budapest

szerkesztés

11 dolog, amit a CNN tud rólunk

Szerzők

2013. 11. 20. 1:00

Úgy tűnik, hogy a CNN felfedezte, hogy Magyarország mennyire menő hely, mert a hétfői budapesti ajánló után most kiadott egy 11-es listát, ami a magyarokkal kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat foglalja össze. Lassan több turisztikai cikk születik rólunk, mint a „hogyan akarják a republikánusok megakadályozni az Obamacare-t” című végtelen történetről, de ennek mi örülünk, mert a mostani 11-es lista is csupa olyan dolgot árul el, amiért érdemes idelátogatni.

-

1/9

- Magyarország az egy főre jutó Nobel-díjasok száma alapján a világ élvonalában van
- Egy főre jutó olimpiai bajnokok tekintetében is elég jól állunk
- A paprika nemzeti érték
- Itt a gulyás alatt levest értenek, nem pedig egy ragut

Robin Marshall cikke ezzel a fun fact-gyűjteménnyel indít, majd egy gyors földrajzóra megállapítja, hogy Magyarország éppen, hogy kisebb Indiana államnál, a 10 millió körüli lélekszám pedig lassan, de folyamatosan csökken.

Fotó: Sebestyén Blanka - We Love Balaton

Itt található Közép-Európa legnagyobb tava

2/9

A Balatonról kiderül, hogy 80 km hosszú, területe 600 km2, és szeretjük csak Magyar tengernek hívni.

A déli part-északi part felállásról is hallottak már, mert a déli részt, főleg Siófokot és a Balaton Soundot ajánlják a bulizóknak, míg az északi part a Balaton csendes része, ami a kisgyerekes családok gyűjtőhelye.

Fotó: Széchenyi Fürdő

Széchenyi Fürdő

3/9

1146 Budapest, Állatkerti körút 11.

Több Infó

Címkék

Garantált, hogy nálunk senki nem marad szárazon, mert több mint 1000 termál forrás várja a turistákat. A világ legnagyobb termáltava Hévízen található, Budapesten pedig 118 termálkút vizében lehet csobbanni.
A pesti oldalon található Széchenyi fürdő azt mondja magáról, hogy Európa legnagyobb termálfürdője, a budai részen pedig a szecessziós Gellért fürdő és hotel lehet kiváló célpont.

A magyarok zsenik. Aki nem hiszi, kérdezze a Nobel-bizottságot!

4/9

Úgy tűnik, nemcsak mi hirdetjük magunkról, hogy itt minden utcasarkon Nobel-díjas tudósokba lehet botlani, ezt már az amerikaiak is állítják, mert 1905 és 2004 között 13 magyar kitüntetettje volt Alfred Nobel tudományos díjának.

Természetesen zseniális feltalálók is járkálnak közöttünk, az örök slágerek közül előkerül a golyóstoll, a számítógép elmélete és a Rubik-kocka.
Még az is elért hozzájuk, hogy Cséfalvay Zoltán gazdaságért felelős államtitkár nemrég azt mondta: „Büszkén mondhatom, hogy mindent a magyarok találtak fel.” Persze csak viccelt. Talán.

Fotó: Simplicissimus

Liszt Ferenc Zeneakadémia

5/9

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.

Több Infó

Címkék

Annak ellenére, hogy a zeneszerző szülőfaluja (Doborján) ma már Ausztriában található, és magyar származása mindig is vitatott volt, 2011-ben a felvette az ő nevét.
A cikk szerint csak németül és franciául beszélt, ami pontosan nem igaz, mert Liszt próbálkozott a magyar nyelvvel, és az egyszerűbb szövegeket meg is értette. Abban viszont nincs vita, hogy hiába élt többnyire külföldön, magyar nemzetiségűnek tartotta magát.
Az kimaradt a cikkből, hogy nemrég adták át a felújított , ami szintén az ő nevét viseli, a menő kocsmákkal és éttermekkel zsúfolt viszont említést kap.

A kiskapu, mint járható út

6/9

Negyven év szocializmus után a CNN szerint mindenhez találunk rövidebb utat kiskapukon keresztül. Hogy az amerikai olvasó jobban megértse, kap két hasonlatot:

- Ha egy magyar a hátad mögött lép be egy lengőajtón, kifele már biztosan előtted lesz.
- Ha három magyart összezársz egy szobában, hamarosan négy különböző pártot alapítanak.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Gundel Étterem

7/9

1146 Budapest, Gundel Károly út 4.

Több Infó

Címkék

Nyugat-Európában gulyás címén ragut szolgálnak fel (valószínűleg pörköltnek látszó valamit), de Budapesten levest kapunk. A cikk szerzője különösen két éttermet ajánl kipróbálásra: a Gundelt és a Bagolyvárt.

Ráday utca

8/9

1092 Budapest, Ráday utca

Több Infó

Címkék

A legenda szerint az 1848-49-es szabadságharc elvesztése és az aradi vértanúk kivégzése után a Habsburgok sörrel koccintottak a győzelemre, ezért született egy magyar fogadalom: 150 évig nincs sörrel koccintás. Úgy tűnik, világhírűen szófogadóak vagyunk, ha már a CNN is hallotta a sztorit.
A szerző azzal igazolja a tételt, hogy amikor a londoni Sohóhoz hasonló Ráday utcában sétálunk a tucatnyi étterem és pub között, csak nagyon elvétve látunk sörrel koccintó embereket, hiába telt már le a 150 éves tiltás.

Még mindig lovas nemzet vagyunk

9/9

Lóháton hódítottuk meg a Kárpát-medencét, és a mai napig hűek maradtunk honfoglaló őseinkhez és segítőkész négylábú társainkhoz. A szerző azt is elismeri, hogy mi adtuk a világnak a könnyűlovasság huszár elnevezését.
Ezért ajánlja: érdemes Budapest környékén lovaglást vagy fogathajtást tanulni a legjobbaktól, hátha a texasi cowboyok is el tudnak lesni egy-két új fogást.

Hasonló tartalmak

Admin mode