Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Élmény és kultúra - Cikkek

Tíz kihagyhatatlan program a CAFe Budapest fesztiválon

Fotó: Shobaleader One

2016. október 5., szerda — Kollár Bálint

Október 7. és 23. között immár 25-szörre kerül megrendezésre a CAFe Budapest összművészeti fesztivál. Az eseménysorozat tizenhét napja alatt a kortárs művészeteké lesz a főszerep a fővárosban: a kortárs komolyzenétől a színházi bemutatókon és könnyűzenei koncerteken keresztül, újcirkusz- és táncelőadásokon át a képzőművészetekig. A kiváló magyar művészek mellett világsztárokat is vendégül látnak majd; az ő fellépéseikből, valamint a többi programból válogattunk össze most tízet, amit vétek lenne kihagyni.

SHIFT

Trafó

1094 Budapest, Liliom utca 41.
Részletek

Budapest speciális tereit színpaddá átlényegítő táncelőadások a balettől az akrobatikus utcai táncig, a klasszikus zenétől a dubstepig – ez a StreetArt Project Performances formabontó kortárstánc-csoport előadás-sorozata. A váratlan, köztereken előadott, valódi táncdarabok a test egyetemes nyelvén és a meglepetés erejével szólnak hozzánk, utat keresve az új színházi formáknak. Mikor? Október 8-án (az Erzsébet téren), tizenötödikén (a Fővám téren) és 22-én (az Erzsébet téren). A nem mindennapi élmény garantált.

Mikor és hol: 
2016. október 8., 17.00 - Erzsébet tér
2016. október 8., 18.00 - Erzsébet tér
2016. október 15., 17.00 - Fővám tér 
2016. október 15., 18.00 - Fővám tér 
2016. október 22., 17.00 - Erzsébet tér
2016. október 22., 18.00 - Erzsébet tér

Koop Oscar Orchestra

Fotó: CAFe Budapest Facebook

A38

1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő
Részletek

A modern, elektronikus alapú, táncos nu jazz egyik legfontosabb zenekara, a svéd Koop október 7-én újra az A38-on! Pontosabban a reinkarnációja: az alapító duó egyik fele, Oscar Simonsson hat év szünet után szervezte újra a bandát, többek között a csodálatos hangú litván énekesnő, Jazzu közreműködésével. A Koop Oscar Orchestra repertoárjában egyaránt megtalálhatóan az olyan klasszikus slágerek, mint a Summer Sun vagy a Koop Island Blues és az új szerzemények, amelyek továbbviszik a rájuk jellemző közönségbarát, táncolható dzsessz-vonalat.

Mikor: október 7., 20:00
Hol: A38 Hajó

Shobaleader One

Fotó: CAFe Budapest Facebook

Bálna Budapest

1093 Budapest, Fővám tér 11-12.
Részletek

Tom Jenkinson, művésznevén Squarepusher a kilencvenes évek óta az elektronikus zene megkerülhetetlen, folyamatosan új utakat kereső alakja. A drill 'n' basstól a technó-ig terjedő művészi ouvreját javarészt egyedül építette fel, ám a társakkal való zenélés, annak dinamizmusa és szinte korlátlan kreatív lehetőségei által inspirálva megalapította Shobleader One nevű zenekarát is – ennek élén lép majd fel október 10-én a Bálnában. Lehet-e korábban kizárólag számítógépek használatával előadhatónak gondolt zenét dob-gitár-billentyű felállásban játszani? Ha valaki képes erre, az Jenkinson.

Mikor: október 10., 21:00
Hol: Bálna

eARTH

Müpa

1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
Részletek

Górecki zenéje alapvető létkérdések felvetésére sarkallja a hallgatót. Nem enged nyugodni, nem engedi, hogy ellustuljunk a hétköznapok kényelmében. Egyszerre zengeti meg az univerzumot és szólal meg a legemberibb hangon. Így a kettő közötti feszültségből teremti meg a valódi drámát, melyben az élet igazságát, szeretetét hirdeti, számunkra pedig a művészet örök felelősségét sorsunk alakításában. Október 10-én a Szegedi Kortárs Balett a művész negyedik szimfóniájára komponált koreográfiáját tekintheti majd meg a nagyérdemű.

Mikor: október 10., 19:00
Hol: Müpa

Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár

Fotó: Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásár Facebook

Tesla Budapest

1075 Budapest, Kazinczy utca 21/c
Részletek

Fesztiválhangulat, a kortárs magyar írók legjava, friss megjelenések, kurrens külföldi meghívottak és első alkalommal könyvvásár az őszi Margón, amit idén október 12. és 16. között rendeznek a Teslában. A fesztivál Nádas Péter estjével indul: 1986-ban, harminc éve jelent meg a korszakos jelentőségű Emlékiratok könyve. Fellép mások mellett Erdős Virág, Garaczi László, Kun Árpád, Szabó T. Anna, Tolnai Ottó és Varró Dániel. Az ötnapos eseménysorozatot a költőkből és dalszerzőkből álló Rájátszás zárja, többek között Egyedi Péterrel, Grecsó Krisztiánnal, Háy Jánossal, Kollár-Klemencz Lászlóval és Szűcs Krisztiánnal. A Margó külföldi díszvendégei a friss kötetével érkező lengyel Joanna Bator, a szlovén Drago Jančar, az olasz Alessandro Mari és a román Radu Ţuculescu.

Mikor: október 12-16. 
Hol: Tesla

Budapest Ritmo

Fotó: Budapest Ritmo Facebook

Müpa

1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
Részletek

A Hangvető és a CAFe Budapest által bemutatott Budapest Ritmo Magyarország a régió és a világ találkozási pontja, ahol a különböző kultúrák kölcsönhatásából lesz megújuló energiaforrás. A Müpában a nagyszabású megnyitó után három napon át szól a világ huszonöt országából ideérkező fellépők zenéje. Ízelítőt kapunk az idén Spanyolországban megrendezett WOMEX műsorából is, hat fellépő az esemény előtt egy héttel nálunk varázsolja el és ugrasztja talpra a fesztiválozókat. Meglepő egymásra találások, egyszeri csodák, határokon átívelő zene és helyi kincsek, hol máshol, mint Budapesten. Október 13. és 16. között játszik majd a mauritániai Noura Mint Seymali, a török Omar Faruk Tekbilek, a lengyel Kapela Maliszów és a finn Tuuletar is.

Mikor: október 13-16. 
Hol: Müpa

Art Market Budapest

Fotó: Art Market Budapest

Millenáris Park

1024 Budapest, Kis Rókus utca 16-20.
Részletek

A 2016-ban, október 13. és 16. között immár hatodik alkalommal jelentkező Art Market Budapest közel hatezer négyzetméteren mintegy ötszáz művész több ezer alkotását mutatja be. A huszonöt országból érkező száz kiállító között valamennyi jelentős hazai kortárs galéria jelen van. Az Art Photo Budapest szekció egy teljes kiállítási csarnokot szentel a fotóművészetnek, a sCULTURE elnevezésű szoborprogram pedig a Millenáris épületei között látványos szabadtéri szoborparkkal egészíti ki a különleges beltéri művészeti anyagot. A nagyszabású képzőművészeti kiállítást mintegy félszáz program, köztük könyvbemutatók, performance-ok, filmvetítések, kerekasztal-beszélgetések kísérik.

Mikor: október 13-16.
Hol: Millenáris

Steve Reich 80

Fotó: CAFe Budapest Facebook

Liszt Ferenc Zeneakadémia

1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.
Részletek

Október 16-án a magyar komolyzene élvonalbeli művészei ünneplik meg a zenei minimalizmus minden bizonnyal legjelentősebb élő képviselőjének 80. születésnapját, egyetlen héttel a jeles dátum után. Az amerikai Steve Reich a kortárs komolyzene valóságos ikonja, repetitív muzsikája óriási hatást gyakorolt a modern zeneesztétikára, fél évszázados életműve a modern zene csúcsteljesítménye. A New York-i városi atmoszférát (többek között a taxik dudálását, a légkalapács hangját, a hajókürtöt vagy a záródó metróajtók zaját) zenekari partitúrába integráló, sok szempontból egyedi kísérletnek tekinthető City Life című darabot a hazai közönség most hallhatja majd első ízben. A koncert másik újdonsága Reich első olyan kompozíciója lesz (Radio Rewrite), mely két Radiohead-dal nyomán született. A többtételes darabot a 2013-as londoni premier kritikusai kitörő lelkesedéssel üdvözölték.

Mikor: október 16., 19:30
Hol: Zeneakadémia

Egy ház Ázsiában

Fotó: Trafó

Trafó

1094 Budapest, Liliom utca 41.
Részletek

Három ház. Három egyforma ház. Az egyik Ázsiában, pontosabban Pakisztánban található. Itt bujkál Bin Laden. Tökéletes mása egy katonai bázison, Észak-Karolinában van. A harmadik Jordániában, egy filmforgatáson; a negyedik pedig a színpadon. Kezdődik a történelem legnagyobb hajtóvadászata. A spanyol Agrupación Señor Serrano színpadi nyelve egészen speciális: a méretarányos makettekben játszódó eseményeket élőben rögzítik, vágják, majd kivetítik. Az eredmény, az október 21-én és 22-én a Trafóba is eljutó Egy ház Ázsiában egy olyan színpadi western, amelyben keveredik a valóság és földi másai, hogy megszülessen a 21. századot meghatározó, 9/11 utáni időszak kegyetlen popportréja.

Mikor: október 21-22., 20:00
Hol: Trafó

100 szóban Budapest

A Mindspace csapata 2016-ban harmadik alkalommal rendezi meg a „100 szóban Budapesttörténetíró pályázatot. A pályázati felhívás azokhoz szól, akiknek gondolataik, történeteik, érzéseik vannak a várossal kapcsolatban. Éreznek annyit Budapest iránt, hogy azt szavakba is öntsék, mindezt összesen és maximum százba. A pályázók feladata egyszerű: a szervezők egy történetet várnak Budapestről. Ahogy eddig minden évben, a legjobb 100 mű zsebkönyv formájában is megjelenik, a legjobb 12 művet pedig kortárs illusztrátorok munkáival kiegészítve, kiállítva is megtekintheti a nagyérdemű a CAFe Budapest programján belül, október 21-től.

Mikor: október 21-től
Hol: Városháza Park

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!