gasztró

10 hely, ahol már most is élvezhetjük a teraszt és a napsütést

Szerzők

2017. 03. 30. 15:42

Még borzongunk kicsit, esetleg egy pléddel is felvértezzük magunkat, mert hiába a napos, meleg délidő, munka után azért nem nyújt vigaszt a lehűlés ellen egyetlen bőrdzseki sem. De a hosszú, sötét és unalmasba forduló tél után kikívánkozunk a szabadba limonádézni, fröccsözni, sörözni, még akkor is, ha tudjuk, hogy fájni fog másnap a torkunk. 10 olyan helyet listáztunk, melyek fittyet hányva a változékony időre, teraszon, udvaron várják a bátor tavaszvadászokat. Nagy klasszikusok épp úgy kinyitottak, mint a kisebb versenyzők. A többiek pedig csendben felkészülnek.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Bálna Terasz

1/5

1093 Budapest, Fővám tér 11-12.

Több infó

Címkék

Ha végiggondoljuk, a Szabadság hídra néző panorámával bíró Bálna Terasz és az Erzsébet téri Fröccsterasz azok az igazán sok ember befogadására alkalmas helyek, ahol talán a legtöbben megfordultunk. Célzottan vagy hirtelen felindulásból, de aki szereti a zsongást, az esetleges ismerkedést és a diverzitást, az fröccsözött már a két hely valamelyikénél. A Fröccsterasz őszintén szólva gyűjtőhelyesebb érzetű, hiszen nagyon központi az elhelyezkedése, de sokat segít a hangulaton, ha a murván inogó hölgyeket figyeljük, vagy arccal az Akvárium felé az áthaladó forgalom sokszínűségét lessük.

A Bálna Terasz a Duna-parti monstrum egyik népszerűbb helye, hiszen a legkényelmesebb ülőhelyei olyan kilátást és naplemente-élményt nyújtanak, mint kevés budapesti pont. Figyelnek a vendégekre, nem csak és kizárólag a belvárosi vagányokra fókuszálnak, ugyanúgy bonyolíthatunk náluk családi összejöveteleket, vagy babaváró limonádézásokat is. Úgy, hogy a nap utolsó napsugarai érik az arcunkat.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Anker't

2/5

1061 Budapest, Paulay Ede utca 33.

Több infó

Címkék

A Szimpla gyakorlatilag durvább turistavonzó erővel bír, mint pár budapesti nevezetesség. A zegzugos, romos, mégis átgondolt koncepcióval bíró kocsmaház-és udvar mindig az elsők között dönt úgy, hogy eleget tesz a 'kert' címnek és cabrióvá válik. Szerencsés fekvése miatt hosszan napos az udvar, meghúzhatjuk magunkat egy meggysörrel a Trabantban tolakodó holland cserediákok mellett vagy választhatunk privátabb bárszékes megoldást is.

A Paulay Ede utca Anker't egész évben éli a teraszon dohányzós érzést, de általában a késő márciusi délutánokon kezdődnek az udvari fröccsözős délutánok/kora esték. Van tanksörük, számos gintonic-verziójuk és bulik tekintetében is jól állnak, akár popzenei diszkóról, akár nemzetközi klubestről legyen szó.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

KisBécs

3/5

1126 Budapest, Németvölgyi út 36-38.

Több infó

Címkék

Ha nem ragaszkodunk a pisztolyból mért borhoz, s inkább kicsit intimebbre, elvonulósabb délutánra vágyunk, pár asztalos teraszt válasszunk! A pesti oldalon az egyik legcukibb a Hajós utca Le Petit Bistrot-ja, ahová harsány, asztallapverős női pletykaestek helyett inkább elcsendesedni járunk, egy pohár borral, ízes balatoni szörppel felvértezve. A kiszolgálás is illeszkedik a kis hely bájához.

Borban és ételekben is egyre jobb a Kisbécs, a Németvölgyi úton. Hamar reagáltak a jó időre és székeik támlájára kerültek a plédek, a polcokra pedig a fröccsök illatos, gyümölcsös alapanyagai.

Bár változások állnak be hamarosan a Mikszáth téri Lumen életében, kár lenne kihagyni az egyik leghangulatosabb budapesti tér kávézó-találkozóhelyét. Nemcsak remek feketét mérnek, ugyanúgy lecsúszhat a sör és a fröccs is. Klassz lokáció, bohémabb atmoszféra vár náluk.

Fotó: Pántlika

Pántlika

4/5

1146 Budapest, Hermina út 47.

Több infó

A Városliget Pántlikája sem volt rest, hamar megosztották rajongóikkal, hogy a hullámos épület terasza felkészült a hétvégi ebédekre. Amíg a gyerekek szaladgálnak és vissza-visszatérnek az asztalokhoz a málnaszörpökhöz, addig a felnőttek nyugalomban fogyaszthatják a burgereket, kancsóban felszolgált limonádékat. Bár a fák zöldellésére még várni kell, már ilyenkor is vihet egy kis cseresznyevirág-illatot a szél.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Telep

5/5

1075 Budapest, Madách Imre út 8.

Több infó

Címkék

A Madách tér itató- és találkozóhelyei mondhatjuk, hogy négyévszakosak, mert még a metsző hidegben is találunk nagyobb cigarettázó és kutyasimogató csapatokat előttük. Az igazi idejük azonban a jó időre jön el, a gyakorlatilag kisebb bár-streetfood-kreatív sétánynak beillő szakasz egyik nagy kedvence a sarki Hivatal, továbbá a vasárnap kivételével mindig nyüzsgő Telep, amelynek 'terasza' fölött egész évben ég a fényfüzér. Egy vicével a kézben, télikabát nélkül sokkal felszabadítóbb érzés a padokon ülve szociális életet élni, vagy pacsira bírni a jelenlévő kutyák legbarátságtalanabbját.

A további helyek egyelőre felkészülnek, de tudunk róla, hogy már épül a Kertem, készül a Dunaparty megálló, hamarosan hangosabb lesz a Károlyi-kert a Csendestől és a Kőleves függőágyait is tisztítják már. Aki a kifinomultabb gasztronómiát és budai hangulatot részesíti előnyben, van egy jó hírünk: az Émile gyönyörű kertjét már csak pár napig kell mellőznünk. Reményeink szerint a rooftop bárok is kinyitnak áprilisban, ha szerencsés lesz a széljárás.

Hasonló tartalmak