Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Élmény és kultúra - Cikkek

Véletlenszerű zseniális képek a Mai Manó Házban – Mona Lisa Vakuval

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

2017. április 5., szerda — Csáki Csaba

Az "Ezt a képet akár én is készíthettem volna" mondat valóban megállja a helyét a Mai Manó Ház Mona Lisa Vakuval – Hórusz Archívum című kiállításán. A tárlaton amatőrök által véletlenszerűen elkövetett pillanatokat megörökítő fotókat láthatunk.

Az amatőr privátfotó-gyűjtemény gazdája Kardos Sándor filmoperatőr, aki az elmúlt közel 40 esztendő alatt mintegy másfél millió darab képtárgyat őrzött meg a fényképektől kezdve a negatívokon át az üveglemezekig.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Mona Lisa Vakuval – Hórusz Archívum

1500 Ft
2017. március 4., szombat 11:00:00
2017. május 14., vasárnap 19:00:00

@ Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház)

1065 Budapest, Nagymező utca 20.
+36 1 473 2666

Az archívum neve az egyik legfontosabb egyiptomi isten szemét jelölő hieroglifából származik, ami az egyet, a teljességet jelenti, a Hórusz szem írásjelének részei pedig a végtelen másik irányába, az egyre kisebb felé visznek szintén határtalanul.

Maga az archívum is végtelenül bővíthető, mint egy olyan összerakós világ-játék, amelynek minden egyes darabja maga is egy világ – olvasható a Mai Manó Ház kiállítás-ismertetőjében.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Kardos Sándor szerint a “véletlenszerűen zseniális képek gyűjteménye” ez, ahol “az Isten ujja beleért ” a fényképkészítés és fényképhasználat folyamatába. Ezek a művészi szándék nélkül született amatőr, családi és privátfotók a vizuális szabadság képei. A megörökített konstellációk átírják a kompozíciós szabályokat, a megszokott látványokat, akár valóságbeli akár technikai véletlen révén – írja Csizek Gabriella, a kiállítás kurátora.

Fotó: Hartyányi Norbert / We Love Budapest

Ezek a véletlenek legtöbbször "szellemképek", azaz halványan megjelenik rajtuk egy – vélhetően – oda nem kívánt másik személy. A kiállításon külön szekciót kapnak Leonardo da Vinci Mona Lisájába rosszul elkapott vakuzás következtében egy nagy „fényfoltot” hagyott képek, de szinte mindegyiken láthatunk valami nagyon nem oda illőt. Ilyenek a belógó ujjak, a búvárszemüvegben sütiző gyerekek, a kedvencünk pedig egyértelműen a kötélmászó kutya lett.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!