Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Élmény és kultúra - Cikkek

Top 5 művészeti múzeum

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

2011. március 2., szerda — We Love Budapest

Az alábbiakban összegyűjtöttük a legnagyobb tárlatokat vezető múzeumokat, hogy megismerkedj a magyar képzőművészettel és kultúrával.

Nemzeti Galéria

Magyar Nemzeti Galéria

1014 Budapest, Szent György tér 2.
Részletek

Mi más adhatna otthont a legnagyobb magyar festők munkáinak, ha nem a Budai vár Nemzeti Galériája? A négy emeletes gyönyörű épület egészen a középkortól mutatja be hazánk remekműveit a XX. századig bezárólag.
Állandó kiállítás keretében csodálhatjuk meg Benczúr Gyula, Lotz Károly és a középkori gyűjteményt az első emeleten, míg tovább haladva a barokk stílust, Szinyei Merse Pál, Munkácsy Mihály és a korai nagybányai iskola remekeit láthatjuk. Csontváry Tivadar, Vaszary János, Rippl-Rónai József és Gulácsy Lajos kedvelőinek a második emelet kedveskedik gyűjteményeivel. Ha valamiért időhiányban szenvedünk, s nincs időnk több múzeumot útba ejteni, akkor a Nemzeti Galéria már csak elhelyezkedése miatt is kötelező látnivaló. Jelenleg Munkácsy Krisztus trilógiája a legnagyobb időszaki kiállítás, amelynek darabjai a világ számos részéről ékeztek, akár magángyűjteményekből is. Vétek lenne kihagyni.

Nemzeti Múzeum

Magyar Nemzeti Múzeum

1088 Budapest, Múzeum körút 14-16.
Részletek

A Nemzeti Múzeum mindannyiunk személyes kedvence. Az épület előtt elterülő hatalmas lépcsőkön számtalan magányos olvasó, napsütésben sütkérező diákcsapat, vagy éppen gondolkodó csücsül, miközben előttük robog el a sárga villamos. A lépcsőkön túl azonban ott lapul a magyar nép történelmének egyik legrészletesebb kiállítása. A neoklasszikus épület második emelete ad otthont az államalapítástól egészen az 1990-es évekig tartó történelmi bemutatásnak. Nemzetünk múzeuma 20 teremben hivatott elmesélni a magyar nép históriáját korabeli jurtával, használati tárgyakkal, ékszerekkel , ruhákkal és harci eszközökkel. Feltétlen látnivaló Gróf Széchenyi István cikkgyűjteménye és a 12 pont eredeti példánya, amelyet 1848 márciusán olvastak fel a múzeum épülete előtt. A második Világháború időszakából propaganda plakátokat, élethű bunkert is láthatunk. A legmegindítóbb történetet a 19. szobában találjuk, ahol egy levél történetét ismerhetjük meg. Krets Samu szerette volna elküldeni üzenetét a koncentrációs táborból feleségének, ám a levél sohasem juthatott el hozzá, így mind a mai napig bontatlanul őrzik a múzeum vitrinjében. Nagy Imre személyes tárgyait és börtöncellájának ajtaját állítja ki a kommunizmusról szóló 20. szoba, ahol egy 1960-as évekbeli nappalit is láthatunk berendezve, miközben Kádár János beszédét hallgathatjuk egy régi bakelit lemezről. A Nemzeti valóságosan mutatja be a magyar történelmet, minden szomorúságával és boldogságával együtt. Enélkül a tudás nélkül nehezen érthető meg a magyarok országa, így fontos és tanulságos nevezetesség.

Szépművészeti Múzeum

Szépművészeti Múzeum

1146 Budapest, Dózsa György út 41.
Részletek

Ha múzeum, akkor Szépművészeti Múzeum –legalábbis a klasszikus értelemben véve. Köszönhető ez a közismertség az állandó gyűjteményének, illetve az évente megrendezésre kerülő nagy sikerű időszaki kiállításoknak, melyek a művészet abszolút remekeit mutatja be. Emlékezzünk itt a nagy tömegeket megmozgató Monet és barátai tárlatra, a Van Gogh, Picasso, Klee, Kandinszky, Hundertwasser, Turner kiállításokra.  A 2010-es év sikere az itáliai festészet két évszázadát bemutató Boticellitől Tizinaóig című kiállítás volt, ahol a látogatók lélegzetét olyan 5-600 éves reneszánsz remekművek állították el, mint például Leonardo da Vinci Hölgy hermelinnel című alkotása. 
2010 slágere volt a várva várt Gustav Klimt és a bécsi szecesszió kezdetei című kiállítás, mely egy igazi gyöngyszemnek számított Budapesten, Közép-Európa egyik szecessziós bölcsőjében.  Állandó kiállításai a legnagyobb olasz, brit és német mesterek alkotásait mutatja be, viszont a spanyol gyűjteménye mindközül kiemelkedik.

Néprajzi Múzeum

Fotó: Balkányi László / welovebudapest

Néprajzi Múzeum

1055 Budapest, Kossuth tér 12.
Részletek

A Parlament mellett mindenféleképpen tegyünk egy kis kitérőt, s látogassunk el a Néprajzi Múzeumba. A korábbi Igazságügyi Palotát Hauszman Alajos tervezte 1893-ban késő eklektikus stílusban. A múzeum mennyezetén található Lotz Károly freskó is az épület eredeti funkciójára utal az Igazság, Béke, Bűn és Megtorlás csoportjaival. A grandiózus épület állandó kiállítása során bepillantást nyerünk a magyar népművészetbe, hagyományokba és életmódba. A 13 terem az ország számos területét boncolja néprajzi aspektusból, míg a második emeleten a világ többi kontinensének hagyományait mutatja be. A múzeum ad otthont a minden évben megrendezett World Press Photo kiállításnak, így ha kevésbé érdekel a hagyományos néprajz, ugorj be egy-két izgalmasabb időszaki kiállításra, s csodáld meg az épület minden zegét s zugát.

Iparművészeti Múzeum

Iparművészeti Múzeum

1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Részletek

Az Iparművészeti Múzeum 1896-ban, szecessziós stílusban épült palotája a főváros egyik legszebb középülete. Gyűjteménye magvát az európai iparművészet remekei alkotják a középkortól napjainkig. Saját műtárgykincsét bemutató tárlatai mellett hazai és külföldi vendégkiállításokat fogad, amelyeken régi korok és a kortárs iparművészet és design alkotásait egyaránt bemutatja.
2006. február végétől állandó kiállításon látható a gyűjtemény kialakulásának története. Lechner Ödönt dicsérve a szecessziós épület már csak kívülről is megér egy látogatást.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!