Keresés EN

Kultúra

A csend őrei, Isten szolgái – a pálos rend történetéről és régészeti kutatásáról

A pálos fehér barátok középkori története, egészen a rend alapításától fogva különleges utat járt be. A 13-14. század, azaz kialakulásuknak és megszilárdulásuknak a története is más módon írható le, mint a késő középkori időszak. Először a remeteségek és az abból fokozatosan kilépő kolostori közösségek életmódja kutatható, míg felvirágzásuk, a pálos kolostorok kiépülésének időszaka már a kiépült pálos szerzetesi hálózat és gazdálkodás keretében ismerhető meg.

A forrásadottságok mellett a régészeti kutatások régi és új eredményeibe is betekintést nyerhetünk november 14-én, a Pozsonyi Úti Református Templomban szervezett előadáson, Pető Zsuzsa, régész, történész, pálos kutató segítségével.

Cimkék

Hasonló tartalmak

Shopping

ReClaim Vintage – Advent Night Shopping

December 3-án, advent első vasárnapján hosszabbított nyitvatartással, este 23:00-ig várnak a Király utca új vintage boltjában, a ReClaimben. Lesz süti, karácsonyi zene, és 15% kedvezmény jár minden teljes árú termékre, amennyiben a kasszánál bemondjuk a Rudolf jeligét.

Kultúra

Pulpbrother (US): Sorry I forgot the pizza I was supposed to deliver

November végén amerikai kultművész érkezik a budai minigalériába, a Start Galéria Budapestbe, amit érdemes megnézni a pop-art kedvelőinek. Ha Pulpbrother sikerének titkát boncolgatjuk, olyan címkék kerülnek elő, mint a humor, olykor a fekete humor is. Rendkívül profán, szarkasztikus, csípős és mindig flegma – mégis áthatja az életigenlés.

Shopping Kultúra

PANEL Contemporary: Karácsonyi képzőművészeti kiállítás és vásár

A Faur Zsófi Galéria karácsonyi képzőművészeti kiállítással és vásárral könnyíti meg az ünnepek előtti ajándékhajszát: december 22-ig minden hétköznap 12:00-től 18 óráig nézelődhetünk a galéria művészeinek alkotásai között.

Gasztró Szponzorált

Adventi brunch az InterContinental Budapestben

Az adventi időszak a lelassulásról szól, arról, hogy megpróbálunk minél több minőségi időt eltölteni a szeretteink körében. Ebből indult ki az InterContinental Budapest is, ahol december 3-án, 10-én és 17-én ünnepi brunchra invitálnak bennünket. Ezeken a ráérős vasárnap délelőttökön a finom falatok mellett élő zene fog gondoskodni a hangulatról.

Neked ajánlott

A