kultúra

szerkesztés

A monostor gyermekei

Program adatok

  • MagNet Közösségi Ház

  • Facebook

    Facebook

  • 2018. február 28., szerda 20:00

A monostor gyermekei című első magyar-bhutáni dokumentumfilm világpremierje az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) volt 2017 októberében, majd 2018-ban a BIDF - Budapest International Documentary Festival nyitófilmjeként került sor a hazai premierjére. Az elsőfilmes alkotók munkája ezt követően a Magyar Filmhéten volt megtekinthető, és most pedig a Bhután Társaság szervezésében láthatjuk - magyar és angol felirattal.

A 74 perces film története: két generáció álmainak konfliktusa a Bhután festői hegyei között megbúvó, ősi buddhista monostorban. Gyembo és húga, Tashi átlagos tinédzserek, Bhutánban. Szabadidejüket leginkább focizással töltik, vagy a Facebookon lógnak. Kis himalájai falujukban édesapjuk a felelős a helyi buddhista templom őrzéséért. A tisztség apáról fiúra száll, így az apa reméli, hogy hamarosan ő is fiának adhatja tovább a szent feladatot, szeretné, ha Gyembó mielőbb bevonulna a szerzetes iskolába. Eközben lánya, Tashi, profi focista karrierről álmodik, és egyre nyíltabban fejezi ki fiús identitását. Életében először elhagyja szülőfaluját, hogy megmérettesse magát az első női nemzeti focicsapat válogatótáborában.

Egy olyan bhutáni család élesen megrajzolt és érzékeny portréját láthatjuk a filmben, amelyben a generációk közötti szakadékhoz csak a családtagok egymás iránti szeretete mérhető. És bár a bruttó nemzeti boldogság-index magas Bhutánban, sajnos még itt sem lehet minden álomból valóság.

A részvételhez előzetes regisztráció szükséges!

Hasonló tartalmak

Admin mode