Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Kávézók és éttermek - Cikkek

5 gulyásleves, amit mindenképpen érdemes megkóstolni

Fotó: Bestia

2017. május 9., kedd — Pákozdi Nóra

Ha álmunkból felébresztenek, akkor is el tudjuk sorolni a három legjobb pizzaszeletest, burgerest, ázsiai büfét és fagyit is, de ugyanezt gulyással, csirkepaprikással vagy somlóival már nehezebben tudjuk abszolválni. Hosszú ideje figyeljük a fővárosi gulyásfelhozatalt, és időnként nagyszerű verziókba botlottunk. Úgy döntöttünk, hogy segítünk kicsit, hogy hova irányítsuk az éhes turistákat, hova vigyük a külföldi rokont vagy adott esetben hova menjünk saját magunk, ha egy valódi, gazdag levesre vágyunk.

Stand25 Bisztró

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Stand25 Bisztró

1054 Budapest, Hold utca 13. (Belvárosi Piac, 25-ös stand)
Részletek

Nagy várakozás előzte meg Széll Tamás és Szulló Szabina Belvárosi Piacon berendezkedett bisztrójának nyitását. Február végétől azonban már fogadták a foglalásokat és minden olyan látogató megkóstolhatta Tamásék elérhetőbb áron kínált, magas minőségű gasztronómiát képviselő fogásait, aki lelkesen követte például a  Bocuse D'Or-t. A bisztró azóta is nagyon jól megy, mi is jártunk náluk, hogy testközelből figyeljük az apró, ám annál profibb konyha mindennapjait. A szezonálisan változó étlap három fix fogása a gulyásleves, a rakott krumpli és a somlói. A Stand25 gulyása élményszámba megy: halványítózellerrel és kis citrussal dobták fel, de a klasszikus gyökerektől nem rugaszkodtak el nagyon. Szépek a húsok, éppen elegendő a zöldség és a csipetke is. Szerintünk a város legjobbja. 

Ár: 2 vagy 3 fogásos menüsorban (3900 forint, 4900 forint) rendelve +1000 forint

Bestia

Fotó: Bestia

Bestia

1051 Budapest, Szent István tér 9-11.
Részletek

Lassan két éves lesz a Bestia, ami indulásakor is ugyanolyan konkrét és átgondolt koncepcióval bírt, mint most. Persze sok változáson vannak túl ők is, de van, amiből nem engednek: a húsközpontú menüből, átgondoltan laza és szexi tálalásból, a fűszerek fontosságából, az izgalmas sörkínálatból például. Egy ideje Krausz Gábor a konyhafőnök, aki ugyan sokat inspirálódott Amerika nyugati partján, de ugyanannyira kedveli a magyaros vonalat is. A lokációból fakadóan pedig muszáj is tartaniuk néhány nemzeti kedvencet. Szerencsére a gulyás is ilyen: bármilyen étlap-reformot élnek, mindig marad. Kis fazékban érkezik, éppen annyi a zsiradék, amit szeretünk, jó a hús és zöldség arány is. Ráadásul némi hegyes erőssel megküldve még intenzívebb az élmény.

Ár: 1850 forint

Gettó Gulyás

Fotó: Gettó Gulyás

Gettó Gulyás

1077 Budapest, Wesselényi utca 18.
Részletek

Szép lenne, ha Gettó Gulyás néven nem kínálna a klasszikusból a Zsidónegyed pörköltözője. 2016 első negyedében indultak, és minden sallang nélkül kizárólag magyar konyhát visznek, nagy újítások, "újragondolások", átvariálások nélkül. Népszerű a környéken szintén magyaros ebédmenüjük is és náluk van a város egyik legjobb túrógombóca. Érdemes rendelni az alföldi gulyásból is, mely abszolút hozza az otthoni ízeket és mind erős zöldpaprikát, mind szárított pirospaprikát kaphatunk mellé. Nem elhanyagolható a tenyérnyi karéj parasztkenyér sem. 

Ár: 1100 forint

Hunyadi Gasztroműhely & BBQ

Fotó: Hunyadi Gasztroműhely & BBQ

A Retek utca legújabb BBQ étterme és sörözője nem csak szendvicseket, burgereket és BBQ bordákat kínál, amiket jobbnál jobb hazai és külföldi kisüzemi sörökkel öblíthetünk le, hanem úgy gondolták, elkészítik a ház saját gulyását is. Egészen újító szellemben, mert a húskockák helyett szaggatott BBQ marhanyak kerül a levesbe. Illetve inkább főzelékbe, hiszen miután megmártózik az ízes alaplében a több mint 20 dekányi tépett hús, masszív, sűrű gulyássá változik. Kenyérrel támogatva hamar fő fogássá lényegül a Hunyadi saját gulyásfantáziája. 

Ár: 1350 forint

Hunyadi Gasztroműhely & BBQ
Facebook
Cím: 
1122 Budapest, Retek utca 12.
Nyitvatartás: hétfő - vasárnap: 11:30 - 22:00

Mania Gourmet Bar

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Mania Gourmet Bar

1061 Budapest, Király utca 8-10.
Részletek

Nagy meglepetés volt a Mania Gourmet Bar, mely annyira nem viszi túlzásba a marketingtevékenységet és ezért nem is hallunk róla túl sűrűn. A skandináv letisztultság és elegancia ugyanúgy megjelenik a tányéraikon, mint az ízekben. A Király utcai elhelyezkedés miatt hiba lenne, ha kihagynák a magyaros ziccert, de szerencsére felismerték, hogy jó, ha tartanak pár ikonikus fogásból. Ilyen a gulyás is, amit tökéletesen háziasra készítenek, remek húsból, roppanós zöldségekkel. Bármikor szívesen betérnénk hozzájuk egy ilyen levesre. 

Ár: 1990 forint

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!