Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Élmény és kultúra - Cikkek

Ilyen volt a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest a Ludwig Múzeumban

Fotó: Hrotkó Bálint/ MBFWBP

2017. április 4., kedd — We Love Budapest

Vonatkoztassunk el a paradoxontól, hogy a mi fashion week-ünk mindössze egy napot fed le és attól is, hogy a mi "front row'-nk nem Anna Wintourral és barátaival van megtöltve, mindent a saját helyén vizsgáljunk. Az április első hétvégéjén megrendezett Mercedes-Benz Fashion Week Budapest divatszemle jól szervezett, igényes és nem utolsósorban igazán extra helyszínen celebrált esemény lett. A divathét ugyanis fennállása óta először, most a Ludwig Múzeumban kapott helyet. Mi ilyennek láttuk a MBFWBP-t, szakmai segítségünk pedig Csalár Bence divatújságíró-volt.

13 magyar tervező és 6 kiegészítő tervező show-ja és pop up store-ja köré szerveződött az idei MBFWBP, mely szerintünk talán most került a legfrappánsabb helyszínre. A kezdeményezés 2012 óta az egyik legfontosabb hazai divatseregszemle, mely már több szponzor neve alatt is futott, más-más arculattal, ám ugyanúgy a legtehetségesebb és legsikeresebb tervezőkre fókuszálva. Emlékszünk még Palazzo Dortottyás, Várkert Bazáros helyszínekre, ám a mostani Ludwig Múzeumos választás igazán találóra sikerült. Az itthon is egyre nagyobb publicitást kapó kortárs művészeti szcéna most a divattal kiegészülve egyesült a Müpa déli szárnyában, egy egész napra. Déltől indultak a bemutatók, melyekre egytől egyig minden jegy elkelt. 
Beszámolónkhoz Csalár Bence divat szakújságíró nyújtott segítő kezet, így szakmai szempontból tudtuk megközelíteni az eseményt és a kollekciókat. 

"Manapság kevés olyan show-t találni Londonban, Milánóban vagy épp Párizsban, ahol háromnál több sor van a nézőtéren, sőt gyakori a kizárólag első sorokból álló elrendezés. Például a Chanel 2016-os ősz-téli kollekciójának bemutatója ““Front Row Only” cím alatt futott, de a Max Mara legújabb keációit szintén az “első sorból” vehettem szemügyre Gigi Hadidtól és Mihalik Enikőtől karnyújtásnyira. Ez több szempontból is kedvező az itthoni szervezőknek. Egyrészt a színvonalas tartalomgyártás (tehát posztolás) könnyebb, másrészt a komolyabb szakmabeliek a ruhák részleteit is szemügyre vehetik. Az esemény atmoszférája nekem minden eddiginél jobb volt, szerintem most lépett igazán ígéretes útra a kezdeményezés. Nincs más hátra, hogy 4-5 napos programmá fejlődjön és akkor minden rendben lesz." – vélekedik Bence a MBFWBP egészéről.

Nora Sarman

A Nora Sarman brand nemcsak a menyasszonyok kedvence, hiszen minden szezonban nőies, pillekönnyű kollekciókkal készülnek és öröm már a lookbookokat is végignézni, esküvő vagy különösen fontos esemény ide, vagy oda. Bemutatójuk ismét romantikusra sikerült.

"Sármán Nóra görög mitológia ihlette kollekciója a nőies és elegáns sziluettek tárházát vonultatta fel. A tervező a tőle megszokott könnyed és légies kreációkat egészen új szintre emelte a fodros részletekkel és anyaghasználattal." 

Elysian

Szamosi Zsófia, a Mindenki című Oscar-díjas rövidfilm szigorú tanárnője egy Elysian kreációt is magával vitt Los Angelesbe, illetve sok hazai színésznő nyúl az extremitásoktól mentes, nőies darabokhoz. Az őszi/téli darabok is a visszafogottságot hirdetik. 

"Az Elysian klasszikus eleganciája ezúttal hidegebb színekben köszönt vissza a kifutón. Az egyszerre minimalista és szabásvonalak tekintetében látványos megoldások abszolút hozták a márkától elvárt stílust. Mindenképp hiánypótló brand a magyar tervezői palettán."

Celeni 

Bencének a legkevésbé talán a Celeni show-ja és kollekciója tetszett. Az igazat megvallva hozzánk sem került közelebb a márka és bár izgalmasnak tűnt az inspirációs forrás, mégsem ismertük volna fel benne a szecessziós elemeket.

"A Celeni kollekcióin szezonok óta nem tudok túllendülni. Hiába a szuper inspirációs források megjelölése, Cselényi Eszter mintha mindig egy kevésbé érdekes részről nyúlna az adott témához (ezúttal a Hajós utca 32. alatt található Szedő-házhoz, amely a szecesszió egyik hazai jelképe). A Karman Jewelry ékszerei viszont mindenképp jelentős szerepet játszottak az összhatás javításában." 

Zsigmond Dora menswear

Egy márka, ami teljes egészében a férfiakra koncentrál. Khaki-fekete-szürke, modern "juhász" stílus jelent meg a kifutón. Szerettük a bátrabb szabásvonalakat, a fényes anyagú, hosszú kabátokat. 

"A Zsigmond Dora menswear tervezőjének sikerült a piaci feltételek (vagy inkább igények) irányába haladnia legújabb “Szegénylegények” ihlette kollekciójával. Dóra diplomamunkája nagyon ígéretes és látványos volt korábban, így a könnyebben értékesíthető darabok között azért elférne egy-két látványosabb kreáció a tökéletes egyensúly érdekében."

Cukovy

A soron következő Cukovy olykor megjelenő intenzív, neonos színekkel dobta fel a show-t, egy-egy darabot kifejezetten ígéretesnek találtunk, de nem alkotott egységet a kollekció. 

"A Cukovy tervezőpárosa talán egy kicsit paradox módon kezdett bele a 2017-es őszi-téli kollekció koncepciójának megalkotásába, sajnos nem jó értelemben. Az egyszerre futurisztikus, néhol szexi, majd egyszer csak grunge-szerű irányt vevő alkotások kissé kaotikusan festettek egymás mellett."

Anna Daubner & Anna Amélie

Anna Daubner

1085 Budapest, Üllői út 32. (1. emelet)
Részletek

Az Anna Amelie/Anna Daubner kollekciókban a terrakotta különböző árnyalatai illetve sötétkék színek domináltak, és több helyen visszatért a bársony is. Sokszor fodros ujjak dobták fel a légies és kényelmes darabokat.

"Az Anna Daubner és Anna Amélie páros az egyik kedvencem volt szombaton. A két Anna között remek összhang uralkodott végig. Daubner Anna első fehér, valamint irizáló anyagokból alkotott kreációi óta számomra ez a legütősebb kollekciója. Egyszerre volt hordható, látványos és csábító. Az Amélie-táskák sokszor teljesen újraértelmezték a klasszikus vonalakat. Nagyon szerettem."

Tomcsanyi

Szexi légiutaskísérők, kényelmes ingruhákban, továbbá a Dallas című sorozat mindig csinos Pamela Ewing-ja jutott eszünkbe a bemutató alatt. 

"Tomcsányi Dóri képtelen elengedni Kelet-Európát és milyen jól teszi! A Malév hamisítatlan világát megidéző darabok között egyszerre találhattunk ismerős ingruhákat új printekkel, valamint egészen újszerű szetteket. A hétvége egyik legszebb kék színét szintén a Tomcsanyi márkának köszönhetjük."

NUBU

NUBU Flagship Store

1061 Budapest, Andrássy út 13.
Részletek

A NUBU bemutatója élő zenével, Vera Jones Music fellépésével volt teljes. Szerettük, hogy ismét jól variálható, egy városi nő gardróbjába jól illeszkedő darabokkal rukkoltak elő. Külön kedveltük a különleges hátkivágásokat. 

"Nagy rajongója vagyok Fajó János művész munkásságának, így már a sajtóanyag tüzetesebb átfutása után (de még a show előtt) tudtam, hogy valami izgalmas következik a NUBU legújabb kollekciója tolmácsolásában. Az egyik leghíresebb hazai márkának egyszerre sikerült sportosat, ígéreteset és különlegeset prezentálnia. Remek anyagválasztások, előremutató szabásvonalak és finom színek jellemzik a friss alkotásokat."

Je Suis Belle

A Je Suis Belle bemutatója könnyed volt, néhol a meredt babaarcú modellek helyett mosolygós, vidám fiatal lányok viselték a színes darabokat, akik saját személyiségükkel tették teljessé a szetteket, miközben könnyed, olykor francia sanzonokra vonultak.

"A Je Suis Belle mindenképp nagy hiánypótló a hazai divatszférában. Szezonról szezonra nyűgöznek le merész kreációikkal, egy kis Londont csempészve a tervezői közegbe. A Je Suis Belle nő még sosem volt ennyire erőteljes, színes és bátor. Dalma és Tibi mindig egy egészben gondolkozik, így nem csak a ruhák, hanem a kiegészítők is látványosak voltak."

Konsanszky

Nekünk a Konsanszky kollekció legkedvesebb jelensége az azonos színű, ám más anyagú, textúrájú, esésű kelmék megjelenése lett. 

"Aligha tudok elképzelni szebb és jobb párosítást mint a Konsanszky és az absztrakt expresszionizmus. Franz Kline művészete és a gesztusfestészet intuíciókon és pillanatnyi érezelmi manifesztációkon alapuló metódusa többek között mosható bőr és elasztikus hernyóselyem révén elevendett meg Konsánszky Dóra műhelyében (majd került kifutóra). Az ‘50-es ‘60-es évek űrkutatásaira reflektáló részletek pedig tovább emelték a színvonalat."

ÁERON

Áron Eszter bemutatója mindig az egyik legjobban várt esemény a divathéten. Az őszi/téli kollekcióban gazdag, sűrű szövésű anyagokat használ. A kollekciót egy hargitai kirándulás ihlette – megjelenik néhány fémes elem, kalap, illetve cserkész motívum.

"Az ÁERON legújabb kollekciója nagyon egyben volt! A lezser, néhol mégis elegáns kreációk remekül működtek a kifutón és igazán következetesen volt felépítve minden look. A táskák mindenképp a következő szezon “must have” darabjai lesznek, akárcsak a bársonyból készült ruhaköltemények. Na és a szuper kalapok, melyeket Schilling Kolos keze munkáját dicsérik."

Nanushka

Nanushka

1052 Budapest, Deák Ferenc utca 17.
Részletek

Érdekes módon, mint egy sorozat, a tavasz/nyári kollekció továbbgondolásai az év második felére megálmodott ruhák. Nanushka kollekcióját úgy kell elképzelni, mintha egy bőrönd telis-tele lenne csupa olyan darabokkal, amelyeket különböző külföldi nyaralások során szereztünk be. Így keresztezi egymást a műbőr, a puncsrózsaszín és néhol a barnás állatminták világa. A ruhadarabok néhol a ' 90-es éveket idézik.

"Nanushka legújabb kreációi egy remek őszi ruhatárat ígértek a magyar designer darabok kedvelőinek. Sándor Szandra 2017-es őszi-téli kollekciója egyszerre volt retró és innovatív. Az övtáskák remekül mutattak az erőteljes mintákkal és lezser szabású kreációkkal. A kabátok nagy kedvenceim voltak."

USE unused

USE unused

1051 Budapest, Sas utca 16. II. emelet
Részletek

Ha valaki azt gondolná, hogy ősszel és télen kizárólag a komorabb földszínekben érezzük jól magunkat, akkor a 2017 őszi/téli USE unused megmutatta, hogy miként lehet vidáman és stílusosan öltözködni kevésbé jó időben is. 

"Az estét ismét a USE unused bemutatója zárta. A magyar divatipar egyik legfőbb etalonjának is bátran nevezhető márka meglehetősen színesre sikerült kollekciója ismét zseniális volt. A kötött kreációk mellett imádtam a patchwork műszőrmét, a csodás kék ruhákat és a zöld dzsekit, valamint a mustársárga blézert. Így kell ezt csinálni!"

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!