éjszakai élet

10+1 borbár, ahol iszogathatsz nyáron

Szerzők

2016. 06. 20. 13:10

'Atlantic Flight'

-

1/10

Remek opció kérni egy könnyebb, gyümölcsös sauvingon blanc-t a meleg nyári estékre vagy egy testesebb, ásványos furmintot, majd folytatni egy elegáns pinot-val, végül egy vastagabb, gyümölcsös újvilági vörössel. Télen jó bekuckózni egy nehéz nap után egy borbár általában téglafallal burkolt belső terébe, de ilyenkor nyáron még jobb barátokkal kiülni egy borbár teraszára, és figyelni, ahogy bealkonyodik. Ha pedig valamelyik pincészet bora megtetszik, azt palackban ezeken a helyeken olcsóbban vihetjük haza.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

KisBécs

2/10

1126 Budapest, Németvölgyi út 36-38.

Több infó

Címkék

Borbár, borbolt, kávézó, szendvicsező, salátázó. Ha azt is hozzátesszük, hogy mellette egy virágbolt található, talán már érthető, hogy miért egy igazán jó találkozóhely ez a kis utcában található terasz és miniüzlet. A bolt a sógorok borára specializálódott, hiszen a bordeaux-i vereség óta már inni sincs kedvük, így inkább exportálnak. A viccet félretéve, minden jelentős osztrák borrégióból találunk itt palackokat, így aki szereti az osztrák borok karakterét, itt biztosan talál kedvére valót. A hely különlegessége, hogy reggelizni és ebédelni is lehet, ráadásul egy kívül-belül szép környezetben, bent a türkiz és a barna árnyalatai, kint pedig a szomszédos virágbolt növényei és a fás, csendes budai környezet ad hozzá a borélményünkhöz.

BORTIPP: Érdemes megkóstolni egy Grüner Veltlinert vagy egy hűvösebb estén egy St. Laurent-t, például az Umathumtól.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Innio Restaurant & Bar (Bezárt)

3/10

1051 Budapest, Október 6. utca 9.

Több infó

Címkék

Inni jó. És tényleg. Persze csak mértékkel, és jót. Ez az egyik legprofibb borbár, szakértő személyzettel – és tágas terasszal. A borlapon sok külföldi bort találunk, hiszen főleg az európai szortimentet szeretnék bemutatni, de a közönség nyomására egyre bővül a hazai borkínálat is. Akár 10 percig is eltarthat, ha végig szeretnénk böngészni az egész szortimentet, ezért javasolt segítséget kérni, a sommelier-k biztosan ajánlanak majd egy kedvünkre való pohárral. A helyen közel 300-féle bort kínálnak. Újhullámos bisztrókonyhát visznek magyar gyökerekkel, de ausztrál, kaliforniai, skandináv inspirációkkal. A 2016-os Gault & Millau kalauz által legjobbra értékelt 'év ételét' is megtalálhatjuk itt, ami nem más, mint a bárányravioli. A tapas jellegű ételekből pedig egyszerre több mindent kóstolhatunk, alkalmazkodva a borokhoz. Árakban jobb, ha magasabb árfekvésre készülünk.

BORTIPP: Egy száraz tokaji furmint, például a Szent Tamás Dongó 2013-ból (2000 forint/0,15 l), majd egy burgundiai pinot noir (például a Chanson birtokról).

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Palack Borbár

4/10

1114 Budapest, Szent Gellért tér 3.

Több infó

Címkék

A Gellért téri hely nagy terasszal, kellemes panorámával és élő zenével vár minket. A készséges személyzettel bíró borbár berendezése kissé eklektikus. Borokban a megfizethetőtől a drágábbakig széles a választék: az itallapon tájegység és borrégió szerint találjuk meg a borokat. Itt a palackárak vannak először feltüntetve. A külföldi kínálatban találunk erdélyi, argentin, új-zélandi, dél-afrikai és francia borokat is. Zenés esteket is elcsíphetünk. Érdemes egyébként ellátogatni a Bazilika tövében lévő, nagyobb és exkluzívabb 0,75 borbárba is, amely a Palack 'nagy testvére', és megkóstolni a filmrendező, Francis Ford Coppola 2014-es chardonnay-ját. Ételben főleg a háztáji sonkákra és szalámikra erősítettek rá, ahogy ezt a falon függő plakátok is hirdetik, de rendelhetünk kétszemélyes tálakat, grillkolbászt, kacsamájpástétomot, paninikat és wraptekercseket is.

BORTIPP: A Heimann család Birtokbora vagy a Bencze Pince rajnai rizlingje a Szent György hegyről mindig jó választás.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

SzalonSpicc

5/10

1024 Budapest, Lövőház utca 17.

Több infó

Címkék

A Hűvösvölgyből 4 éve a Lövőház utcába beköltözött borbár az egyik nélkülözhetetlen budai egységgé nőtte ki magát. Az itallapon sok magyar tételt találunk, de külföldi pezsgőkből sincs hiány. A benti részt inkább télen válasszuk, hiszen nyáron jobban járunk a terasszal, ahol ellazulva figyelhetjük a házak felett repkedő fecskéket, a téren focizó gyerekeket vagy a padoknál randevúzó párokat. A másfél decis borok 890 Ft-tól indulnak, találhatunk sok magyar tételt, de jól ihatóbb újvilági borokat is, emellett pedig külföldi pezsgőket és champagne-okat is. A szortimentet félévente cserélik, szezonálisan nyári és téli tételek közül válogathatunk. A személyzet szerint a vendégek még főleg a magyar borokat keresik, de már egyre többen nyitottak a külföldi borokra, és arra is, hogy tudatosan és érdeklődve kóstoljanak. Az italokon kívül tortilla, tapasok, mártogatósok, klasszikus és a minispiccburger mellett kecskesajtos és csirkeburger közül is választhatunk.

BORTIPP: Izgalmas tétel a badacsonyi Laposa kéknyelűje, amely a terület speciális szőlőfajtája, és sokszor belefuthatunk gyengébb tételekbe. Laposáéknak sikerült egy szép bort készíteni belőle.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Apropó

6/10

1077 Budapest, Király utca 39.

Több infó

Címkék

Két 'gasztropapa' által létrehozott borbár – amit a méretes 'papa' felirat is jelez a rekeszekből kialakított falon. Az igényes kialakítású bár enteriőrjét és a logó betűit a benti boltívek ihlették. A hatalmas ablakok nyithatóak, így tavasztól őszig kint is vagyunk és bent is. Az ablakokban ráadásul hatalmas, kiülős padokat helyeztek el, így minden adott a péntek esti hipsztergyűléshez. Az itallapon az üresre hagyott kis ikon a fehérbort, a szürke a rosét, a fekete pedig a vörösborokat jelzi, ez alapján tudjuk kiválasztani, amit inni szeretnénk, régiók szerint. A borkorcsolyák közül érdemes kipróbálni a kékkagylót, ami házi kenyérrel és igény szerint kétféle szafttal érkezik. Hangulatos hely, ami mindig jó apropót jelent egy kis iszogatáshoz.

BORTIPP: A Benedek pincészet 2015-ös Epreskert sauvignon blanc-ja a Mátrából vagy a Balatonról a 2011-es különleges Vulcanus a Szatmári pincészettől, de Liszkay úr Giuliája (cabernet franc) is mindig jó választás.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Élesztőház

7/10

1094 Budapest, Tűzoltó utca 22.

Több infó

A Pop-Up Fröccsterasz egy régi bérház udvarán egyik elemét alkotja az Élesztő komplexumnak. Kicsit az egykori, Kisfaludy utcai árnyas-fás West Balkán hangulatát hozza vissza a hely, a borozgatáshoz pedig kellő árnyékot adnak a fűzfák. A VinoPiano terasza elkülönül a borbár kínálatától, és egy tisztább, érthetőbb borválogatást állítottak össze: friss fehérek, rozék és gyöngyözők alkotják a kínálatot. 6 régió boraiból választhatunk, de aki épp nem a borokat preferálja, annak házi szörpökkel és limonádékkal is szolgálnak. Hetente beugrik egy borász, akit általában még a szervezők sem ismernek, de lehetőséget kapnak, hogy megmutassák magukat és boraikat. A tapasokat vétek lenne kihagyni, a tulajdonos, Vajas Balázs – aki korábban Michelin-csillagos helyen is dolgozott mint séf – reggelente a piacról hozza el a legfrissebb hozzávalókat. A kínálatban megtalálható a citrusos tepertőkrém, pástétomok, sajtkrémek, marinált gomba vagy szezonálisan a spárga. Ha pedig már túlzottan kótyagosak lettünk az erős naptól (vagy boroktól), akkor folytathatjuk a pincében is. Fontos megemlíteni azt is, hogy a VinoPianóban nagyságrendekkel kisebb büdzséből varázsolhatunk egy vidám estét, mint a többi helyen, így akár 8-10 féle tételt fedezhetünk fel 2000 forintból. De nemcsak ezért szeretjük őket.

BORTIPP: Hagyjuk magunkat meglepni, és kóstoljuk meg az egyik pop-up borász borát, vagy a pincében Toronyi kékfrankosát.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

DOC Vino Bar

8/10

1051 Budapest, Arany János utca 12.

Több infó

Címkék

Az Arany János utca lassan már via Italiává alakul, hiszen Gianni Annoninak köszönhetően el sem kell mozdulnunk az utcából, ha kulináris örömökre éhezünk vagy szomjazunk. Fagyizója és étterme mellett mellett az olasz eredetvédelmi szabályozásra utaló, D. O. C. nevet kapó barátságos borbár is jó választás, ha olasz ízekre vágyunk. A kis faasztaloknál türkizkék székpárnán ücsöröghetünk egy olajfa árnyékában, és szemlélhetjük a járókelőket, vagy választhatunk az egydecis, pohárral is kapható borok közül, de vehetünk palackkal is. A benti részen egy ciao amici felirat hívogat, olasz szőlőfajták plakátjai és a megbontott borok összegyűjtött parafa dugói képezik a dekorációt, és a teraszhoz hasonlóan türkiz tematika díszíti a teret. A személyzet kedves, készséges és szakképzett, és ha ott vagyunk, semmiképp se hagyjuk ki valamelyik toszkán vagy umbriai bort, amihez egy doboz chipset is kapunk nassolni.

BORTIPP: Fehérek közül kihagyhatatlan a Roccafiore pincészet Fiordalisója, a vörösek közül pedig egy szép, harmonikus tételt kapunk, ha az Argiolas pince Perderáját választjuk, amely a Monica nevű szőlőfajtából készült.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Csendes Társ (Átmenetileg zárva)

9/10

1053 Budapest, Magyar utca 18.

Több infó

Címkék

A hangulatos, kiülős hely nem véletlenül népszerű, hiszen az egyik legszebb budapesti park, a Károlyi kert kapujában található – szó szerint. A borválasztékra főként az ismert pincészetek kevésbé különleges, de egyébként megbízható tételei a jellemzőek. A terasz most még pár napig útfelújítás miatt zárva, de utána újra kiülhetünk a teraszra, persze csak a Károlyi kerti séta után.

BORTIPP: A 2015-ös év zenitje a Figula pincészettől, Balatonfüredről.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Drop Shop

10/10

1055 Budapest, Balassi Bálint utca 27.

Több infó

Címkék

Bár ennek a borbárnak sajnos nincs terasza (persze azért többször előfordult már, hogy megtelt borozókkal az utca a bejárat előtt), mégis muszáj említést tennünk róla. A 2-es villamos Jászai téri végállomásánál megbújó borbár már az elsők között tanította és mutatta a legjobb borokat az érdeklődőknek, a világító borospalack így nem hiába hívogat... A folyamatosan változó kínálatot főleg nemzetközi borok alkotják, de a fekete táblára krétával felírt tételek között mindig találni magyar borokat is. Szeretjük poharazgatás közben nézegetni a falra felírt aromajelzőket, illetve a szőlőszemre emlékeztető, mennyezetről lecsüngő gömblámpákat. A személyzet az egyik legfelkészültebb a borbárok stábjai közül, ha már csak pár jelzővel kisegítjük őket, hogy mire vágyunk, rögtön az asztalunkon a megfelelő ital. Az ételek közül kihagyhatatlan a francia sajttál, friss és lágy sajtokat kapunk, amikhez kérhetünk kenyeret, de ha kiadósabb vacsorát szeretnénk, a benti táblára mindig felírják az aktuális ételajánlatot. A legjobb viszonylag korán menni, és a pultnál ücsörögve kóstolni, és az aktuális borról kérdezgetni a személyzetet. Fényesre törölt, csillogó poharak, profi mennyiségmérő, és egy pod bar (vákuumozó és borhűtő egyben), amely garantálja a borok frissességét. Ahogyan ezt hirdetik is, ez tényleg egy 'tasting zone'. A hely egyben borszaküzlet is, a bejárati ajtó mellett kétoldalt találjuk meg a palackos tételeket.

BORTIPP: Gyakran változik a kínálat, de megkóstolhatunk például valami olaszt a vulkánok, a Vezúv vagy az Etna lábáról.

Hasonló tartalmak