budapest

szerkesztés

15 jó applikáció, ami megkönnyíti az életed a nagyvárosban

Szerzők

  • Wágner Gábor

2019. 09. 03. 14:21

Minél nagyobb egy város, és minél több ember él benne, annál stresszesebb a benne való élet. Szerencsére ma már minden bosszantó pillanatra jut egy-egy olyan applikáció, amivel az anomáliák megszüntethetők vagy enyhíthetők. Összeszedtünk pár fontos és hasznos alkalmazást, de előre szólunk, a BKK Futár nem lesz köztük, mert azt tényleg mindenki használja.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Átszállok - Budapesti metrók

1/15

Speciális metróapp arra az esetre, hogy ne kelljen várakozással feleslegesen eltölteni az idődet, vagy hogy minél praktikusabban tudj közlekedni. Az alkalmazás megmutatja az átszállási lehetőségeket, meg azt is, a szerelvény melyik részébe szállj be, hogy a kijárathoz közel szállj le. Ezzel ki tudod kerülni a tömeget ahelyett, hogy a közepébe kerülj és lassan sodródj vele.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Közút Figyelő

2/15

Aki ült már valaha a dugóban, ráadásul jó hosszan és többször is, és hogy mást ne mondjunk, gyakran ül is, annak ez az applikáció maga lesz a mentőöv. A személyre szabható alkalmazás valós idejű forgalmi és parkolási információkat ad a sofőröknek, így elkerülhetők a dugók, a lezárások és nem utolsósorban az idegeskedés is is. Ha mindenki ezt fogja használni, csupa mosolygós autóssal lesz tele a főváros.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

MKKP Pisi App

3/15

A Kétfarkú Kutyapárt applikációja egy igazi hiánypótló remekmű. Amikor először belefutottunk, rá is csodálkoztunk, hogy lehet az, hogy ilyen eddig még nem volt? Viszlát, összerondított, folyadékcsíkos utcák és kellemetlen szagok! Az app, mint a neve is elárulja, megmutatja, hogy ahol éppen tartózkodsz, ott merre találod a legközelebbi nyilvános illemhelyeket, nem beszélve azokról a kocsmákról és éttermekről, ahol fogyasztás nélkül is használhatod a WC-t.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

My Budapest

4/15

Kis túlzással azt mondhatjuk, hogy az applikáció segítségével megtalálsz mindent, amit Budapestről tudni érdemes. Rajta van az összes étterem és evős hely, különféle alternatívákat kínál a szórakozásra, mutat kulturális programokat, és akkor sem fogsz tudni zavarba jönni a tanácstalanságtól, ha fogorvost, orvosi rendelőt, bankot és/vagy ATM-et, vagy bármilyen vásárlási és autóbérlési lehetőséget keresel. Élj okosan a nagyvárosban!

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Parkl

5/15

Az applikáció szlogenjében minden benne van: garázs az egész város! És mivel a Parkl magabiztosan állítja ezt magáról és a benne rejlő lehetőségekről, ezért nem is jut eszünkbe más, mint bízni és használni. Az alkalmazás nemcsak azt mutatja meg, hol van a tartózkodási helyedhez, úti célodhoz legközelebbi, szabad zárt teres parkoló, de ha fizetni kell valamiért, ezen keresztül azt is elintézheted. És ez még nem minden: azt is megmondja, hol tudod feltölteni az elektromos autódat.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Mi utcánk

6/15

A jó szomszédi viszony applikációja. Ezzel a közösségépítő platformmal könnyedén megismerheted a környezetedben élőket. Megismerhetsz mindenkit a környékről, a legjobb fejekkel közvetlenül tarthatod a kapcsolatot, mert privát üzeneteket is válthatsz, de feldobhatsz olyan kérdéseket is a közösségnek, hogy kinek van kölcsönbe fúrója vagy pár darab tojása a főzéshez, meg hogy kinek kell a gyereked jó állapotban lévő, ám kinőtt ruhája, vagy egy bútor, ami neked már nem kell. Vagy hogy ki tud ajánlani egy jó villanyszerelőt. Mert fő a jó kapcsolat és a béksség!

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Budapest Sport

7/15

Az alkalmazás a főváros sportéletét kívánja felpezsdíteni. Ennek érdekében pedig elküldi a felhasználóknak a releváns sporthíreket, és megmutatja Budapest sportolási lehetőségeit, sportprogramjait, klubjait és sporteseményeit. Végül is mindennel foglakozik, aminek kicsit is köze van a sporthoz és a fővároshoz.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Közkutak

8/15

Ha már nyakunkon a globális felmelegedés, és egyre hosszabbak meg szárazak és forróak a nyarak, akkor nem is kell jobb applikáció arra, hogy a fullasztó helyzetet minél könnyebben vészeljük át. Az alkalmazás megmutatja, hogy merre találhatók köz- és ivókútak, ivócsapként használható tűzcsapok, és azok a vendéglátóipari egységek, ahol ingyen tölthetünk vizet a palackunkban a Refill projekt részeként. Ráadásul a lista folyamatosan bővül, és nemcsak a fővárosra vonatkozik, hanem az ország egész területére.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

TaxiBudapest

9/15

Rendkívül praktikus alkalmazás, ami tökéletesen alkalmas arra, hogy elkerüld azt a helyzetet, hogy a taxis netán átvágjon. Ne legyen túl magas a fuvardíj és ne kerülje meg veled az autó a fél várost, mielőtt hazavisz. Az app kiszámolja neked a körülbelüli árat és megmutatja a legoptimálisabb útvonalat. Ráadásul a város összes taxitársasága is elérhető rajta keresztül.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Balaton

Természetjáró

10/15

Néha bizony nem árt, sőt használ, ha kimozdulunk a fővárosból, vagy azokat a részeit keressük fel, ahol sok a zöld, és lehet kirándulni. Az interaktív, térképes útikönyv gyalog- és vízitúrázóknak, kerékpárosoknak készült, és amellett, hogy ajánl neked túraútvonalakat és navigál, segít megtervezni is a kirándulást. Információkkal lát el az időjárással kapcsolatban, megmutatja az elérhető szállásokat, van benne jó pár hasznos eszköz – mint az iránytű vagy a dőlésszögmérő –, de közösségi felületként is használhatod, és végül, de nem utolsósorban pedig segélyhívásra, ha netán eltévednél a sűrű, sötét erdőben. Persze ebben sem csak Budapest és környéke található meg, hanem a teljes ország.

Fotó: Pataky Zsolt - We Love Budapest

SmartCity Budapest Transport

11/15

Ez az ingyenes, offline menetrend és útvonaltervező alkalmazás segít eligazodni Budapest tömegközlekedési hálózatán, és így a tájékozódásban hasznos mankó lehet. Sosem csak egyetlen megoldást javasol, hanem többet is, így mindig kiválaszthatod a legszimpatikusabbat. A gyakori úticéljaidra automatikusan útvonalat tervez, amiket akár el is menthetsz magadnak. Megmutatja az alkalmazás azt is, hogy a jármű, amire vársz, épp merre tart.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

KofaGO

12/15

Szeretsz piacra járni, csak nincs időd rá? Szeretnél minél jobb minőségű élelmiszereket és alapanyagokat venni, csak nem tudod, hol találd meg a megfelelőt? Ha ezekkel a problémákkal nézel szembe, akkor jó helyen jársz. Pontosabban az ideális applikációnál. Az alkalmazás összegyűjti a termelőket, akiktől közvetlenül tudsz vásárolni, és megmutatja azt is, hogy hányan vannak közülük a környékeden. Mindig látod, kinél éppen mi kapható, és milyen áron. Értékelést is adhatsz, és azt is megmondhatod, hogy mire van szükséged, és mennyit áldoznál rá anyagilag, meg az idődből, hogy elmenj a cuccért. Virtuálisan piacozol, aztán meg begyűjtesz.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Waze

13/15

Ha tudni akarod, hogy mi történik előtted az úton, ajánlja magát az alkalmazás, ami egyszerre GPS, térkép és valós idejű forgalmi információk gyűjtőhelye. Megmondja, hol van forgalomterelés, lezárás, rendőrök, bármi veszély vagy dugó, de a legolcsóbb benzinkutat is megkeresi neked, útvonalat tervez, ráadásul folyamatosan újra és újra, csak hogy minél gyorsabban juss el a célba. A fővárosi közlekedési káosz egyenetlenségeit simítja el a számodra.

  • Innen töltsd le: Waze

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Bike Citizens Cycling App

14/15

A városi bringások első számú applikációja, ami ráadásul világszerte használható egy csomó városban, nem csak Budapesten. Mindent tud, amire egy bringásnak szüksége lehet (térkép, útvonaltervezés, bringautak, szervizek), sőt olyan bónusztartalmakkal is szolgál, mint a helyi bringás futárok által ajánlott alternatív kerékpártúrák. Az alkalmazás helyet biztosít és támogat helyi és nemzetközi bicajos kampányokat, mint amilyen a Bringázz a munkába! is, a kollegiális bringaverseny.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Film Destination Budapest

15/15

A végére hagytuk azt az applikációt, ami első ránézésre talán az életedet nem könnyíti meg, de másodikra azért már érzed, hogy bővül tőle a helyismereted, és ha vidékről vagy külföldről érkezik egy ismerősöd vagy barátod, akit érdekel a város, idegenvezetősködhetsz neki egy kicsit. Ráadásul speckó módon, mert az alkalmazás azokat a helyszíneket gyűjti össze, ahol Budapesten filmeket forgattak, vagy közkedvelt helyszíne a filmeseknek. Az app a főváros rejtett filmes titkairól rántja le a leplet. Minden, ami film és Budapest, az itt megtalálható.

Hasonló tartalmak

Admin mode