Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Kávézók és éttermek - Cikkek

4 hely, ahol igazán otthon érezheted magad

Fotó: Tamás Kőrösi/We Love Budapest

2016. március 16., szerda — Zacsek Ágnes

Vannak azok a helyek, ahol jó kiengedni a gőzt egy fáradt munkanap után, és van, amikor csak azt vesszük észre, hogy a lábunk automatikusan húz egy-egy kávézó vagy söröző felé, és nem gondolkozunk rajta, hova is üljünk be egy kicsit. Vagy a tér adottsága, atmoszférája, vagy a kiszolgáló személyzet, vagy a választék és a vendégkör miatt esik rájuk mindig a választás. Most 4 olyan helyet mutatunk be, ahova belépve kicsit úgy érezhetjük, hazaértünk.

Café Zsivágó – vendégség orosz módra

Café Zsivágó

1061 Budapest, Paulay Ede utca 55.
Részletek

Mint egy nagypolgári szalon Oroszországban, úgy várja a vendégeit a Zsivágó, akár reggelire, akár délután vagy akár este. Belépéskor olyan érzésünk támadhat, mintha egy nagyvilági orosz rokonunkhoz mennénk látogatóba, és a nagy, tarka szőnyegek, a hosszanti csíkos tapéta, valamint a régi faasztalokon lévő apró csipketerítők csak erősítik bennünk ezt az érzést. Az elegáns kis menülapon találhatóak kézműves sörök, szörpök, limonádék, különleges forró csokik, borok, de ami itt  kihagyhatatlan, az a pirog, melyet egyenesen Tatjána sütőjéből hoznak ide: van húsos, káposztás és tojásos-rizses-újhagymás, olyanok ezek, mint a legfinomabb pogácsák megtöltve. Orosz csoki is kapható, melyet a pultról egy üvegcsuporból vehetünk el, és inkább kuriozitása, mint az ízélmény miatt érdemes kipróbálni. Itt lent elücsöröghetünk egy laptop mellett is, és kutyákat is szívesen fogadnak, a felső szinten pedig egy igazán romantikus apró kis terem várja az elvonulni vágyókat. A személyzet kedves, délután konszolidált kávéházi hangulat fogad minket, de estére felhangosodnak a zajok és a vendégek.

Café Zsivágó
1061, Paulay Ede utca 55.
(30) 212 8125
Nyitvatartás: hétfő-péntek: 10:00-24:00
szombat: 12:00-24:00, vasárnap: 14:00-22:00

Nemdebár – házibuli a művészhaveroknál

Nemdebár

1025 Budapest, Széll Kálmán tér 5.
Részletek

A Széll Kálmán téren elég kevés lehetőség adódik, ahol egy nehéz nap fáradalmait kipihenhetjük, és belehuppanhatunk egy fotelba egy habos búzasör mellett. A tér rekonstrukciója ellenére is zavartalanul üzemelő Nemdebár egy apró kis szórakozósziget az őt körbeölelő kínai és az amerikai gyorsétterem között. A különös színváltós gyertyaégős falilámpákkal, a selyemabroszokkal és a régi újságokból kivágott szemelvényekkel – olykor erotikus – képekkel, emberekkel kitapétázott falrészekkel, valamint a mainstreamnek nem nevezhető, különleges zenei kínálattal és naponta változó Dj-kkel, időszakonként pedig irodalmi és zenei estekkel, vetítéssel várnak mindenkit, aki hazafele megpihenne, vagy csak Budán szórakozna. Jó időben egy aprócska, franciás hangulatú belső kert vár minket napozóágyakkal, de olykor kitelepülős bulikat is szerveznek, DJ-kkel, vízparttal és különleges helyszínekkel. Filmrendezők, kurátorok, zenészek, művészettörténészek, Buda művészarcainak kedvenc helye ez, igazi törzskocsma, ahol a nagy kirakaton át szemlélhetjük a Széll Kálmán tér forgatagát és esti fényeit. Ami itt állandó: az Koszmosz, a kutya és a kulturális világmegváltás. Ja, és a helyet még Pintér Béla is megemlíti Bárkibámikor című előadásában.

Nemdebár
1025, Széll Kálmán tér 5.
(20) 519 8687
Nyitvatartás: hétfő-kedd: 16:00-01:00, szerda-csütörtök: 16:00-02:00
péntek-szombat: 16:00-03:00, vasárnap: 16:00-24:00

Giero Söröző – Gizi néni birodalma

A Giero Söröző egy elrejtett, szinte titkos kis föld alatti, legendás zug, ahol Gizi néni már sok-sok éve várja a betévedő turistákat, törzsvendégeket. A pincébe leérve a téglafalak között mintha egy másik világba, egy vendégségbe csöppennénk, Gizi néni közvetlen szavai hallatán úgy érezzük, már ismernek itt minket. Este 10 óra körül kezdődik a muzsika is, az apró helyre ügyesen beaplikált pianinón és a hegedűkön. Itt mindenki ismer mindenkit, még akkor is, ha ez a nexus még csak 10 perce tart is. A falon bal oldalt pedig egy régi fekete-fehér fotó díszeleg, amely egy portrét ábrázol, ő Gizi néni édesapja, akit zenészkörökben csak Gierónak (Zséró) becéztek. Itt aztán nem telik el úgy fél óra, hogy ne köttessenek egy estés cimboraságok vagy világmegváltó beszélgetések, ha pedig ehhez már túl hangos a zene, akkor jöhet a tánc. A helynek régen volt egy másik része, ami jelenleg nem üzemel kocsmaként, így marad – mostmár sajnos cimbalom nélkül – a jobb oldali lejárathoz tartozó hely, ahol aztán igazán ki lehet vágni a csárdást.

Giero Söröző
1061, Paulay Ede utca 58.

(20) 283 6942
Nyitvatartás: 13:00 - amíg vendég van

Mélypont – a nagymama lakása

Mélypont Presszó pincéjébe sok főiskolás és egyetemista – főleg bölcsész – gyűlik le esténként, mintha a nagymamához érkezne, vagy távollétében nála szervezne egy házibulit, csak itt a kínálat többrétűbb. A '80-as éveket idéző hely volt azon ekvesek egyike, amely még retróláz előtt megnyitott. A kiszolgáló pult körülbelül a labirintusszerűen elrendezett tér közepén van, ettől beljebb is leülhetünk az elszeparáltabb részen, de a bejárati ajtó mellett is lehuppanhatunk valamelyik retrokanapéra, hogy italunkat a csipketerítős, intarziás asztalokon pihentessük, miközben a vitrinben és a rajta elhelyezett régi tárgyakat, vázákat, órákat vagy nippeket nézegetjük. Több mint 100-féle (!) whiskey, szörpök, melegszendvics, csocsóasztal, kakukkosóra, macifröccs. A mélypontosok mostanában ugyanis a whiskey-vonalra erősítettek rá, de a csapokon folyamatosan cserélik a – főleg kézműves – söröket. Ha macifröccsöt kérsz, kiválaszthatod, milyen szörpöt akarsz, arra jön rá a bor, szóda, és egy gumimacit is belepottyantanak. Időtlen beszélgetésekhez, társasozáshoz, nosztalgiázásra vagy osztálytalálkozókra ideális hely.

Mélypont Presszó
1053, Magyar utca 23.
(30) 812 4064
Nyitvatartás: hétfő-kedd: 18:00-01:00
szerda-szombat: 18:00-02:00

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!