Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English
Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

Élmény és kultúra - Cikkek

Nyolc óra munka nyolc óra pihenés

2011. november 21., hétfő — We Love Budapest

Nagyító alá került a nyolcadik kerület, az Újirány csoport két művészeti kutatóprojektjén keresztül izgalmas részletek derülnek ki Budapest legellentmondásosabb környékéről. A Ludwig Inzert körúti kiállítóterében látható kiállítás a lakók napi rutinját elemzi diagramokon, a Szabó Ervin könyvtár előtti téren pedig bekapcsolódhatunk az ortofotó-játékba. Mindez az elmúlt évek számos köztérhasználatot vizsgáló projektjével együtt Tihanyi Dominika nevéhez köthető.

Tájépítészként a munkád erősen kötődik a városi közterekhez, ezen felül a művészet valamilyen misszió eszközként szolgál?

Mindig is érdekelt a köztér, hogy hogyan használják az emberek a városokat, hogyan és hol töltik el a szabadidejüket, hogy a nappalijukban tévéznek vagy sportolnak-e. Tájépítészként arra törekszünk, hogy a lakók otthon érezzék magukat a köztereken és örömmel használják is azokat. Ehhez kapcsolódik a kutatás is: 180 kérdőívet töltöttek ki az emberek, ahol egy órarendbe kellett beírniuk, hogy a hét egyes napjain mikor mivel foglalkoznak. Sok ismerősünk is részt vett a projektben, például olyan házak lakói, ahol korábbi projektek során dolgozunk, így mi is kaptunk visszajelzéseket. A kiállításon látható eredmények pedig a lakók mellett talán a döntéshozók figyelmét is felkeltik.

Fotó: Újirány csoport

Mennyiben bizonyultak igaznak az előzetes várakozásaid az eredménnyel kapcsolatban?

Általánosságban elmondható, hogy a nap egyharmada alvással, egy másik harmada munkával vagy tanulással telik. A fennmaradó időből sokat elvesz az evés és az alvás, de sokszor a házimunka is. Azoknál az embereknél pedig, akiknél megjelenik valamilyen plusz tevékenység, ott az alvás vagy a munka ideje rövidül le. Öt éves a legfiatalabb és 85 a legidősebb válaszadónk, megvan a korosztályokra jellemző mintázat is, de nem is gondolnánk, hogy mennyire aktív, mennyi mindennel foglalkozik egy nyolcadik kerületi nyugdíjas! A táblázatokból készült diagramok vizuálisan segítenek a  rengeteg adat megértésében, a válaszadók edig a saját diagramjukat kitűzőre nyomtatva haza is viheik a galériából.

Hogyan kapcsolodik ehhez az ortofotó játék?

Először Budapesten a Nyugati Pályaudvar aluljárójában ragasztottunk fel ortofotó matricát, ami Budapestet ábrázolta légifelvételen. Most a Szabó Ervin könyvtár előtti téren a nyolcadik kerület ortofotója látható, amelynek felületén a járókelők matricák segítségével jelölhetik meg kedvenc helyeiket, otthonukat, illetve az általuk fejlesztendőnek ítélt területeket. Így a projekt a közvéleménykutatás alternatív formájaként is értelmezhető.az például hamar kiderült hogy a Gutenberg térrel a legtöbben elégedetlenek. Az így kapott válaszokat elemezzük, az eredmény pedig akár újabb változásokat is előkészíthet – ez majdnem mindig így van, hogy az egyik munka inspirálja a másikat.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!