éjszakai élet

szerkesztés

10 tipp, hogy hol koktélozz Budapesten

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2014. 12. 27. 1:00

Nagyon érett már az idő, hogy elkészítsük a legjobb bárokról szóló összeállításunkat, hiszen már nem csak egyetlenegy olyan hely van a fővárosban, ahol van élet a Mojito és a Piña Colada után. Bebocsátást nyertünk az éjszaka modern "méregkeverőinek" világába, ahol nem csak a gin gőze okozott mámort, hanem attól a professzionalitástól is megszédültünk, amelyet néhány helyen tapasztaltunk. Cheers!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Spíler Shanghai

1/9

1075 Budapest, Gozsdu udvar

Több infó

Címkék

A Gozsdu Spílerjének keleti testvére némileg átalakult a közelmúltban. Az utcaszint hangulata kevésbé Sin City-s, a fülledt piros-fekete dizájnos Secret Bar az alsó szinten foglal helyet. Egy eldugott, szexi koktélbár ez, ahol szinte minden este történik valami izgalmas: hol fahéjból, kardamomból, csillagánizsból készít füstöt Varsányi Ferenc egy testes Old Fashioned koktélhoz, hol a Bloody Maryt forradalmasítják zeller helyett egy szardellacsíkkal. Fiatal csapat dolgozik rendkívüli lelkesedéssel és elhivatottsággal. A srácok minden közhelyet kerülvén, már attitűdjükkel sugallták, hogy az italokra, melyeket elkészítenek, nem munkájuk részeként tekintenek, hiszen minden egyes koktél kreativitásuk egy darabja. Az itallapon feltüntetett koktélok mellett személyre szabott különlegességeket is kaphatunk. Ehhez nem kell más, csak egy hosszú éjszaka, amikor jut idő leülni a Secret Bar székeire, hogy figyeld a srácok mozdulatait, és hallgasd a készülő italok történeteit.
A koktélok árai: 980 forinttól
Amit különösen ajánlunk: B Mary, Yellow Soda

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

KIOSK Buda

2/9

1013 Budapest, Clark Ádám tér 1.

Több infó

Címkék

Csatlós Máté neve ismerős lehet azoknak, akik figyelemmel kísérik a magyar bartenderek eredményeit. Fiatal kora ellenére Anglia és Spanyolország top bárjaiban is dolgozott már bartenderként, rengeteg nemzetközi versenyt megnyert már, igazi szaktekintélynek számít. A KIOSK báros csapatát augusztus óta vezeti, azóta megreformálta az itallapot, melyben az angol koktélkultúra és a mediterrán lazaság keveredik. Természetesen a legjobb minőségű alapanyagokra esküszik, így a prémium ginek, rumok, whiskey-k, vodkák mellé saját receptúrás szirupokat, főzeteket használnak. A bárban a szeszek fölött csatos üvegekben sorakoznak a fűszerek, virágok is – ki tudja, mikor kerül elő egy kis rózsaszirom. Máté vérprofi: mialatt elsorolja például a jó Gin Tonic ismérveit, már el is készül a leheletnyi uborkával és naranccsal szervírozott ital. Gyors és elegáns.

A koktélok árai: 1390 forinttól
Amit különösen ajánlunk: Vajsör Punch, Gin Tonic

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

WARMUP

3/9

1072 Budapest, Nagy Diófa utca 26.

Több infó

Címkék

Befektetői háttér nélkül, egy fiatal csapat áll a Nagy Diófa utcai WARMUP mögött. Egykor az első generációs romkocsma, a kultikus 6tus üzemelt itt, azonban 2014 februárjában megszületett a környék legígéretesebb koktélbárja. Kifejezetten erre specializálódtak: Vitáris Róbert és Szabó Dávid vezetésével szeretnék a betérő vendégeiknek megmutatni, hogy a fröccsön és a sörön kívül is léteznek finom italok, illetve hogy a koktél nem egyenlő a gejl, tejszínes, színes esernyőcskével szervírozott pancsokkal. Mivel Janza Márton, az ötletgazda tanulmányai során sokat foglalkozott már a molekuláris gasztronómiával, a WARMUP-ban is találkozhatunk például ehető italokkal. Olyannyira a vendégeik igényeit tartják mérvadónak, hogy nincs itallapjuk: besétálsz, elmondod, hogy milyen ízeket, illatokat vagy akár történelmi korokat szeretsz, és pár perc múlva el is készül a saját mixtúrád. Nagyon jól működő formula, érdemes odafigyelni rájuk!

A koktélok árai: 1200 forinttól Amit különösen ajánlunk: kevertess magadnak egy saját italt!

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Bar Pharma

4/9

1075 Budapest, Kazinczy utca 35.

Több infó

Címkék

Amikor először jártunk a Pharmában, volt valami olyan felhangja a dolognak, mintha valami illegálisban sántikálnánk. Egyszerre maximum 8 ember fér el kényelmesen, a falon nagyban figyel az Alkoholisztikus rendszer, az első shotunk pedig 'gyógyszeres üvegben' érkezett - az egész valami megfoghatatlan volt. Ahogy az a szenvedély is az, amellyel Pető Lali bartender és Los Péter tulajdonos a szakmához áll. Egymásra kacsintottak: 'Rosszalkodunk?' - és el is kezdődött a játék: olyan formulákat kevertek össze, melyekről első blikkre azt gondolnánk, nem passzolnak, vagy éppen túl extrémek. Előszednek a hűtőből egy a brazil szappanoperákból ismert friss kókuszdiót, meglékelik, és abba készítenek italt, vagy éppen bivalyerős feketekávéval ötvözik az alkoholt, és szifonból kínálják. A Kazinczy utca talán legeredetibb helye a Pharma.

A koktélok árai: 1600 forinttól
Amit különösen ajánlunk: egy egész estét náluk úgy, hogy rájuk bízod magad.

Fotó: Tokio

TOKIO

5/9

1051 Budapest, Széchenyi Isván tér 7-8.

Több infó

Címkék

Az egykori Kioto helyén thai-japán fúziós konyhaként üzemel a vagány külsejű TOKIO, ahol a finom sushik, ramenek mellett bizony a koktélok is egyre nagyobb hangsúlyt kapnak. Szombati Zsolt vezetésével próbáltak belőni egy olyan irányvonalat, amellyel kedvezhetnek mind a szórakozni induló belvárosiaknak, mind a szomszédos Gresham üzleti szférából érkező vendégeinek, mind azoknak, akik a japán alkoholos italokért rajonganak. Rendkívüli japán whiskykínálatuk mellett például Ryoma rumot is ihatunk náluk. Az itallap mellett természetesen szívesen egyénre hangolják az ízeket, és igyekeznek bevezetni a nemzetközi trendeket is. Megtudtuk például, hogy a vodkák és ginek után most egy rumos éra jön, ha bízhatunk a külföldi példákban.

A koktélok árai: 1500 forinttól Amit különösen ajánlunk: No Named Ice T, Agapito

A párizsi illetőségű, 2012-ban indult Buddha-Bar Hotel Budapest Klotild Palace bárja egyike a város legkülönlegesebb hangulatú koktélozós helyeinek. A brand erősen kötődik a keletiesebb downtempo, chill out dallamokhoz és az ázsiai visszafogottabb, ám kifinomult atmoszférához - ez visszaköszön a bárban is. Mikor nincs zenés rendezvény a lounge részen, akkor egy intim hangulatú, filmekbe illő helyszínt képzeljünk el, ellenben nagyobb partyk idején megtelik élettel, és más arcát mutatja. Az italszelekció az egyik legszélesebb a városban, számos olyan kuriózumot találunk, amelyet leginkább az igazi ínyencek értékelnek. Tematikus estjeiken mindig az adott tájegység ihlette italokkal készülnek Vincze Ádám vezetésével. Ezek a koktélok sokszor az európai ízlelőbimbóknak különcök lehetnek, de van bennük valami olyan titokzatos, ami miatt érdemes legalább egyszer ellátogatni ide.

A koktélok árai: 1590 forinttól Amit különösen ajánlunk: Way of the Samurai, The Ultimate

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Boutiq’Bar

6/9

1061 Budapest, Paulay Ede utca 5.

Több infó

Címkék

Nyugodtan mondhatjuk, hogy a Boutiq' Bar volt a budapesti és ezzel a hazai koktélrevolúció úttörője. 2008-ban nyitotta meg kapuit a Paulay Ede utcai bár, s ha Nagy Zoltán akkor nem erőlteti a világválság miatt kicsit merész gondolatot, hogy egy olyan bárt nyisson, amely vetekedhet a világ többi koktélos helyével, lehet, hogy ez az összeállítás meg sem születik. Mert maradtunk volna a nyelvfestős curaçaók és a jégtől felvizesedett vodka-narancsok világában. A Boutiq' hivatalosan is a világ 50 legjobb koktélbárja között szerepel, ők magukat neo-speakeasyként aposztrofálják. A hangulat a vörös, szűk belső tér miatt tényleg buja és intim, az italválaszték Budapest-szinten páratlan. Olyan koktél, amit ne tudnának itt elkészíteni neked: nem létezik. Innen indult minden.

A koktélok árai: 1750 forinttól Amit különösen ajánlunk: a klasszikusok és a meghökkentő kategóriák italai.

Fotó: KNRDY

KNRDY

7/9

1051 Budapest, Október 6. utca 15.

Több infó

Címkék

A KNRDY ütős steakjeiről, exkluzivitásáról és kortárs enteriőrjéről híres. Rengeteg az amerikai vendégük, üzletemberek és szimpla turisták, akik élnek-halnak az USDA Prime vagy Omaha húsokért, az ausztrál Wagyuból készített fillet mignonért. Amerikai steakhouse-ként már az étterem nyitásának idején ráerősítettek a koktélos vonalra, s nemrég Schok Norbertre bízták az izgalmas bár vezetését. Az itallapon a koktélok születésének idejétől kezdve egészen napjaink kedvencei felé haladva sok klasszikust és újratervezett italt is találunk. Különleges whiskykért, rumokért, tequilákért és cognacokért érdemes tehát meglátogatni az Október 6. utcai étterem bárját.

A koktélok árai: 1100 forinttól Amit különösen ajánlunk: Mint Julep, Moscow Mule

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Blue Fox The Bar

8/9

1051 Budapest, Erzsébet tér 7-8.

Több infó

Címkék

A profizmus előtt mindig is meghajlottunk, itt pedig tényleg értik a dolgukat. A bár kínálata nagyon egységes, végiggondolt, és jóllehet a Kempinski aljában található a hely, mégsem feszengős, a személyzet és a berendezés is oldott hangulatot áraszt, az árak pedig egyáltalán nincsenek elszállva. Minden adott tehát, hogy a bár egy jó koktélos törzshely legyen, de kérdés, mit tudnak az italok? A kínálat két nagy részre osztható: az összehajtható itallap bal oldalán találjuk a régi klasszikusokat, balra pedig a napjainkra jellemző, modern koktélokat. Az italokhoz szirupok helyett csak természetes összetevőket használnak, amelyeket többnyire házilag készítenek elő. Ne féljünk tehát besétálni egy hotel bárjába, mert igazán megéri az élmény.

A koktélok árai: 1280 forinttól Amit különösen ajánlunk: Chilled Emperor, 1862

Fotó: 'Mericano Bar

'Mericano Bar - A legfrissebb

9/9

Címkék

Olyannyira friss a 'Mericano Bar, hogy még csak a látványterveit tudjuk bemutatni, s még mi sem járhattunk a kész helyen, hiszen valószínűleg még most kerülnek helyükre az utolsó kis részletek, még utoljára bőgnek fel a fúrók és sikoltanak fel a flexek. A Sas utcában, a Nomuri szomszédságában nyit hamarosan a bár, mely a klasszikus amerikai koktéliskolát követi majd, kis olasz csavarral - már ami az ízeket és a szellemiséget illeti. Ugyanis a 'Mericano tulajdonosi körében találunk szicíliai illetőségű úriembert is, aki nemcsak pompás olasz borokkal és kávékkal látja majd el a belvárost, hanem szeretné a mediterráneumban méltán népszerű 'apero bár' fogalmat is meghonosítani Budapesten. Vagyis, náluk nem tör majd ki a pánik, ha valaki délután 4-kor egy Tom Collinst a kontya alá hajt. A leendő bartendereknek szigorú válogatáson kellett megfelelniük, s végül összeállt a profi, mosolygós, életigenlő csapat. A továbbiakról nyitás után számolunk be, de, ha minden terv megvalósul, egy újabb menő, koktélbárral operáló hely lehet a 'Mericano. Kicsit olaszosan, a '20-as, '30-as évek dekadens bájával.

'Mericano Facebook

Hasonló tartalmak

Admin mode