Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Kávézók és éttermek - Cikkek

A Fekete átlépte a városhatárt – Major Korty és Falat Budaörsön

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

2017. május 16., kedd — Tompos Viktor

Elhagytuk Budapestet a Fekete nemrég nyílt vidéki testvére kedvéért: a budaörsi Major nemcsak újhullámos kávékat, kiváló reggeliket, de ebédmenüt, vacsorafalatkákat és kultúrát is kínál. A rusztikus, falusias idillben gőzölgő prémium feketék felett mélázhatunk koncertmuzsikával a háttérben vagy épp egy kiállítás megtekintése után.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Ezúttal átléptük Budapest határát, hogy felfedezzük a Fekete egy hónapos kis testvérét, a budaörsi Majort, ami, mint kiderült, nem is olyan kicsi, és mint minden másodszülött, halad is a kitaposott ösvényen, de újakat is vág magának. Az egykori majorsági épület és hajókötélgyár teraszán beszélgettünk a hely megálmodóival, Gerzsenyi Andrással, a kiskörúti Fekete tulajdonosával, és testvérével, Judittal, akik egy sokszereplős összefogás eredményeként mutatták be a Majort. Mióta András családjával a településre költözött, kereste a helyet a Fekete vidéki változatának, végül Judit talált rá az önkormányzati tulajdonban lévő régi épületegyüttesre, és mivel érzékelték az igényt egy új gyermekes-családos nyüzsgős közösségi befogadótér iránt, belevágtak.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

A Major tehát nemcsak a Fekete kis öccse szeretne lenni, hanem több annál: minőségi vendéglátó- és kulturális találkahely egyszerre, mely motorja a helyi közösségi életnek. Ezt szolgálja a kávézó mögötti hangulatos látszó fafödémes nagy kiállító- és rendezvényterem, amely képzőművészek kiállításainak, gyerekprogramoknak, nyári táboroknak és egyéb rendezvényeknek ad helyt. De jut a kultúrából a nagy hátsó udvarra is, ahol rendszeres nyári mozit terveznek és a kávézó teraszára is, ahol kéthetente élő zenével szeretnének előrukkolni. Juditék továbbá igyekeznek a jövőben színházi, bábszínházi előadásokat és zenekarokat is a Majorba csábítani, mivel a testvérpár nem titkolt célja kicsalogatni a fővárosi 30-as, 40-es családos generációt egy-egy kirándulás erejéig Budaörsre, és persze a Majorba, ahol nyugodt vidéki atmoszférában kortyolgathatnak a minőségi kávékból és programokból.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

A Major country hangulatú rusztikus-kortárs gasztroegységében – akár a Feketében, itt is – tetten érhetők az újhullámos minőségi kávézó és reggeliző helyek tipikus jellemvonásai, azonban itt már komolyabb a konyha: mindennap más és más ebédmenüvel készülnek. Nekünk az ales spárgakrémlevesbe és a zsályás altbieres portobello gombás árparizottóba volt szerencsénk belekóstolni. A képzőművészet egyébként a konyhába is beférkőzött, hiszen a főkét vegetáriánus ételköltemények Trapp Dominika festőművész-szakács alkotásai, aki desszertjei közül céklás csokoládétortával és rózsaborsos mogyorós keksszel kínált minket. A reggelik közül a kemencés omlett, a közel-keleti lecsó, a saksuka és a Marmorstein pékség kenyerei a legnagyobb sztárok. Kézműves sörökből csapon és üvegben is a Horizont főzde termékeit tartják, ha pedig borra vágyunk, különlegesebb, kisebb pincék italaiból kóstolhatunk vagy fröccsözhetünk. Az esti betérők tapas jellegű falatokkal csillapíthatják éhségüket.

Fotó: Csudai Sándor / We Love Budapest

Még csak bő egy hónapja nyitották meg Andrásék a budaörsi kultúr- és gasztromajorság kapuit, de már elkezdett kiépülni a törzsvendégkör a helyiek közül és a belvárosi "feketésekből". A palettát bővíteni fogja még egy teraszkonyha sziget, faszenes grillsütővel és fatüzelésű kemencével felszerelve, a növényalapú ételek mellett pedig húsos fogások is tervben vannak. A hátsó nagy udvarba levendulást és konyhakertet álmodnak, utóbbi miniatűr változatából már most csipegethetjük a fűszernövényeket a teraszon üldögélve. Nehéz lesz innen majd felállni és visszakullogni a városba a nyárestéken.

Major Korty és Falat

Facebook
Cím: 2040 Budaörs, Clementis László utca 22.
Nyitvatartás: hétfő-péntek 8:00-20:00, szombat 8:00-21:00

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!