szabadidő

szerkesztés

12 remek sorozat az őszi–téli bekuckózáshoz

Szerzők

  • Wágner Gábor

2020. 10. 30. 15:37

Az idei ősz és tél nagyon más lesz, mint a korábbiak. Egyfelől a hideggel, a széllel, az esővel és majd talán a hóval ugyanolyan lesz, mint az elmúlt években, másfelől viszont most itt van még nekünk a koronavírus-járvány is, ilyen pedig régebben nem volt. A bezárkózás és bekuckózás sosem volt annyira népszerű foglalatosság, mint amennyire most az lesz. És nincs is ezzel semmi baj, még hosszabb távon sem, amennyiben van elegendő jobbnál jobb sorozat, amivel kihúzhatjuk tavaszig – vagy a járvány időszakának végéig. Tavasszal, a karantén idején már ajánlottunk az olvasóknak egy rakás sorozatot, most itt az ideje, hogy egy újabb csomagot tegyünk le eléjük.

Fotó: Facebook

Fleabag

1/12

Phoebe Waller-Bridge angol színész, producer és forgatókönyvíró 2009 óta játszik filmekben és sorozatokban. Láthattuk például a Broadchurch című krimiszéria második évadában is, ami nagyon depressziós és nagyon drámai, miközben Waller-Bridge inkább a komikusi vénája miatt lett világszerte ismert. 2016-ban tette le a névjegyét a Crashinggel, ami után következett a két évadot megért Fleabag. Mindkettőben játszik, és ő volt a sorozatkreátor, a forgatókönyvíró meg a producer is. A Fleabaggel egy csapásra térdre kényszerítette maga előtt a világot. A sorozat ellenállhatatlanul őszinte, provokatív, gyakran feketébe hajló és abszurd humora az egyik oka ennek, a másik pedig a Waller-Bridge által alakított főhősnő személye, személyisége, akit képtelenség nem kedvelni és nem figyelemmel követni, ahogy ide-oda csetlik-botlik az élete kulisszái között. A Fleabagnak sok szimpatikus tulajdonsága van, de az elsődleges a különleges és eredeti humora, meg az, hogy ha csak egy kicsit is, de mindenki magára ismer benne. 

Fotó: Youtube

Raised by Wolves (A farkas gyermekei)

2/12

Az idei év egyik legnagyobb tévés szenzációja, hogy Ridley Scott nemcsak producere volt egy sorozatnak, hanem újra a kamerák mögé ült, és rendezett pár részt. Nem véletlenül. A sorozatot kitaláló és meg is író Aaron Guzikowski sokat merített Scott sci-fi-filmes világából, ez pedig biztosan fellelkesítette a veterán brit filmest, aki azonnal felkarolta a nagyszabású projektet. 
A Földön vallásháború zajlott, amit a hívők ugyan megnyertek, de a bolygónk elpusztult eközben. Az ateisták utolsó erejükkel egy űrhajót indítanak a távoli Kepler-B bolygóra két androiddal a fedélzetén, akiknek az a feladatuk, hogy az emberi életet újraalkossák. Csakhogy az új bolygó korántsem olyan veszélytelen, mint ahogy azt elsőre gondolták, ráadásul megérkezik oda a vallási fanatikusok űrhajója is. Ezzel pedig bizarr és drámai fordulatok veszik kezdetüket...

Fotó: Facebook

Archer

3/12

Sterling Archer a világ legjobb és egyben legbunkóbb meg legnarcisztikusabb titkos ügynöke. A felnőtteknek szóló rajzfilmek egyik legjobbika egyszerre James Bond-paródia és mocskos szájú, provokatív vígjáték, ami folyamatosan és következetesen lépi át a politikai korrektség által kijelölt határvonalat. Éppen ezért a gátlástalan fantáziával felépített, jövőre már a 12. évadát taposó, többször megújult sorozat esetében nem létezik középút: kompromisszumok nélkül rajong érte a néző, vagy hasonló elánnal gyűlöli. 

Fotó: Facebook

Fargo

4/12

A Coen fivérek 1996-ban készítették el azonos című és azóta is megunhatatlan, fekete humorú krimikomédiájukat, hogy aztán másfél évtizeddel később felkeresse őket egy Noah Hawley nevű író-forgatókönyvíró-producer azzal az ötlettel, hogy a moziklasszikus alapján és annak szellemében készítene egy antológiasorozatot. A Coen tesóknak annyira tetszett az idea, hogy producerként maguk is beszálltak a sorozatba, ami idén már a negyedik évadánál tart. A Fargóban nem is a sztori, a miliő és a fordulatok vannak elsősorban a középpontban, hanem az emberi gyarlósággal teli karakterek meg az ő végzetesen rossz döntéseik. Érdemes kiemelni még azt is, hogy mivel minden egyes évad új szereplőkkel és új sztorival érkezik, Hawley nem készít minden évben egy újabb adag Fargót, hanem csak abban az esetben, ha épkézláb ötlete akad. Ezért van az, hogy a Fargo mind a négy évada nagyon erős, és hogy a második és a harmadik etap között két, míg a harmadik meg a negyedik között pedig három év is eltelt. De hát a jó fekete humorhoz idő kell. 

Fotó: Facebook

Star Trek: Picard

5/12

A mozi után a tévé is új életre keltette minden idők leghíresebb sci-fi-szériáját, a Star Treket. Mindez a Discoveryvel kezdődött, majd idén év elején megérkezett a Picard, ami a ST-univerzum legnépszerűbb, legjobb karakterét hozza vissza. Jean-Luc Picard eredetileg a Next Generation-széria kapitánya volt, de felbukkant a Deep Space Nine-ban meg pár mozifilmben is. Majd nyugalomba vonult, ahonnan most a nevét viselő új sorozat kimozdította. És már csak azért is hálásak lehetünk ezért, mert a Picard nemcsak a ST-univerzum egyik legjobb darabja, de az utóbbi évek sci-fi-mezőnyéből is kiemelkedik. Szórakoztató, kalandos, fordulatos és izgalmas, nem utolsósorban pedig a Picard kapitányt alakító Patrick Stewartot is mindig jólesik látni, legyen szó tévéképernyőről vagy mozivászonról. És még egy darabig biztosan fogjuk is őt látni, mert már a 2. és a 3. évad is be van rendelve a sorozatból. 

Fotó: Facebook

Vienna Blood

6/12

Aki szereti a történelmi krimiket, és aki például bírta a The Alienist vagy a Ripper Street című sorozatokat, annak mindenképpen érdemes próbát tennie ezzel a brit–osztrák koprodukcióban készült szériával is, ami idén indult, és már a második adagot is berendelték belőle. A sorozat alapjául egy regénysorozat szolgált, mely a múlt század eleji Bécsbe kalauzolja el az olvasókat, illetve most már a nézőket is. Itt köt barátságot és nyomoz ki vállt vállnak vetve több ügyet is a zsidó származású orvos, Max Liebermann, meg a mogorva osztrák nyomozó, a gyermeke tragikus elvesztése miatt traumatizált Oskar Reinhardt. Az első évad mindössze háromrészes, viszont mind külön sztori, és mozihosszúságú, vagyis másfél órás. Ami pedig külön vonzó, hogy nemcsak a különféle bűnügyek kinyomozását követhetjük figyelemmel, hanem a korabeli Bécs hétköznapjairól és a történelmi háttérről is képet kaphatunk

Fotó: Facebook

The Boys

7/12

Eleged van már az egy kaptafára készülő, egyre több és több, ráadásul egyre unalmasabb meg közhelyesebb szuperhősös mozikból és sorozatokból? De annyira, hogy legszívesebben megszentségtelenítenéd az egész Marvel-univerzumot, nem beszélve a DC-ről? Akkor a The Boyst pont neked találták ki. Szemtelen, tiszteletlen, kegyetlen és kegyetlenül vicces, na meg helyenként szélsőségesen véres, a szuperhős-tematika kíméletlen kritikusa. A képregényalapú sorozat első évada revelációként hatott, a tavalyi év egyik legjobbja volt, merész és eredeti munka. A folytatás kevésbé lett erős – de csak a nyitóévadhoz képest, mert egyébként kenterbe veri még így is szinte a teljes szuperhősmezőnyt –, ellenben drámaibb és még véresebb lett. Hogy hova emelik tovább a tétet, milyen őrült irányba fordul a sorozat, azt egyelőre nem tudni, a harmadik évadot még csak nemrég rendelték be. De bármit hozzon is, jöhet!

Fotó: Facebook

Devs

8/12

Az év legkülönlegesebb sorozata sci-fi, de nem az idegen lényes, űrhajós fajtából. Napjainkban és a Földön játszódik, és akciózás helyett sokkal inkább filozofálgat. A Devs a bizonyítéka annak, hogy egy jórészt beszélgetős film is lehet annyira feszült és izgalmas, mint amikor folyamatosan rohan valami elől vagy után a főhős. A főtémák a mesterséges intelligencia meg az élet nagy kérdései, elsősorban is az, hogy az élet folytatható-e valamilyen formában, ha a test ideje már lejárt. A Devs utolsó része merész és izgalmas válaszokkal szolgál, és még napok, sőt hetek után is az ember fejében marad, vagyis vitaindítónak is tökéletes munka. A kerek és így le is zárt történetet elmesélő, jobbnál jobb alakításokkal tűzdelt sorozat készítője a regényíróból (például A part) filmessé vált Alex Garland (Ex Machina, Annihilation).

Fotó: Facebook

La Casa de Papel

9/12

Az utóbbi 10 év egyik fontos filmes, sorozatos történése a spanyolok előretörése volt. Szinte minden műfajban szállítottak legalább egy emlékezetes darabot, de ami világszerte a legnagyobbat ütötte, az ez a sorozat. Pedig az alaptörténete pár mondatban összefoglalva nem is olyan izgalmas, mert millió hasonló film készült már a témában: néhány ember csapatba rendeződik, hogy közös erővel végrehajtsák az évszázad bankrablását. Ám a La Casa de Papel az utóbbi évek legaddiktívabb sorozata, egyfelől azért, mert páratlan tempót diktál, másfelől pedig azért, mert záporoznak benne a váratlanabbnál váratlanabb fordulatok. A csapatot vezető Professzor mesterterve tökéletesen működik: megvezet mindenkit, a rendőröktől kezdve a csapattagokon át egészen a nézőkig. 

Fotó: Facebook

Beforeigners (Időbevándorlók)

10/12

A norvég sorozat sci-fi is, vígjáték is meg krimi is egyszerre. Egy olyan alternatív jelenben játszódik, ahová folyamatosan érkeznek az időutazók három különböző történelmi korból, és akik szépen lassan beépülnek a társadalomba, de úgy, hogy megtartják saját szokásaikat és életmódjukat. Amikor különös gyilkosságok történnek, az ügyet egy frissen összerakott nyomozópáros kapja: az egyik a jelenkor szülötte és rendőr, míg a másik a régmúltból érkezett, és egykor viking harcos volt. Utóbbi, a nő a nyersebb, és a maszkulin sztereotípiákat is ő szállítja, ami ötletes csavar, míg a férfi napjaink tipikusan elpuhult példánya. Talán már ebből is látszik, hogy a sorozat nemcsak csavaros krimi, hanem játékosan vicces komédia is, amin legalább annyira lehet röhögni, mint amennyire izgulni. 

Fotó: Facebook

Condor

11/12

Ennek az izgalmas politikai paranoiathrillernek az alapjául egyfelől a Keselyű hat napja című regény, másfelől pedig az abból készült 1975-ös mozi, a Keselyű három napja szolgált. A hőse a kissé puhány, fiatal és idealista CIA-elemző, Joe Turner, akit nem az akciók edzettek, hanem a számítógépes programok. Amikor egyik nap a kollégáit mind egy szálig lemészárolják titokzatos fegyveresek, menekülni kényszerül, és innen indul a sztori. A háttérben egyre inkább felsejlenek egy nagyon mocskos ügy részletei, meg az is, hogy senki nem az, akinek elsőre látszik, így megbízni sem nagyon lehet senkiben. Joe Turner menekül, mi pedig rohanunk vele együtt, bár mi a válaszokért, ő pedig, a válaszok mellett, az életéért is. 

Fotó: Facebook

Killing Eve

12/12

A cikket Phoebe Waller-Bridge-dzsel kezdtük, fejezzük is be vele! A Killing Eve is részben az ő sorozata: producerként vesz részt a munkálatokban, és pár résznek is megírta a forgatókönyvét, szerepelni viszont nem szerepel benne. A Luke Jennings brit író művei alapján készült kémes feketekomédia-sorozatról – melyből 3 évad már lefutott, és épp a negyediket készítik – kizárólag szuperlatívuszokban lehet beszélni. Stílusos, szemtelen, szellemes, a zenéje pazar, a karakterei vibrálnak, az őket megszemélyesítő színészek (Sandra Oh, Jodie Comer, Fiona Shaw és Kim Bodnia) pedig egytől egyig tökéletes munkát végeznek. Ja, és hogy miről szól? Két nőről, akik közül az egyik az MI5 szürke eminenciás ügynöke, a másik pedig egy cseppecskét pszichopátiás jeleket mutató bérgyilkos, akik macska-egér játékot folytatnak keresztül-kasul a világban, ami egészen odáig fajul, hogy... De ezt már igazán nem spoilereznénk el. Inkább mindenki járjon utána maga! 

Megérkezett az ősz és természetesen vele együtt a hűvösebb időjárás is, ilyenkor pedig nincs jobb elfoglaltság az otthoni filmnézésnél. Akár egyedül, akár a családoddal vagy barátaiddal kezdesz neki a mozimaratonnak, három hozzávalóra biztosan szükséged lesz: puha plédre, finom italra és nassolnivalóra. Kövesd a Bonduelle tippjeit és az olajos popcorn helyett válassz inkább természetes finomságokat! (x)

Hasonló tartalmak

Admin mode