Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Élmény és kultúra - Cikkek

Könnyed, nyári sportos szórakozás – kipróbáltuk a minigolfot

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest

2017. június 14., szerda — Csáki Csaba

Ha olyan sportágat keresel a nyárra, amelyik nem igényel különösebb felkészülést, netán spártai erőnlétet, cserébe szórakoztat és kikapcsol, egy órára lebontva nem kerül sokba, plusz ha szorult beléd némi tehetség, akár még versenyre is eljuthatsz vele, a te sportágad a minigolf!

A budapesti Mérnök utcai sporttelep valamennyi kispályás hobbifocista életében meghatározó helyszínnek számít, hiszen aki alkalmanként eljár a haverjaival labdát rúgni, szinte biztosan koptatta már a füvét. Az ELTE sporttelepe azonban nem csak a futballisták bázisa, hanem a minigolfozóké is, merthogy itt található Közép-Európa állítólag legnehezebb pályája.

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest

A sportágról röviden annyit érdemes tudni, hogy kevésbé meglepő módon a golfból alakult ki a 20. század első évtizedeiben, és természetesen hol máshol, mint az Egyesült Államokban játszották először. Akkoriban nem minden érdeklődő tudta kipróbálni a nagypályás golfot, ezért merült fel az ötlet egy kisebb területet igénylő játékra. Ebből következik, hogy a sportág a hagyományos golf játékmenetének utolsó fázisát, a végső lyukra beütést (green) fedi le.

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest

Hazánkban 1968-ban épült az első pálya Balatonföldváron, az első magyar bajnokságot 1994-ben Kápolnásnyéken rendezték. "A magyar minigolfozók a középmezőnyhöz tartoznak nemzetközi szinten, közel vagyunk a legjobbakhoz, de nem vagyunk a szűk elitben. A mieink inkább csapatban erősek, 1-2 kimagasló egyéniségünk akad azért” – mondja a hazai szövetséget hosszú-hosszú ideje vezető Ujhelyi Sándor, aki szerint úgy lesz valakiből jó játékos, ha megfelelő a koncentrációja, rengeteget gyakorol, hamar ráérez a tempóra, kitartó és megfelelő a labdaválasztása. Itt érdemes elidőzni egy pillanatra, ugyanis a nagypályás golffal fordítottan a minigolfban a „sok labda, egy ütő” elve érvényesül: mindig az adott pálya tulajdonságaihoz kell az ideális labdát megtalálni, attól függően, milyenek az időjárási körülmények, vagy milyen akadályok nehezítik a labda útját a lyukig. Persze ez csak versenyen fontos, egy amatőr játékos bőven elboldogul egy darab labdával (egyébként a nyilvántartás szerint közel 3600-féle minősített labda létezik.)

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest

Az ELTE Mérnök utcai sportközpontjában 2007-ben adták át a nemzetközi szövetség által minősített minigolfpályát, mely egy év elteltével máris junior világbajnokságnak adhatott otthont. Érdekesség, hogy a világ összes minigolfpályáján ugyanaz a 25 pálya használandó, mindig az aktuális pályaépítő határozza meg, hogy a 25-ből melyik 18-at pakolja fel és milyen sorrendben helyezi el őket.

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest

Egy eddig golfütőt csupán képeken látott kezdő a 18 pályán nagyjából egy óra alatt mehet végig. Elviekben minden pálya egy ütésből teljesíthető, de ez a veszély egy amatőrt mérsékelten fenyegeti. A kezdőnek érdemes először a megfelelő ütőfogást elsajátítania (vállból kell lendíteni ingaóraszerűen), majd a helyes testtartást (terpeszben álljunk, kicsit rogyasztva), utána jöhet a finomhangolás.

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest

Természetesen a tanácsokat megfogadva mi is kipróbáltuk a játékot és mindjárt az első, „piramisok” fantázianevű pályán átélhettünk némi sikerélményt, mert hát a három ütésből a lyukba terelt labdát annak tekintettük. Különösen úgy, hogy a „szaltó” vagy a „vese” pályákon megesett, hogy a maximálisan engedélyezett hat ütésre volt szükség a célhoz. A hagyományos golfhoz képest több könnyítést tartalmaz a mini, például meg lehet fogni kézzel a labdát és a feketével kijelölt helyekre ráhelyezni, valamint ha a labda különféle okok (erős szél, leejtő) miatt képtelen egy helyben megállni, igénybe vehetőek fűszálak annak „kitámasztáshoz”. Szinte az összes pálya rendkívül trükkös: akad köztük olyan, amelyen egy csövön keresztül kell a labdát a lyukhoz terelni, van olyan is, amely a nagypályás homokcsapdát imitálva nagyobb lendítést és erőkifejtést igényel, hogy aztán egy szákba bombázzuk bele a labdát.

Fotó: Kőrösi Tamás / We Love Budapest

Mint megtudtuk, a Mérnök utcai pályacsúcs 19, azaz ennyi ütésből ment végig versenykörülmények között a vélhetően profi játékos. A mi eredményünket feledje inkább jótékony homály, legyen elég annyi, hogy a rekordot felállító illető megnyugodhat, de az őt követő nagyjából 116. helyezettnek sem kell megkezdenie az aggódást.

Ebben a sportágban nem feltétlenül az ellenfél, hanem saját magunk ellen küzdünk, nagyban segíti a koncentrálóképességet, fegyelmezettebbé teszi az embert és nem utolsósorban kiváló szórakozás – a nagyjából egy órás mókáért elkért 800 forint pedig kimondottan pénztárcabarátnak mondható.

Minden tudnivaló a minigolfról

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!