shopping

szerkesztés

10+1 budapesti bolhapiac

Szerzők

2014. 04. 14. 2:00

Először is, miért hívják bolhapiacnak a régiségekkel, csetreszekkel teli vásárokat, bazárokat? A terminus a francia “marché aux puces” kifejezésből ered, hiszen úgy tartják, Párizsban emlegették először így a használt áruk vásárát. Senki nem garantálta, hogy az ódon bútorokban nem laknak élősködők (bolhák - puces,) ezért a gúnynév. De mivel a gallok simán használják a kis bolhát becézésképp, lehet kedvesen is értelmezni: sok szeretnivaló apróság piaca. Mi szeretjük a “bolházást”, 11 budapesti helyszínről mesélünk most.

-

1/10

Vannak azok, akik alapból irtóznak a “használt” szótól, és sosem bújnának ilyen ruhákba, vagy sosem tennének egy százéves tükröt otthonukba. Jó állapotban lévő régiségek, a közelmúlt kedves relikviái vagy ügyes kezek által felújítható használati tárgyak találhatnak új funkciókra, gazdákra. Arról nem is beszélve, hogy egyre többen kedvelik az eklektikus lakberendezési vonalat, mikor stílusok, korok és formák keverednek, keszekusza harmóniában. Ha egy bagdadi kofa is hajbókolna alkusztechnikátok hallatán, irány a bolhapiac!

Fotó: Ecseri Bolhapiac

Ecseri piac

2/10

1194 Budapest, Nagykőrösi út 156.

Több Infó

Címkék

A bolhapiacok királynője, ahol a replikák, kacatok mellett simán meg lehet találni a Szent Grált is, ha türelmes és strapabíró vagy. Mióta beindult a romkocsmásodás, egy leharcolt, bandzsa gumi Donald kacsa is komoly esztétikai értéket képvisel, hát még egy emberöltők óta használatos gramofon. Pont a gyűjtögetés divatja miatt azonban jó, ha odafigyel az ember az Ecserin, mert sok a kókler, aki túlárazza portékáit. A kultikus piac mindennap nyitva van, de az igazi megszállottak a szombati 6 órás nyitás előtt érkeznek, és tudják, hogy a közelben parkoló Zsigulik csomagtartói is fontos állomások. Érdemes szakavatottabb emberrel menni, aki le tud beszélni a “csak itt, csak most” Vasarelyről.

Fotó: PeCsa Bolhapiac

PeCsa Bolhapiac

3/10

Petőfi Csarnok, jó öreg bolhapiaccal, minden hétvégén. Szintén ajánlott hamar érkezni, pláne, ha valaki szeretne árulni is. Sok az antik holmi, a porcelánok, érmék, régi plakátok, magazinok, de annyira széles spektrumon mozog a választék, hogy akár limitált kiadású Converse cipőt vagy Sütibabákat is lehet kapni. A “Van minden, mint a vásárban!” mondás tökéletesen illik a PeCsa bolhapiacra. A hely mindig nagyon erős játékokban is, Legót kilóra is lehet vásárolni, de néhány asztal antikváriumokat megszégyenítő könyvgyűjteménnyel is büszkélkedhet. Az utolsó órákban is érdemes benézni, sok árus engedékenyebbé válik záróra közeledtével.

Petőfi Csarnok - PeCsa (bezárt)
Cím: 1146 Budapest, Zichy Mihály út 14.

PeCsa Bolhapiac új helyszínen!
Cím: 1183 Budapest, Balassi Bálint utca 2-10.
Nyitva tartás: szombat-vasárnap: 08:00-14:00
Facebook
Web

Fotó: Bakancsos Utcai Piac

Bakancsos utcai piac

4/10

Szintén hétvégi nyitvatartással üzemel a rákoskeresztúri lomis vásár. Ez tipikus “nagyon ki kell fogni” hely, nem szeretsz bele minden asztalnál valamibe, mert sok a lomtalanításról mentett, használhatatlan, értéktelen cucc. Azért simán bele lehet futni gyönyörű állapotban lévő II. világháborús írógépbe vagy kis felújításra szoruló sörcsapba, ami elég menő lehet otthon. Alkudni kötelező!

Bakancsos utcai piac
Cím:
1173 Budapest, Széncinke utca
Nyitva tartás:
péntek-vasárnap: 06:00-13:00
Facebook
Web

Fotó: Ujpest.hu

Újpesti Piac-Placc

5/10

A városrész buzgóbb lakói hívták fel a figyelmet arra, hogy nem lenne rossz egy rendszeres közösségi vásár a kerületben nem csak kerületieknek. A Duna sétányon várják az alkalmi árusok vevőiket: festmények, kisebb bútorok, szép lámpák, szőnyegek, dísztárgyak sorakoznak az asztalokon, ha napsütéses az idő. Idényhez között a Piac-Placc, tavasszal indul, és a minuszokat nem várja meg, tekintve, hogy semmilyen fedett területet nem használnak, minden üzlet a szabad ég alatt köttetik. Kisbb közösség újabb vására ez, de pont ezért érdemes felfedezni.

Újpesti Piac Placc
Cím: 1042 Budapest, Duna sétány
Nyitva tartás: szombat: 06:00-14:00
Web

Fotó: Bolhapalota

Bolhapalota

6/10

Közel a megújult Ferenciek teréhez, polcokon, egy üzletben árusítják a kacatokat, megunt dolgokat. Jól megfér egymás mellett a különleges Jean Paul Gaultier tervezte coca colás palack, a Karády Katalin-bakelit, a csikóbőrös kulacs és kreatív fiatalok kézműves holmijai. Rendezett káosz uralkodik a polcok és vitrinek birodalmában. Bárki bérelhet helyet némi profit reményében, mert tudjuk, hogy lehet neked már kidobásra ítélt csetresz, de másnak értékes kincs lehet bármi.

Bolhapalota (bezárt)
Cím: 1053 Budapest, Irányi utca 20.

Fotó: Garmada

Garmada Önkiszolgáló Bolhapiac

7/10

Szintén polcos rendszerben működik a Garmada, ahova kutatni is érdemes elmenni, de egy nagy lomtalanítás után lehet, hogy túl tudsz adni olyan kedves cuccaidon, amiket te már egyátalán nem használsz. Miért ne kerüljön máshoz, aki hasznosítani tudja? Heti helypénz ellenében az egész bevétel az árust illeti. Előfordulnak antik bútorok, érmék, kitüntetések, de találkoztunk már vadi új hajvasalóval, vicces “vetkőzős” tollal és díszes szódásszifonnal is.

Garmada
Cím: 1135 Budapest, Hun utca 4/b
Nyitva tartás: kedd-péntek: 11:00-19:00 szombat: 09:00-13:00
Facebook
Web

Fotó: Tabáni Bolhapiac

Tabáni Bolhapiac

8/10

Szemnek és szívnek kedves apróságok sorakoznak a Döbrentei utca bolhaboltjában is. A Tabáni a legújabb ilyen jellegű hely, de szerencsére elég aktívak a Facebookon, így az is lehet, hogy már egy fotóról kinézel magadnak, mondjuk, egy csinos bőröndöt. A boltnak már elhelyezkedéséből fakadóan is különleges a hangulata, garantált a hosszú bámészkodás.

Tabáni Bolhapiac
Cím: 1013 Budapest, Döbrentei utca 10.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10:00-18:00, szombat-vasárnap: 08:00-18:00
Facebook

Fotó: Bazár Bizi

Bazár Bizi

9/10

Ahogy neve is mutatja, a Bazár Bizi (bizományi) mindenkit vár, aki szeretne a limlomokon továbbadni, vagy válogatni más megunt kacatai között. Csipketerítők, kakukkos órák, bakelitlemezek és tonnányi vintage bizsu, valamint a kihagyhatatlan nippek is megtalálhatóak a portékák között. Hagyatékok felvásárlásával is foglalkoznak, ami hiánypótló lehet, és segít a múlt emlékeit átcsempészni a jelenbe.

Bazár Bizi
Cím: 1072 Budapest, Dob utca 56.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 10:00-18:00 szombat: 09:00-15:00
Facebook

Fotó: Bazáruház

Antik Bazár, Bazáruház, Grand Bazár (El rapido pince) 

10/10

A polcos szabad vásáron kívül vannak olyan üzletek is, ahol egy négyzetmilliméternyi üres hely sincs, mindenhonnan giccsek és antik holmik figyelnek. Körülbelül úgy kell elképzelni ezeket a kis kacatbirodalmakat, mint mikor a kisgyerekek “összerámolnak”, és mindent behajigálnak egy szekrénybe. Olyan érzésed lesz például a Klauzál utcai Antik Bazárban, hogy, ha megmozdítasz valamit, borul az egész, de persze szabad a tapogatás, kopogtatás, mielőtt megvásárolnál valamit. Az árak fixek, a készlet pedig folyton csak bővül és bővül. Ugyanígy van ez a IX. kerületi Bazáruházban is. Igazi kis időutazás ez, főleg azoknak, akik tudják, a kincset és az ócskavasat csak egy hajszál választja el egymástól. Idesorolnánk az El Rapido Taqueria pincéjében található Grand Bazárt is, a tequilás-tacós streetfood hely leülős részét, ahol tényleg minden eladó. A régi fényreklám és a vintage hátizsák is.

Antik Bazár
Cím: 1071 Budapest, Klauzál utca 1.
Nyitva tartás: hétfő-péntek: 14:00-18:00
Facebook

Bazáruház
Cím: 1096 Budapest, Mester utca 37.
Nyitva tartás: bejelentkezés alapján (06 20 354 0499)
Facebook

Grand Bazár
Cím: 1075 Budapest, Kazinczy utca 10.
Nyitva tartás: hétfő-csütörtök: 10:30-03:00, péntek: 10:30-04:00, szombat: 12:00-04:00, vasárnap: 13:00-02:00
Facebook

Hasonló tartalmak

Admin mode