éjszakai élet

szerkesztés

11 hely, ahol nemcsak sör és jó társaság van, hanem koncertek is

Szerzők

  • Wágner Gábor

2020. 01. 22. 17:53

Amikor kimozdul az ember, általában elmegy egy koncertre, majd beül valahova a barátaival, de sokakban merül fel az igény, hogy összekösse a kettőt, és úgy poharazgasson meg beszélgessen a barátaival, hogy mindezt élő zene festi alá. Összeszedtünk pár olyan helyet, ahol ezt gond nélkül teheti meg az ember.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Szimpla Kert

1/11

1075 Budapest, Kazinczy utca 14.

Több Infó

A Szimpla nemcsak, hogy legenda, hanem fogalom a budapesti éjszakában. Tágas, mindig tele van, jórészt külföldiekkel, szerveznek lemezbörzét és termelői piacot is, és az egyik zugában egy kicsiny színpad is áll. Ha pedig ott áll, akkor koncerteket és DJ-programokat is rendszeresen tartanak rajtuk, ráadásul ingyen, és nem csak hazai előadók lépnek fel. Külön kiemelnénk az Open Stage bulikat, amikor bárki, akiben van mersz, kiállhat a közönség elé zenélni, meg az Önismereti Diszkót, amikor Super8-as családi filmek alá pakolja a meditatív ambientet a lemezlovas.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Jedermann Café

2/11

1092 Budapest, Ráday utca 58.

Több Infó

A Ráday utcában található kultikus hely éppen 10 évvel ezelőtt nyitotta meg kapuit. Egy holland zenész, Hans van Vliet alapította a helyet, így nem csoda, hogy aki ide betér, izgalmasabbnál izgalmasabb jazzkoncerteket hallgathat végig. De mivel az egész hely alig nagyobb, mint tenyérnyi, ezért bizonyos fellépésekre érdemes előre helyet foglalni (vagy jegyet venni), ha be is akarunk férni.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Pótkulcs

3/11

1067 Budapest, Csengery utca 65b.

Több Infó

Maradva a klasszikusoknál, térjünk most be a Csengery utcai ősromkocsmába, ahol nemcsak hangulatos kertecske, filmklub és kiállítások várják a vendégsereget, hanem zenei programok is, jórészt jazz meg folk, de azért, ha úgy alakul, a DJ-k előtt sem teszik be az ajtót. Ráadásul itt sem szednek belépőt, és hely is van bőven. Ha még sosem jártál itt, mindenképpen tégy vele egy próbát.

Fotó: Norbert Juhász - We Love Budapest

Mika Tivadar Mulató és Kert

4/11

1075 Budapest, Kazinczy utca 47.

Több Infó

A bulinegyed kellős közepén, a Kazinczy utca Király utca felőli részén található ez a méltán népszerű szórakoztatóipari komplexum, aminek egy kerthelyiség és egy hostel is a része. Bár a Mika pinceszínpadán vannak különféle beszélgetések, előadások és stand-up estek is, koncertprogramjuk azért jóval több akad, ezeket pedig műfaji sokszínűség jellemzi. Az elektronikától kezdve a hiphopon át az alteros rockzenéig ível a repertoár, sőt, még házibuli-DJ is szokta tiszteletét tenni a hely falai között.

Fotó: Tamás Kőrösi - We Love Budapest

Lámpás

5/11

1074 Budapest, Dob utca 15.

Több Infó

A Dob utca klasszikusa 15 éve áll a zenerajongó kocsmázók rendelkezésére. A pincehelység egyszerre idézi meg a romkocsmák és egy külvárosi könyvtár hangulatát. Zeneileg jól körülhatárolható a kínálat, elsősorban rock, blues, jazz és funk szól, ám a hely nyitottságáról sokat elárul az is, hogy időnként a kísérletezőbb elektronikát is beengedik. Plusz örömforrás a pénztárcabarát árak mellett, hogy a zenei programok ingyenesek.

Fotó: Márton Koncz - We Love Budapest

Gólya Presszó

6/11

1083 Budapest, Bókay János utca 34.

Több Infó

A Gólya tavaly ősszel költözött új helyére, az Orczy tér közelébe. Hivatalosan szövetkezeti presszó és közösségi ház a hely megnevezése, fő célkitűzésük pedig a testvériség, a fenntarthatóság, a szeretet és egymás elfogadásának a népszerűsítése. Mindezek érdekében társasjátékos esteket és kézműves workshopokat éppúgy tartanak itt, mint kerekasztal-beszélgetéseket, a fő csapásirány azonban a koncertek, melyek között rendkívül sok furcsa és izgalmas produkciót találni – az experimentáliáktól kezdve az alter-hiphopon át egészen a szintipunkig, de a KERET blog is tart itt rendszeresen klubesteket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Café Zsivágó

7/11

1061 Budapest, Paulay Ede utca 55.

Több Infó

Címkék

Még le sem ültünk, csupán beléptünk a Paulay Ede utca rövidebb szakaszán található, egy patinásan megkopott, múlt századi szalonra emlékeztető kávézóba, már megérezzük a Zsivágó határozott és erős atmoszféráját. Jó értelembe vett értelmiségi hely, ahol jól esik egy fotelbe süppedve olvasgatni, félhangosan eszmét cserélni a barátainkkal, miközben a háttérben lágy zene duruzsol, ami a legtöbb esetben etnikus és/vagy jazzy, de azért a határokat jobban feszegető kísérleti, kortárs és ún. szabadzenék is fel-felcsendülnek itt.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Auróra

8/11

A közösségi kulturális tér nem az azonos nevű, egykori cirkálóról, hanem arról a józsefvárosi utcáról kapta, ahol található. Tavaly rezgett alattuk a léc, de végül szerencsére megmaradtak, és ahogy mondani szokás ilyenkor: the show must go on. Van itt minden, ami a közösség és kulturális szavak alá befér a jógázástól kezdve a szolidaritási akciókon át a színházig, és zeneileg is épp ilyen színes a felhozatal: rock, jazz, elektronikus vagy komolyzene, édesmindegy.

Fotó: Hunnia Bisztró Facebook

Hunnia Bisztró

9/11

Először művészmozi volt a Körúton, majd ugyanitt kocsma és koncerthelyszín. Aztán költöznie kellett, és így került – jó régen már – az Arany János utcához közel, a Bank utcába. A szellemiség azonban költözött tovább a Hunniával, ami egykor emeleti hely volt, most pedig pincehelység. A koncertkínálat nagyjából ugyanaz, mint régen volt, neves előadók side projektjeit és frontemberek akusztikus szólódolgait hallgathatja-nézheti a közönség, miközben az italát kortyolgatja, amihez egészen baráti árakon juthat hozzá annak ellenére, hogy a hely a legbelvárosabb belvárosban található.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ambient

10/11

Az Ambient budapesti éjszaka egyik benjaminja, tavalyelőtt nyitott a Múzeum körúton. Elsősorban a finomabb elektronikus zenét kedvelőkre építenek, akik a gigapartikon és a fesztiválokon is inkább a chill out sátrakat és helyszíneket keresik fel előszeretettel. Megijedni azonban annak sem kell, akinek nem elég, hogy valaki laptopról vagy lemezekről zenél, mert nem egyszer előfordul, hogy egy-két hangszeres is beszáll a buliba és ott helyben ráimprovizál az elektronikára. Sőt, koncertek is elő-előfordulnak, de azért időnként némi csapatás is bele szokott férni a repertoárba.

Fotó: Muzikum

Muzikum

11/11

A Kálvin térhez közel, a Múzeum utcában találjuk ezt a 2012-ben nyitott helyet, amit elsősorban azoknak ajánljuk, akik a klasszikus rockzene iránt érdeklődnek, de mindenki mást is szívesen várnak, például azokat, akik a bluest, a soult, a funkot, a jazzt, vagy a népzenét szeretik. A hazai klasszikusok mellett előszeretettel lépnek fel itt feldolgozásokban utazó zenekarok is. A hely jelszava simán lehetne az, hogy oldies but goldies, bár ezzel nem akarjuk azt állítani, hogy régen minden jobb volt.

Hasonló tartalmak

Admin mode