Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kávézók és éttermek - Cikkek

Budapest legjobb újhullámos kávézói

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

2013. május 29., szerda — Kodaj Bálint

Budapesten a kávé – akárcsak Anna Juhász Gyulánál – örök. Kávézók voltak, vannak, és minden bizonnyal még lesznek is – hacsak le nem igáznak minket a kávégyűlölő ufók, de erre viszonylag kevés esély mutatkozik. Kihasználva a számtalan kategóriába sorolható koffeinellátók virágzását, írtunk a legjobb kávézóláncokról, a legjobb kávéházakról, illetve legutóbb egy bohém kávékuckóról; sőt a város nagy öregjeiről is készítettünk már egy szubjektív kávékörképet. Ezúttal azokat a budapesti baristaműhelyeket gyűjtöttük össze, amelyek az elmúlt egy évben bukkantak fel a városban, és az újhullámos kávékészítés szellemiségét követik.

Madal Café

Madal Café

Több helyszínen
Részletek

Jászaitól néhány kávészemnyi távolságra fészkelő Madal Café keleties hangzású nevét Sri Chimnoyról kapta, aki, mielőtt kiemelkedően termékeny polihisztorrá és világutazó spirituális tanítóvá avanzsált volna, egyszerűen csak Madal volt. Az enteriőr alappillére – a Sri Chimnoyról készült fotók mellett – a természetesség és az egyszerűség: anyagok terén a fáé a főszerep, míg színekből a szemkímélő pasztellárnyalatok dominálnak. A kávékínálat az Angliából és Ausztriából importált, közepes pörkölésű, új ízvilágot képviselő arabicákra épül; a Madal kávékészítési koncepciója pedig az olasz hagyományok és az újhullám egyedi vegyületére. A hasonló szellemiségű helyekhez hasonlóan a Madal is azt a célt tűzte ki zászlajára, hogy a kávékedvelőket kiszabadítsák a cukros-tejes ipari hosszú kávék csapdájából. Ezt a helyben fogyasztható koffeinfőzetek mellett a kimérve hazavihető kávébabokkal igyekeznek elősegíteni.

Tamp&Pull

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Tamp & Pull

Több helyszínen
Részletek

Hogy ne szakítsuk meg az előző bekezdésben útjára indított hagyományt: a Tamp&Pull az eszpresszókészítés utolsó két lépését jelöli. A Has Bean kávékkal operáló budapesti eszpresszó szentély immár két egységgel büszkélkedhet: az egyik (Espresso Bar) a Corvinus közvetlen közelében, a másik (Tamp Lab) a Váci út és Frangepán utca sarkán található. A Czuczor utcai Tamp-ben a barista alapítóatyák profizmusa otthonossággal keveredik. Utóbbi a kiszolgálásnak, a kuckós üzlethelyiségnek, illetve a kávéközpontú dekorációnak köszönhető, amely még egy szabadon firkálható fallal is kiegészül. A jóval méretesebb, újonnan megnyílt Tamp Lab már szakmai rendezvényeknek és kávés workshopoknak is otthont ad, vagyis jogosan jellemezhetjük a minőségi kávé egyik budapesti főhadiszállásaként. A koffeinfőzetek mellé ételt is vadászhatunk, van miből – szendvicsek, kekszek és joghurtok alkotják az éhségcsillapító-felhozatalt. A kínálat havonta megújul, a választott kávétípust pedig többféle eszközzel – hideg tejhab, karamellizált cukor, forró csoki – tehetjük még kifinomultabbá, vagyis a Tamp&Pullra akkor sem lehet egyhamar ráunni, ha koffeinfüggőségünk nem szárnyal Garfieldi magasságokban.

Espresso Embassy

Espresso Embassy

1051 Budapest, Arany János utca 15.
Részletek

Az Arany János utcában fellelhető Espresso Embassyt a Printa egykori baristáinak, Várady Tibornak és Szőlőssy Líviának, továbbá a kávékészítést szintúgy művészi fokon űző Fazekas Andreának köszönhetik a különleges koffeinfőzeteket kedvelő budapestiek. Annak ellenére, hogy az Embassy helyén korábban egy turkáló üzemelt, az eszpresszók nagykövetsége az újrahasznosítás helyett az újításra törekszik, és ennek szellemében a Drop Coffee kávékat részesíti előnyben. Ami a kínálatot illeti, van espresso, cortado, flat white, cappucino, valamint a nevére rácáfolóan egyedi technikával készülő, karakteres filter-kávé, amit tej és cukor nélkül tanácsos kortyolgatni. Majszolnivaló gyanánt szendvicset, croissant-t, esetleg kakaós vagy diós csigát választhatunk.

My Little Melbourne

My Little Melbourne Coffee

Több helyszínen
Részletek

Deák tértől 132 átlagos méretű aligátornak megfelelő távolságra lévő (igen, lemértük) My Little Melbourne egy csészényi Ausztrália Budapest közepén. Annak ellenére, hogy az üzlethelyiség néhány centivel kisebb, mint Melbourne, hűen tükrözi az ottani kávézók hangulatát, már csak azért is, mert a Madách téri Melbourne ötletét egy ausztráliai utazás inspirálta. Az ars poeticájukat, mely szerint az élet túl rövid a rossz kávéhoz, a lehető legkomolyabban veszik, így itt előbb fogunk cappuccinót szürcsölő fekete mambával találkozni, mint a kiválónál kicsit is silányabb kávéval. Az addiktív harapnivalókat még véletlenül sem az ausztrál élővilág inspirálta, vagyis koalasteak helyett elsősorban saláták, szendvicsek és croissant-ok közül válogathatunk; a négylábúakat pedig külön kutyasütivel kényeztetik.

fekete

fekete

1053 Budapest, Múzeum körút 5.
Részletek

Amennyiben a bölcsészek kávéfogyasztási szokásaival kapcsolatos sztereotípiák valósak, a fekete igazán szerencsésnek mondhatja magát, hiszen az ELTE BTK kampuszával néz farkasszemet. Az apró, de annál ügyesebben és hangulatosabban berendezett, stílszerűen fekete-fehér enteriőrrel csinosított üzlethelyiség fénypontja korántsem valamely dekorációs elem; sokkal inkább a kávégép, illetve az abból baristai közreműködéssel előpöfögő koffeinműremekek kollekciója. A kávészemek Bécsből érkeznek, méghozzá a fekete-gépre és az egyedi kávékoncepcióra finomhangolva – pontosabban pörkölve -, míg a tejért egy etyeki biogazdaságot illeti a dicséret. A kávék ízvilága hibátlanul harmonizál a fekete-fehér szellemiséggel, két végletből választhatunk: van kesernyésebb, citrusos jellegű, illetve édesebb, mogyorós hatású. Emellett szendvicsek, sütemények, Angliából importált forró csokik és organikus Cosy teák hizlalják a kínálatot és a Fekete népszerűségét. Kockacukrot vagy tasakos kristálycukrot ne keressünk, van viszont helyettük tiramisu ízű cukorka a Cukorkától, amely külön a fekete megrendelésére készül.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!