szabadidő

10 dolog, amit egyedül is érdemes kipróbálni Budapesten

Szerzők

  • Kovács Dávid

2019. 09. 25. 13:52

Bármikor alakulhat úgy, hogy nem találunk társat egy programhoz vagy más elfoglaltsághoz, de ez nem jelenti azt, hogy le is kell ezekről mondanunk. Sőt, olykor talán jobban is járunk, ha például egy kiállításra, koncertre vagy színházi előadásra egyedül látogatunk el, hiszen így teljesen átadhatjuk magunkat az élménynek. Ezzel a felütéssel gyűjtöttünk össze most nektek 10 olyan dolgot Budapesten, amit szólóban is érdemes kipróbálni.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ismerd meg a várost egy vezetett sétán!

1/10

Mára már rengeteg cég kínál vezetett városi sétákat Budapesten, melyek közt akadnak olyanok, melyek általánosságban ismertetik meg velünk a várost, de olyanok is, amelyek a főváros rejtett, titkos részeit, történeteit tárják elénk. A csoportos túrákon egyáltalán nem kell kényelmetlennek éreznünk, ha egyedül csatlakozunk, a helyszínek és a témák egyébként is megkívánják a figyelmet.

Tippek:

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Kóstolj sört vagy bort!

2/10

Sokszor írtunk már mi is róla, hogy az elmúlt évek hazai kézműves sörforradalmának köszönhetően lépten-nyomon sörkóstolókba és -bemutatókba futhatunk Budapesten, de aki inkább borpárti, annak is kijut a jóból. Ezek a kóstolók jellemzően – és érthető módon – oldott hangulatban zajlanak, ami által bármelyik résztvevővel könnyen életmegváltó beszélgetésbe is elegyedhetünk.

Tippek:

Fotó: Balogh - We Love Budapest

Nézz meg egy érdekes kiállítást!

3/10

Egy kiállítás tipikusan azok közé a programok közé tartozik, ahová kimondottan érdemes inkább egyedül elmenni. Ha igazán szeretnénk egy-egy festményben, kiállítási tárgyban elmerülni, megérteni az alkotó mondanivalóját, rá kell szánnunk az időt és a figyelmet, ehhez pedig a legegyszerűbb, ha csak elménket visszük magunkkal társaság gyanánt.

Tippek:

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Sportolj!

4/10

Sportolás esetén már kevésbé egyértelmű, hogy társasággal vagy egyedül érdemes nekivágni, ugyanis előbbinek is vannak előnyei jócskán, de most maradjunk továbbra is a másik oldalon. Ha valaki magában mozogna szívesebben, ezt mindenféle külső nyomás nélkül teheti meg a saját tempójában haladva, függetlenül a kiválasztott sportágtól. Mindenkit arra biztatunk, aki feszeng attól, hogy más mit gondol róla, esetleg szimplán csak kiszellőztetné a fejét egy-egy alkalommal, hogy nyugodtan kezdjen bele egyedül, így a sport jótékony hatása többszörösen is megtérülhet.

Tippek:

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Olvass a szabadban vagy egy kávézóban!

5/10

Egy jó könyv mindig igazán tartalmassá tudja tenni a me time-ot, ezért az olvasás sem maradhat ki a listánkból. Persze otthon bekuckózva is működik a dolog, de a friss levegőn, esetleg egy hangulatos kávézóban egészen más élményt tud nyújtani, az alkalmas helyekből pedig szerencsére Budapest sem szenved hiányt.

Tippek:

Menj el egy koncertre!

6/10

Vannak azok a koncertek, amiknél éppen az a jó, hogy a barátokkal és a többi rajongóval együtt tombolunk vagy feledkezünk bele a táncba, ám ott a másik oldal is, amikor a műfaj és az előadó igenis megkívánja az odafigyelést. Nos, ezek azok a produkciók, amelyeket ajánlott egyedül megnézni, alább az ilyen, hamarosan Budapestre érkező előadók közül adunk nektek néhány tippet.

Tippek:

Fotó: Technika

Vegyél részt egy workshopon!

7/10

Akár a konyhaművészetben szeretnénk új készségeket elsajátítani, akár a barkácsolásban szereznénk nagyobb jártasságot, a legjobb alkalmak erre a szervezett workshopok. Amellett, hogy szakértők nyújtanak segítséget, a hasonló érdeklődési kör miatt az ismerkedés is könnyű, így pedig a tanulás is gyorsabban megy.

Tippek:

Fotó: Eszkuláp Állatvédő Egyesület

Önkénteskedj!

8/10

Az önkéntesség az egyik legjobb dolog, amit egyedül csinálhatunk. Egyrészt támogatásra, segítségre szoruló embereknek és állatoknak könnyíthetjük meg vagy tehetjük szebbé az életét, másrészt ezzel a saját életünk is gazdagodik. Emellett általában nagyon összetartó csapatok és alapítványok végzik ezeket a munkákat, ezért szuper közösségbe is kerülhetünk az önkénteskedés által. Adunk lejjebb néhány budapesti tippet, de az Önkéntes Központ Alapítvány honlapján további helyeket is kereshettek.

Tippek:

Nézz meg egy színházi előadást vagy filmet!

9/10

A színházra és a legtöbb mozifilmre is ugyanaz érvényes, mint a kiállításokra, igazán akkor érthetjük meg és élhetjük át őket, ha oda tudunk figyelni. Nem törvényszerű persze, hogy ha társasággal tartunk, akkor ez nem lehetséges, de mindannyian ismerjük azokat a helyzeteket, amikor nem bírjuk ki, hogy ne tegyünk szóvá valamilyen történést. Néhány új előadást és filmet ajánlunk lejjebb az elmerüléshez!

Tippek:

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Lazíts egy fürdőben, szaunázz!

10/10

A teljes testi-lelki lazuláshoz kiváló helyszín lehet egy fürdő is, ahol érdemes kipróbálni a különböző masszázsmedencéket is, azt pedig talán már mondanunk sem kell, hogy a szaunát sem szabad kihagyni. Tippjeink közt öt olyan budapesti fürdőt és uszodát találhattok, amikben biztosan nem fogtok csalódni!

Tippek:

Hasonló tartalmak