Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Földhöz közel száguldó, akadályokat kerülgető repülők, akiknek világbajnok pilótái évről évre a budapesti versenypályán, azaz a Duna fölött is megmérettetik magukat. Az idei magyarországi Red Bull Air Race július 2-án startol, de már előző nap is lesznek gyakorló és kvalifikáló események. Az egész program nagyon látványosnak ígérkezik, a verseny mindjárt a Lánchíd alatti átrepüléssel indul, és a Margit hídig végig érdemes lesz nyitott szemekkel sétálni. Ezen belül is összegyűjtöttünk pár tippet, honnan lesz a legjobb a kilátás.

Újra zajlik a Red Bull Air Race Világkupa, vagyis az a nemzetközi repülőverseny, ahol a pilótáknak egy előre felállított akadálypályán kell minél rövidebb idő alatt áthaladniuk. Július 2-án jön a budapesti forduló, ami egy kifejezetten látványos terepet jelent: a versenypályát a Duna fölött, a Lánchíd és a Marhit híd között állítják fel (előbbi a start), ahol aztán a kapuk között késrepülésben (egyik szárnyukkal az ég, a másikkal pedig a föld felé) vagy épp szlalomozva suhannak át a profi pilóták repülőikkel. Mindez számunkra, a nézők számára izgalmas versenyhelyzeteket és meghökkentő látványt jelent, ha elég jól pozicionáljuk magunkat. Annak érdekében, hogy ez biztosan így legyen, összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy hova érdemes menni jó kilátásért.

Fotó: Red Bull Air Race

Az alap – rakpartok, hidak

Fotó: Red Bull Air Race

Közelebb nem is nagyon mehetnénk az akciókhoz a Duna partjánál és a Dunán átívelő hidaknál. Szerencsére a Margit híd és a Lánchíd, valamint a közöttük húzódó rakpartok, mindkét oldalon a nézők rendelkezésére fognak állni, így már csak azt kell eldönteni, hogy a Parlamentet vagy a Budai Várat szeretnénk a 300 km/órával száguldó repülők háttérképeként látni.

Az aktív – Activation Zone (Batthyány tér)

Fotó: Red Bull Air Race

Az elmúlt két évvel ellentétben most nem a pesti oldalon, hanem Budán, a Batthyány téren állítják fel a szervezők az Activation Zone névre keresztelt találkozópontot. Azon túl, hogy nagyon jól láthatjuk majd innen a versenyt és még Besenyei Péter bemutatóját is, különböző programokba is be lehet majd csatlakozni. Lesz például freestyle foci, biciklis bemutató, de DJ verseny is.

A csúcspanorámás – Budai Vár és Halászbástya

Fotó: Red Bull Air Race

Ha komplett pesti panorámával a háttérben, felülről szeretnénk szemlélni az eseményt, akkor nincs mese, a budai Várnegyedbe kell felkapaszkodnunk. Innen alapból is csillagos ötös a kilátás, az attrakciózó repülők pedig csak fokozzák az élményt, akár a Halászbástyát, akár a Budavári Palota környékét nevezzük ki kilátópontunknak.

A kényelmes, iszogatós – PONTOON

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Ha egy pohár fröccs vagy sör mellől néznénk a versenyt, semmi akadálya: a Lánchíd lábánál lévő, népszerű nyári lazulós hely, vagyis a PONTOON jó választás lesz. A Duna-parti bárban beszerzett italunkkal (vagy akár ételünkkel) kitelepedhetünk a kavicsos rakpartra, hogy onnan földön vagy széken ülve, esetleg láblógatva figyeljük a rajtokat.

A távolból szemlélő – Citadella

Fotó: Red Bull Air Race

Ha nem szeretnénk az események és az arra összegyűlt embertömeg gócpontjában állni, választhatjuk például a Citadellát, ahonnan bár távolabbról, de egész szépen ráláthatunk a versenyre. Ahhoz viszont valószínűleg telefonos segítséget kell kérnünk, hogy megtudjuk, ki rajtolt éppen.

Fotó: Red Bull Air Race

A verseny megnyitóján, az Activation Zone-nál a Margaret Islandből ismerős Lábas Viki énekel majd, miközben Farkas Izsák kíséri hegedűn, az események végén pedig a Wellhello ad minikoncertet, a vízen. Igaz, maga a futam július 2-án lesz, már 1-én is érdemes a rakpartokat járni a Lánchíd és a Margit híd között, mert gyakorlásoknak és kvalifikációs versenyeknek lehetünk szemtanúi. Amire ajánlott figyelni, hogy a rendezvény területén és környezetében sok útlezárás és nagyon kevés parkolóhely lesz, így érdemes tömegközlekedéssel érkezni. Viszont a 19-es 41-es villamos már szerda éjjeltől nem fog járni.

Red Bull Air Race

Program
Honlap
Facebook
VIP jegyek ITT

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!