Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Kávézók és éttermek - Cikkek

A fesztiválok következő kedvence lehet a Mamma Sferico street foodja

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

2017. január 6., péntek — Pákozdi Nóra

Nem arancini, mégis olaszos valamennyire, hiszen vagy rizsből, vagy 1 centisre tört spagettitésztából, valamint húsból, megfelelő zsiradékből, zöldségekből és fűszerekből készül a Mamma Sferico gombóca. A receptek egy részének kitalálásában Serényi Zsolt is segített. Az évek óta dédelgetett projekt 2016 decemberében valósult meg és már most erősen gondolkodnak a kis gombócok foodtuckosításában. Szerintünk jó ötlet lehet, mert a hot doggal, hamburgerrel, gyrossal ellentétben kulturáltan lehet fogyasztani. Nem potyog, nem csöpög, csak kellemes és laktató.

Egészen pici, gyakorlatilag maximum 4 személyes bolttal indított a Mamma Sferico, szemben a Nemzeti Múzeummal, közel több egyetemi campushoz. Néhány szék és egy könyöklő áll rendelkezésére azoknak, akik helyben fogyasztanák az ételt, de természetesen az elvitel is jó opció lehet. A pultban sorakoznak maguk a gombócok, melyek egy III. kerületi konyhán készülnek, aztán sokkolással fagyasztják őket félkész állapotra és így érkeznek a helyszínre, ahol egy sütőben pirulnak fogyaszthatóvá. Elsőre az olajban sütés lenne az evidens, de ők ennél a verziónál maradtak, így a külseje ugyan nem ropog, csak vékony kis kérget kap, belül pedig omlik, az adott hús textúrájának függvényében.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Az elkészült gombócok között találunk vegetáriánus, lazacos, csirkehúsos, sertéshúsos és marhás verziót, illetve egy marhás rizsgolyót is. A kicsi adag 5 gombócot jelent, egy szósszal és szórással 1090 forintba kerül és egészen laktató lehet ebédre például. Ha menüben kérjük, üdítő és desszert (tiramisù, gyümölcsrizs, brownie) is jár mellé 1590 forintért.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

A nagy tál 7 gombócot foglal magába (1290 forint, menüben 1790 forint). Szerencsére ezek variálhatók, tehát nem fontos 5-7 csirkéset enni, hanem akár mindegyikből kérhetünk egyet.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Mi végigkóstoltunk egy pár párosítást és úgy találtuk, hogy az édes curryvel nyakon öntött lazacos, a hoisin szósszal érkező marhahúsos, a vadas mártásos marhás, a paradicsomszószos csirkés és a francia sajtszószos lazacos lehet a legjobb kombináció. A szószok persze szezonálisan változnak majd, a variálhatóság gyakorlatilag végtelen. Vadhúsos, többféle zöldséggel kínált, rákos... és így tovább. Akár édes verziókat is el tudunk képzelni.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Úgy tűnik fér még új ételötlet a hazai street food piacra és ahogy írtuk, fesztiválkajának nagyon el tudjuk képzelni a Mamma Sferico tészta- és rizsgolyóit. 

Mamma Sferico

Facebook
Cím: 
1053 Budapest, Múzeum körút 41.
Nyitvatartás: hétfő-péntek: 11:00-18:00, szobat-vasárnap: zárva

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!