi műalkotás cselekményébe csöppennél bele. Költőaspiránsok élik ínséges és szenvedélyes mindennapjaikat, nap mint nap alászállnak az alkotás mélységes tárnáiba, hogy a sötétségből egyszer talán a felszínre hozzák a Fényt, ami majd szebbé és jobbá teszi a világot, nem beszélve rímfaragó képességeikről. A Keletben könyvtár az egész világ! 

 • Bartók Béla út 29.
 • Nyitvatartás: H-P: 7.30-23.00, Szo-V: 9.00-23.00
 • Facebook

8/12

MAG Pub

A Mag a Hadikhoz közel, a Bartókkal párhuzamos kis utcában bújik meg. És szó szerint, mert ezt a kazamata hangulatú helyet szinte alig lehet észrevenni, az utcára mindössze egy ajtó nyílik, minden más a mélyben található. A Mag olyan, mint egy modernkori druida föld alatti hajléka, annak is a könyvtárszobája, vagyis nem a műhelye, ahol a fémekből aranyat fialó bölcsek kövét készíti. Itt aztán tényleg el lehet rejtőzni a világ szeme elől, hogy titkos tanokban mélyedhessen el az ember, vagy hogy eszmecserét folytasson az örök élet halhatatlan titkáról. Ha Tolkien még élne, itt írná meg, zöld színű italt kortyolgatva, a Gyűrűk ura következő folytatását. 

 • Bercsényi u. 9.
 • Nyitvatartás: H-Sz: 12.00-23.00, Cs-P: 12.00-2.00, Szo: 16.00-2.00, V: 16.00-23.00
 • Facebook

Egy apró kis hely, ahol az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmjének, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlannak az egyik utolsó jelenetét forgatták. A Mechwart ligethez közel eső utcában lévő MóKa elnevezés egy kevésbé mókás rövidítést takar: a Módszertani Kabinet frappáns verziója. Egy jó fekete társaságában itt elmélázhatunk a közügyek faramuciságáról, a szociológia nagy kérdéseiről meg arról, hogy a történelem folyton ismétli önmagát, de akár az időmértékes verselés mikéntje is szóba kerülhet. A hosszabb név kötelez alapon: a MóKa inkább az elemző elméleti szakemberek, s nem a kreatív alkotók helye. 

 • Varsányi Irén u. 9.
 • Nyitvatartás: H-Sz: 8.00-21.00, Cs-P: 8.00-22.00, Szo: 9.00-22.00, V: zárva
 • Facebook

A mostani összeállításunkban nincs, de talán az egész cikksorozatban sem volt még egy olyan hely, melynek ennyire kifejezően bájos lenne a neve. Mint egy békebeli, múlt század eleji mese. A hely egyébként úgy fest, mintha egy jófej, vagyis nem a sztereotípiák szerinti zongoratanárnő szalonjának miniatűr változata lenne, amiben jól megfér egymás mellett a modern stílusú bőrkanapé meg a tonett szék. Ha csak művészetekről diskurálna az ember, vagy lejegyezne pár hasznos gondolatot, teszem azt, egy készülő új regényhez, ne is keressen másik helyet a környéken. Másikat ugyan talál, jobbat nem biztos.

 • Kosciuszkó Tádé utca 4.
 • Nyitvatartás: H-P: 7.30-16.00, Szo: 9.00-13.00, V: zárva
 • Facebook

11/12

Semmi Extra

A mozirajongók budai helye hol máshol lenne, mint egy egykori moziban? A Bartók mozi 1998-ban szűnt meg létezni, és a helyén található a Semmi Extra (van egy másik is a Lajos utcában, bár az inkább kajás hely), ami a belső kialakítását tekintve nem feledkezik el a múltról. Mozis székek vannak az asztalok mellett, a falon pedig filmes fotók. De van itt bicikli a falon meg egy rakás régi walkman is, melyeknek ugyan semmi köze a mozihoz, de érdekes színfoltjai a helynek, ahol alaposan kibeszélhetjük a klasszikus és a modern Hollywood közti ordító különbségeket. 

 • Bartók Béla út 62-64.
 • Nyitvatartás: H-P: 9.00-23.00, Szo-V: 12.00-23.00
 • Facebook

Hasonló tartalmak

Véndiák – minél idősebb, annál fiatalosabb

?>

Az 1938 óta működő Véndiák mindenki számára tud olyat nyújtani, ami után elégedetten távozhat: magyaros ebédet, hamburgert, desszertet vagy koktélt.

Gasztró

Gőzgombócnap a Majorban 2023

December 9-én finomságok várnak a majorban: reggel 8:30-tól bruncholásra számíthatunk, majd 12:00-től nápolyi pizzák és a már jól ismert gőzgombócok közül választhatunk. Lesz klasszikus szilvalekváros és nutellás-mascarponés is.

Pop-up pékséggel jelentkezik a Michelin-csillagos étterem

?>

II. kerületi pop-up pékséggel újít a Michelin-csillagos SALT étterem.

Szponzorált

Adventi brunchtól a karácsonyi vacsoráig, akár otthonra is – Hangolódj az ünnepekre az InterContinental Budapesttel!

?>

A főváros egyik legelegánsabb szállodájában nem csak a külföldi vendégeket várják a jobbnál jobb ünnepi programok.

Neked ajánlott

A