A téli zimankós időben nem is találhatnánk jobb elfoglaltságot, mint behúzódni az otthonunk melegébe és elővenni a jobbnál jobb társasjátékokat, melyek tökéletes szórakozást és kikapcsolódást nyújtanak. Cikkünkben a szerkesztőség 10 kedvenc társasjátékát ajánljuk, a pörgős kártyajátékoktól kezdve a mesélős, logisztoris feladványokon át a bonyolultabb táblás játékokig. Játsszunk párban, családdal, gyerekekkel vagy nagyobb baráti társasággal, listánkban mindenki talál kedvére valót, legyen szó sárkányeregetésről, európai kalandozásokról, középkori lovagi birodalmak vagy ókori csodák megépítéséről vagy éppen a Mars terraformálásáról!

1/10

Sushi Go!

Ha valami gyors, pörgős és kedves kártyajátékot keresünk, akkor érdemes beszerezni a Sushi Go!-t, mely akár két főnek is élvezetes lehet, maximum pedig öten játszhatunk vele. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt ajánljuk a nagyjából 20 perces játékot, melynek szabályait rendkívül egyszerű elsajátítani, sőt a kártyákra is minden rá van írva, így gyorsan bele is vághatunk a Sushi Go!-ba A játékban különböző szusikombinációkat kell gyűjtenünk, miközben a kezünkben tartott paklit mindig továbbadjuk, kiválasztva belőle egy-egy kártyát. A játék három fordulóból áll, és aki a legtöbb pontot szerzi a végén, az lesz a nyertes. A maki tekercsből minél többet kell összegyűjtenünk, a sashimiből három ugyanolyan kártya, míg a tempurából kettő begyűjtése ér pontot, a wasabik megsokszorozzák a nigirik értékét, de van olyan lap is (a puding), melyet a három kör alatt folyamatosan gyűjtögetnünk kell, és a végén ér pontot. Ha nagyobb társasággal szeretnénk játszani, vagy bonyolultabb fogásokat alkotnánk meg, akkor érdemes beszerezni a játék összetettebb változatát, a Sushi Go Party!-t.

2/10

Trio

Szintén a pörgős kártyajátékok közé tartozik a Trio, melynek kis doboza mindenhol elfér, így szinte bárhová magunkkal vihetjük. A kb. 15 perces, egyszerű memóriajátékot 3-6 fő játszhatja, és garantált, hogy a gyerekek és a felnőttek egyaránt élvezni fogják. A játék célja, hogy a többieknél gyorsabban szerezzünk három triót, azaz 3x3 ugyanolyan kártyát, ez a „hagyományos mód”, ha a bonyolultabb „pikáns módban” játszunk, akkor az összekapcsolt triók gyűjtése a cél. Játsszunk bármelyik módban, a 7-es trió megszerzése garantált győzelmet jelent. A kezünkbe osztott kártyákat számok szerint sorrendbe kell rendeznünk, a maradékot pedig fejjel lefelé az asztalra helyeznünk, innen lehet kártyákat felfordítani. A legkisebb vagy legnagyobb kártyát letehetjük a saját kezünkből, vagy megkérhetjük játékostársaink egyikét, hogy mutassa meg. Ha két azonos számú kártya van felfordítva, akkor egy harmadikat is mellétehetünk, ha mind a három azonos, akkor megvan a triónk, míg ha különbözőek, a kártyák visszakerülnek a helyükre. Miközben gyűlnek a triók, szép lassan kiderül, hogy milyen kártyák vannak az asztalon lefordítva és a játékostársaink kezében, ám mindezt észben is kell tartanunk, ha mi akarjuk a leggyorsabban összegyűjteni az azonos lapokat!

3/10

Sárkányok – A szelek szárnyán

Amikor társasozásról van szó, akkor nem mindig vágyunk arra, hogy egymás ellen játsszunk, ezért kiválóak a kooperatív játékok, amikor együtt kell eredményeket elérnünk. A Sárkányok egy érdekes gyorsasági játék, amit akár már két fővel is játszhatunk, maximum pedig hatan. A gyors játékidő és a különleges játékmechanizmus – melyben a különböző színű homokórák a főszereplők – teszik izgalmassá az élményt. Ahogy már a játék dobozán is látszik, itt nem tűzokádó fenevadakat kell megszelídítenünk, hanem a szélben lobogó sárkányokat kell minél tovább a levegőben tartanunk, de ez csak úgy lehetséges, ha összefogunk. Felváltva játszunk ki különböző kártyákat, megfordítjuk a megfelelő homokórákat, majd új kártyát húzunk, ügyelve arra, hogy a homokórák egyike se fogyjon ki, ez jelképezi azt, hogy egy-egy sárkány meddig tud a levegőben maradni. Ha igazán egy hullámhosszon van a társaság, és minden kártyát kijátszottunk, akkor nyertük meg a játékot. Érdemes pár gyakorlókört játszani, míg hozzászokunk a játékhoz, mert eleinte kicsit idegőrlő lehet az idő ellen küzdeni, azonban amikor már belejöttünk, igazán élvezetes lesz, sőt nehezítő kártyákat is belekeverhetünk a pakliba.

4/10

Fekete történetek

A Fekete történeteknek több része is van már, mi a Haláli halálokkal, a Fekete történetek 2-vel és a Fantasy klasszikusokkal játszunk rendszeresen, de annyiféle van belőle, hogy ha végigpörgettek egyet, akkor is megtaláljátok magatoknak a következőt. Aki szereti a barkochbát, annak biztosan tetszeni fognak ezek a kissé morbid, mégis humoros logisztorirejtvények, amit 2+ fő játszhat. A kártyáknak két oldala van, míg az egyik oldalon a kitalálandó történet olvasható – ezt csak a mesélő ismeri –, a másikon egy grafika és egy mondat segíti a kérdezőt, bár ezek sokszor inkább félrevisznek, mint hogy közelebb kerülnénk a megoldáshoz. Cél, hogy eldöntendő kérdések segítségével kikövetkeztessük a sztorit, amire a mesélő egy igennel vagy nemmel válaszolhat. Érdekesség, hogy annak ellenére, hogy mennyire meglepők és sokszor hihetetlenek a történetek, ezek mind megtörtént esetek. Mivel vannak benne olyan esetek, amelyek elég durvák, így ajánlott felnőtt részvétele.

5/10

Aranyásók

Az Aranyásók szuper választás, ha baráti vagy családi összejöveteleken valami izgalmasat játszanátok, nagyjából fél óra alatt megvagytok vele, és akár 10 játékos is részt vehet az aranykeresésben (mi inkább az 5-6 embert javasoljuk). A lényeg, hogy itt szerepekbe bújunk, vagy aranyásók, vagy szabotőrök leszünk, kilétünket pedig nem fedjük fel – erre az útépítés során következtethetnek társaink. A játék lényege, hogy a kincskereső törpék az alagutat mélyítve megtalálják az aranyat, miközben a szabotőrök megpróbálják ezt megakadályozni a különféle akciókkal vagy az útvonal eltérítésével. A kezdőkártyát és a három célkártyát (arccal lefelé) az asztalra kell helyezni, a köztük lévő távolságot kell megtenniük a törpöknek, ám a három célkártya közül csak egy rejti az aranyat. Szerintünk ez egy egyszerű, de nagyon szórakoztató játék, amelynél a pókerarcra is szükség lesz, mert picit gonoszkodni is lehet; például ha szabotőrként tudjuk, melyik kártya alatt van az arany, akkor szándékosan a másik irányba építhetjük az útvonalat, eljátszva, hogy mi magunk is aranyásó törpök vagyunk. Az Aranyásóknak is több verziója van, így akár kettesben is játszhatunk a Párbajjal, de a kiegészítőt vagy az Aranyásók – Az elveszett bányák verziót is kipróbálhatjuk.

6/10

Travelin′ – Európai kalandozások

Bár a Covid idején debütált a játék, azzal a céllal, hogy legalább képzeletben utazhassunk, de a járványhelyzet után legalább annyira élvezetes vele játszani. Nemcsak arról van szó, hogy beutazhatjuk vele egész Európát, de jókat nevethetünk vagy épp keserédesen bólogathatunk az olyan sztereotípiákon, mint hogy „Megoldjuk okosba” (Magyarország), „Nem veszekednek, csak így beszélnek” (Olaszország) vagy „Vannak dolgok, amiket nem választhatsz magadnak. Például az orosz elnököt.” (Oroszország). Ezeket az országkártyákon olvashatjuk, ráadásul mindegyiken van egy-egy akció is, amit a saját körünkben kijátszhatunk. Megpróbálkozhatunk már jó előre megtervezni a taktikánkat és mindenki előtt cselekedni, de ez nem minden esetben fog bejönni, ugyanis ez egy elég szivatós játék: ha már a zsebünkben érezzük a győzelmet, könnyen az utolsók közé kerülhetünk. A Travelin’ lényege, hogy mi legyünk az elsők, aki eljut 5 országba, de ez egyáltalán nem lesz egyszerű, ugyanis játékostársaink különböző akciókkal akadályozhatnak meg ebben – például leállíthatják az utazást, így a befizetett jegyünk elveszik, de mínuszpontokat is szerezhetünk, ha megkapjuk a romlott kebab kártyát, ahogy sajnos arra is sor kerülhet, hogy az összegyűjtött kártyáinkat elcserélik velünk egy jóval rosszabb sorozatra. Ez egy igazán remek társas családi összejövetelekre, de akkor is, ha párként a sorozatozás helyett egy fordulatos játékra vágytok.

7/10

7 Csoda: Párbaj

Azoknak, akik imádják a stratégiai játékokat, és bármikor visszautaznának az ókori birodalmak idejébe, ellenben szeretnének kettesben is játszani, mindenképpen érdemes kipróbálni a 7 Csoda: Párbaj verzióját. Azoknak is tud újat mutatni, akik már ismerik a 7 Csoda vagy 7 Wonders játékot, ugyanis egészen más kihívásokat és játékmenetet tartogat. A félórás játékban több dologra is figyelni kell: érdemes minél több csodát felépíteni, erősíteni a hadsereget, tudományos felfedezéseket tenni vagy a polgári győzelemre hajtani. Sőt, itt nem feltétlenül az nyer, akinek a legtöbb csodája épül fel: lehet nyerni katonai fölénnyel – őszintén bevalljuk, mi leginkább erre építünk, még úgy is, hogy ez az egyik legutáltabb győzelem –, tudományos fölénnyel – ha ügyesek vagyunk, úgy is össze tudjuk gyűjteni, hogy az ellenfél észre sem veszi –, de polgári győzelemmel is megnyerhetjük a játékot. Összesen három kort játszunk végig, amelyekhez külön-külön kártyák tartoznak, és ha a harmadik kor végéig sem nyert senki valamelyik fölénnyel, akkor a győzelmi pontok összege dönti el a nyertest.

8/10

Carcassonne

A játék nevét adó város a valóságban is létezik: Franciaország déli részén található, és itt áll Európa egyik legnagyobb középkori eredetű vára, kimondottan jó állapotban. Maga a település olyan, mint egy hatalmas óváros, a játék lényege pedig az, hogy minél nagyobb (minél több pontot hozó) városokat építsünk, amiket úthálózat köt össze, amit szintén meg kell építeni. Talán ennyiből is kikövetkeztethető, hogy a Carcassonne, ami 2001-ben az Év játéka díjat is elnyerte, stratégiai játék. Játszhatjuk ketten vagy akár többen is, maximum öt játékos, de mindegy is, hogy hányan küzdünk meg egymással egyszerre, mert az élvezeti, izgalmi fokon a létszám nem változtat. A játék lényege, mint szinte az összes játékban, hogy minél több pontot szerezzen az ember, gyakran a többiek kárára. Merthogy a Carcassonne, melynek rengeteg kiegészítője létezik, kiváló lehetőségeket nyújt arra is, hogy sok-sok borsot törjünk az ellenfeleink orra alá, ezáltal pedig megakadályozzuk, hogy velünk szemben sok pontot szerezzenek. Tegyük hozzá azt is, hogy abszolút békésen is játszható a játék, bár az izgalmi fok ebben az esetben alacsonyabb lesz. A játék nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik, a szabályok pár perc alatt átnézhetők, aztán érdemes is belevágni egy csatába, mert, mint sok más esetben, a Carcassonne-ban is gyakorlat teszi a(z építő)mestert.

9/10

Brüsszel 1893: Belle Époque

Első ránézésre és a játékszabályt látva talán bonyolultnak tűnhet, de ha belevetitek magatokat ebbe a szecessziós stratégiai játékba, akkor rájöttök, hogy valójában nem is olyan nehéz. Persze taktikázni és gondolkodni kell benne, ahogy a különféle szabályokat, kártyajelentéseket és lépéseket is észben kell tartani – még mi is a szabályt olvasva játsszuk –, de akik szeretnek stratégiában gondolkodni, azoknak egy élmény lesz. Meg persze azoknak is, akik imádják a szecessziót, az építészetet és a műtárgyakat, és már kis korukban is szerettek az építőkockákkal játszani. A társasjátékot 2–5 fő játszhatja, és mindenki a korszak egy-egy fontos építészének a szerepébe bújik, és az általa tervezett épületet kell megépítenie. Mindeközben műtárgyakat gyűjtünk és kereskedünk velük, míg befolyásunk kiterjesztésben a nemesek is segítenek minket. A Brüsszel 1893: Belle Époque társas 3 különböző játékmódot is tartalmaz, mi eddig a Brüsszel 1893-at sajátítottuk el, ami 5 fordulóból áll, és mindegyik 3 fázisra oszlik: tervezés, akció és kiértékelés. Az nyer, aki a legtöbb győzelmi pontot gyűjti össze az 5. forduló végére.

10/10

A Mars terraformálása

Biztos mindenki emlékszik Matt Damon marsos filmjére, a Mentőexpedícióra, melyben a bolygón rekedt tudós kénytelen egymaga túlélni és közben úgy-ahogy élhetővé tenni a Marsot. A Mars terraformálása természetesen nem ezen a filmen (illetve regényen) alapul, de annyiban rokon vele, hogy a cél ugyanaz: élhetővé tenni a bolygót. A játék a stratégiai társasok közül az összetettebbek közé tartozik, a játékidő lazán 2 óra fölé is csúszhat, pláne ha a játékosszám a maximális, vagyis öt fő. A játékkal való ismerkedés is hosszabb időt vesz igénybe, ugyanakkor van pár remek tutorial video a YouTube-on, ami megkönnyíti a szabályok elsajátítását. A játék célja kettős. Egyfelől van a már említett közös cél, amiért minden játékos együtt küzd, ami a társasjáték címében is meg van fogalmazva: a Mars bolygót lakhatóvá tenni. Másfelől pedig a játékosok egymás ellen is küzdenek, hogy a terraformálási folyamat során a lehető legnagyobb befolyásra tegyenek szert. Hisz az nyer, aki ezt a pozíciót eléri. A Mars terraformálása azoknak való, akik szeretik a sci-fit meg a stratégiai játékokat, és akiknek bőven van idejük egy-egy hosszan elnyúló, elmélyültebb partira, amikor teljesen kizárjuk a világot, benne az egész Földet, és más nem is létezik, csupán a távoli Mars, ahol majd egyszer élhetünk, amennyiben sikerül azt terraformálni.

A cikk elkészülését a Reflexshop támogatta, ahol nemcsak a cikkben felsorolt játékokat vásárolhatjátok meg, de szuper szabályleírásokat és magyarázó videókat is találtok egy-egy társashoz.

Címkék