Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Keresés eredményeKeresett kifejezés: legkisebb muzeumok

ABC Dátum Találatok szűrése:
Típus szerint
Kategória szerint
Találatok száma: 13

A legkisebb múzeumok nyomában – a Hopp Ferenc Kelet-ázsiai Művészeti Múzeum 2016. 03. 02.

Hopp Ferenc tehetős optikus-világutazó öt alkalommal utazta körbe a Földet, az útjairól hozott emlékeket és műgyűjteményt pedig Andrássy úti villájában mutatta be. Az épületre ráfér a felújítás, de a kert már most is egy kis oázis a belvárosi környezetben, a kiállítóhelyen pedig egy egészen kivételes tárlatot láthatunk.

A legkisebb múzeumok nyomában – a Nagytétényi Kastélymúzeum 2016. 11. 24.

A 18. században épült késő barokk Száraz-Rudnyánszky kastély az ország egyik legszebb barokk műemléke. A sorozat alcíme – mely szerint legkisebb múzeum lenne – ezúttal kissé félrevezető lehet, de a kastélyban található bútormúzeum mégis ebbe a sorozatba illik: szinte ismeretlen kiállítóhelyről van szó, ami egy kellemes hétvégi programot kínálhat.

A legkisebb múzeumok nyomában – a Postamúzeum 2016. 01. 25.

A város kevésbé ismert múzeumait bemutató sorozatunk következő fejezetében egy igazán különleges helyet ajánlunk. A Benczúr Házban otthonra találó intézmény 1881 óta gyűjti a postatörténeti emlékeket. Kipróbálható Morse-távíró, postásautók és egy igazi postahivatal berendezése vár a múzeumban, ahol akár könnyen órákat is eltölthetünk.

A legkisebb múzeumok nyomában – a Róth Miksa Emlékház 2016. 02. 03.

A család 1910-ben építette azt az épületet, amelyben manapság ezt a különösen hangulatos kis múzeumot találjuk. Az utca felőli épület szolgált a lakhelyükként, míg az udvari műhelyben készültek a minőségi üvegablakok és mozaikok. A lakás eredeti állapotban megőrzött három szobája egy kis időutazás egy megbecsült művész-polgár otthonába.

A legkisebb múzeumok nyomában – Ady Emlékmúzeum 2017. 01. 05.

Ady és felesége, Boncza Berta 1917 őszén költöztek be a Veress Pálné utca 4-6. szám alatti házba, maga a múzeum pedig 1977-ben, Ady születésének 100. évfordulóján jött létre. Azóta az itteni kiállításon megtekinthetjük a költő személyes tárgyait, egyben bepillanthatunk egy olyan századforduló utáni, modern polgári lakásba, amelyhez hasonló ebből a korszakból nem sok maradt meg Budapesten.

A legkisebb múzeumok nyomában - az Elektrotechnikai Múzeum 2014. 02. 24.

Új sorozatunkban a legkisebb múzeumok felé vesszük az irányt: olyan helyeket mutatunk be, amelyek fontos gyűjteményt őriznek, mégsem tartoznak a legismertebbek közé. A Kazinczy utcában található Elektrotechnikai Múzeum épülete előtt reggelente helyiek, napközben tanárjelöltek, este bulituristák százai sétálnak el, mégis ismeretlen a városlakók és az ide látogatók előtt. Pedig érdemes rászánni egy jó órát: a múzeum munkatársai érdekességek tucatjait mesélik el és még a nagyinál látott vasalót is felfedezhetjük.

A legkisebb múzeumok nyomában – az Öntödei Múzeum 2016. 02. 19.

Még a budaiak tekintélyes része sem ismeri a Ganz-birodalom egyik utolsó megmaradt építészeti emlékét, az önmagában is látványosságot jelentő egykori gyárépületet, amely a Bem József utca és a környékbeli kis utcák között megbújva látványos és ritka gyűjteményt rejt. A kis múzeumban még azok is sok érdekességet találnak, akiket nem kifejezetten érdekel a vasöntés – és legyünk őszinték, valószínűleg ők vannak többségben. Mégis érdemes kikeresni a térképen, és ellátogatni ide.

A legkisebb múzeumok nyomában – Bibliamúzeum 2017. 01. 25.

Bár a nevéből akár arra is következtethetnénk, hogy itt csak régi példányokat látunk az emberiség történetének legnagyobb hatású könyvéből, ez csak részben fedi a valóságot. A nemrégiben felújított és újranyitott múzeumban színvonalas kiállításokat, régi könyveket és a Biblia keletkezésének korát, helyszíneit és hátterét bemutató, a Szépművészeti Múzeumból vagy éppen Izraelből származó régészeti leleteket is felvonultató, érdekes kiállítást találunk.

A legkisebb múzeumok nyomában – Kassák Múzeum 2016. 03. 11.

Sorozatunk következő részében egy olyan – egy szempontból szinte már tipikusnak tekinthető – kis kiállítóhelyet mutatunk be, amely számos külföldi látogatót vonz – a helyiek mégsem ismerik elég jól. Az óbudai Fő tér macskakövein naponta ezrek sétálnak el, a romos-romantikus Zichy-kastély mégis egy szinte ismeretlen múzeumot rejt.

A legkisebb múzeumok nyomában – Liszt Ferenc Emlékmúzeum 2016. 06. 03.

A zeneszerző élete során sok városban megfordult és tartózkodott hosszabb ideig, majd élete végét nagyrészt Pesten töltötte. Vörösmarty utcai lakása szinte pontosan ugyanúgy néz ki, mint 150 évvel ezelőtt, így nem csoda, hogy a külföldi zenerajongók egyik kedvenc célpontja. Liszt Ferencet eszerint hasonló rajongás övezi, mint életében – múzeumát mi pestiek mégsem igazán ismerjük.

A legkisebb múzeumok nyomában – Molnár-C. Pál Műterem-Múzeum 2016. 04. 01.

Kevés hangulatosabb útvonal van egy tavaszi vagy őszi sétára a gellérthegyi Ménesi útnál. Itt, az arborétum közelében találjuk azt a villaépületet, ahol a különös életművet hátrahagyó Molnár-C. Pál élt és alkotott. "A sokoldalú és szenvedélyes művész ecsetjével megörökített fantasztikus tájakat és lovakat, a Madonnát és szenteket, szürreális álmokat és prófétikus víziókat, a nő örök szépségét és kávéházi hangulatokat" – olvashatjuk egy kiadványban. A műtermet és a család régi lakását is magába fogadó múzeumot 1984 óta üzemeltetik a művész leszármazottai.

A legkisebb múzeumok nyomában – Semmelweis Orvostörténeti Múzeum 2016. 12. 01.

Az egykori Tabánban állt egy kis emeletes épület. Semmelweis Ignác édesapja 1806-ban bérelte ki. A Tabán szinte nyomtalanul eltűnt, de az épületben immár 50 éve működik itt egy olyan „tipikus” budapesti kis múzeum, amit csak kevés helybeli, de annál több külföldi látogat meg. Pedig látnivaló van bőven: mérlegek, fogók, érmetszők, láncfűrész, orvosi bábuk és más, már-már bizarr tárgy az orvoslás történetéből, de látható itt egy régi patika teljes berendezése és más érdekességek is.

A legkisebb múzeumok nyomában – Vasarely Múzeum 2016. 04. 18.

A Zichy-kastély hangulatos épületegyüttesében, a Kassák Múzeumtól néhány méterre egy másik olyan magyar művész múzeumát találjuk, aki valószínűleg ismertebb külföldön, mint nálunk. A kiállítóhely megér egy látogatást, általa sokkal közelebb kerülhetünk a művész világához, a monitorról vagy papírról ismert művek pedig nagy élményt jelentenek testközelből.