éjszakai élet

10 jó koncert a tavaszra – ezek a külföldi zenekarok lépnek fel Budapesten

Szerzők

  • Wágner Gábor

2020. 02. 25. 13:51

Tavasszal nemcsak a kimozdulási hajlandóságunk növekszik meg, hanem a koncertek száma is. Első körben 10 külföldi előadó ígéretes és kihagyhatatlan budapesti fellépését ajánljuk. Dühös rappernő, a latin rockzene koronázatlan királya, a gótikus rock legendái, a triphop legsötétebb hercege és elektronikus zenei alapvetéseket feldolgozó rézfúvósok tarkítják az elkövetkező három hónap repertoárját.

Fotó: Wikipedia

Kelis (US)

1/7

Március 3-án az Akváriumban lép fel az amerikai rappernő, aki épp 20 évvel ezelőtt megjelent Kaleidoscope című bemutatkozó nagylemezével turnézik. A Trick Me és a Milkshake című slágereket jegyző Kelis 1999-ben azzal a dalával aratott egy csapásra zajos sikert, melynek klipjében színesre festett hajjal és ökölbe szorított kezekkel, dühösen kiabálva küldte el a pasiját melegebb éghajlatokra.

Öt évvel legutóbbi önálló budapesti koncertje, és alig egy évvel tavalyi, VOLT Fesztiválos bulija után, március 4-én ismét a fővárosba látogat az amerikai rockzenekar, ráadásul nem is egyedül. A Papp László Budapest Sportarénában nem kisebb név, mint a Hollywood Undead vezeti fel a Papa Roach showját, akik 2019-ben adtak ki utoljára nagylemezt, a tizediket (Who Do You Trust?), míg az előzenekar idén jelenteti meg friss albumát (New Empire, Vol. 1). Persze azért az új dalok mellett biztosan elhangzanak majd a régi alapvetések is.

A latin rock tízszeres Grammy-díjas gitárosa Miraculous 2020 címmel világkörüli turnén van éppen, és meg is sértődtünk volna, ha minket kihagy belőle, de szerencsénkre nem így lett. Santana március 19-én fogja megtölteni a Papp László Budapest Sportarénát. A turné apropója, hogy idén két klasszikus albuma is kerek évfordulós születésnapját ünnepli: a Supernatural 20, míg az Abraxas 50 éve jelent meg. Utóbbin található többek között, az Oye Como Va és a Black Magic Woman, előbbin pedig olyan gigaslágerek, mint a Maria Maria vagy a Smooth.

Fotó: Sebadoh / Press

Sebadoh (US)

2/7

Akvárium Klub

Több infó

Címkék

Az indie rock rajongói számára 2020. március 21-e piros betűs ünnep, ugyanis ekkor lép fel az Akváriumban a 90-es évek amerikai legendája, a Dinosaur Jr-ből ismert Lou Barlow gitáros-énekes alapította Sebadoh. A zenekar még sohasem járt nálunk – pedig igény azért lett volna rá. Persze, ami késik, az nem múlik, úgyhogy még így is elégedetten pipálhatjuk ki őket a koncertes bakancslistánkról. A 2013 óta újra nagyon aktív zenekar tavaly megjelent, 9. nagylemezükkel (Act Surprised) érkeznek hozzánk. 

Az angolok Ibizán élő bús képű lovagja a bolondok napján, április 1-jén érkezik hozzánk, a a Papp László Budapest Sportarénába tavaly ősszel megjelent, hatodik nagylemezének (Once Upon a Mind) turnéjával. Az egykori NATO békefenntartó katona már rég leszerelt (2002-ben), azóta már csak és kizárólag gitárt fog a kezébe, az maradt az egyetlen fegyvere, és mindig célba is talál vele. A koncert napján egyszerre fognak dobbanni az érte repeső női szívek.

Fotó: Dürer Kert

The Mission (UK)

3/7

Dürer Kert

Címkék

Ha van legendás zenekara a dark wave rocknak, akkor az a Wayne Hussey vezette The Mission UK, amelyik már csak azért is kedves a magyarok szívének, mert első budapesti koncertjüket az 1990-es taxisblokád idején adták, és az utcák tele voltak gyalogszerrel a bulira igyekvő feketeruhás rajongókkal. Karrierösszegző turnéjuk Budapestet is érinti, április 2-án és 3-án lépnek fel a Dürerben, de nem ugyanazt a programot nyomják a két estén. Első nap a páratlan, míg második estén pedig a páros sorszámú nagylemezek számait játsszák majd el. 

Fotó: Meute / Press

Meute (DE)

4/7

Akvárium Klub

Több infó

Címkék

A hamburgi rezesek, akiket természetesen ütősök is kiegészítenek, azzal kerültek a figyelem középpontjába, hogy az elektronikus zene klasszikusait ültetik át fúvósokra, meg üstdobra és xilofonra. A party-élmény pedig így is tökéletesen működik, és ezt már nálunk is többször bizonyították. 2017-es bemutatkozó albumuk (Tumult) után idén jelent meg második nagylemezük (Puls), ezzel érkeznek hozzánk április 19-én az Akváriumba. Azt azért tegyük még hozzá: ők tipikusan az a zenekar, akiket nem lemezről, hanem élőben kell meghallgatni, mert úgy ütnek igazán

Fotó: Tricky / Press

Tricky (UK)

5/7

A38

Több infó

Címkék

Április 26-án, az A38 hajó gyomrában tartja legközelebbi budapesti szeánszát a triphop és a Bristol sound egyik legnagyobb ura, a jelenleg Berlinben élő Tricky. Éjsötét, egyszerre szétcsúszó és energikus zenéje azonnal lehúzza a mélybe a hallgatóját, és nem ereszti onnan. Az más kérdés, hogy senki nem is szabadulna onnan. Tricky tipikusan a saját útját következetesen járó művész, aki trendektől és talmi divathullámoktól függetlenül létezik és dolgozik, méghozzá egy saját univerzumban, ahova mindig jó belépni – legyen szó egy új lemezről, vagy mint esetünkben is, egy koncertről.

Fotó: Joy Dana

The Subways (UK) - Young For Eternity in full

6/7

Dürer Kert

Több infó

Címkék

Május 28-án hozzánk is elér a brit rockzenekar friss turnéja, amin legnagyobb sikerüket, a Young For Eternity című bemutatkozó nagylemezüket játsszák el újra, méghozzá teljes egészében. Ha ironizálni szeretnénk, akkor azt mondanánk, nem véletlenül vették elő: egyik lemezükkel sem sikerült megközelíteni a debütalbum sikerét, sőt a Subwayst sokan egyslágeres zenekarnak tartják. Pedig ennél azért többet és jobbat érdemelnek, remek kis rakkenroll banda a Subways, és erről az említett tavaszvégi napon, a Dürerben meg is győződhetünk. 

Fotó: Live Nation Magyarország

Harry Styles (UK)

7/7

Papp László Budapest Sportaréna

Több infó

Címkék

A tavasz legutolsó napja, május 31-e a tinilányok napja lesz idén! Ekkor lép fel a Papp László Budapest Sportarénában a One Direction-ből ismert Harry Styles, aki anyazenekara 2016-os, határozatlan időre szóló visszavonulása óta inkább filmes karrierjét építi (Dunkirk), és mellette szólólemezeket készít. A legutóbbi épp tavaly decemberben jelent meg Fine Line címmel, ennek áprilisban indul világkörüli koncertkörútja Love On Tour címmel, ami Budapestet is érinti. Aznap női szem nem marad szárazon.

Hasonló tartalmak