Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Élmény és kultúra - Cikkek

4 színházi előadás márciusra

Fotó: Dollár Papa Gyermekei

2017. március 14., kedd — We Love Budapest

Ebben a hónapban a Radnótiból és a Vígszínházból is ajánlunk egy-egy Shakespeare-előadást, a Belvárosi Színházban Gálvölgyi János alakít krematóriumi dolgozót, Dollár Papáék pedig Csehovot szedték elő.

Téli rege – Radnóti Színház

A Radnóti idei évadának új bemutatóit az idő fogalma, s annak többféle megközelítése kapcsolja össze. Következő állomása ennek Shakespeare Téli regéje, amely Victor Hugo szerint a szerző legkomolyabb és legmélyebb értelmű műve. Ebben a történetben, mint a mesében, olyan boldogságban és békében él együtt egy család – férj, feleség és a fiuk. Ám elég egyetlen félresikerült pillanat, hogy a boldogság hirtelen a visszájára forduljon, és az indulatok vegyék át az uralmat… Egy különleges történet ez, át téren és időn, drámai konfliktusokon, át reményen és megadáson – egy talán sosem volt emberi és isteni feloldozás felé.

Fotó: Dömölky Dániel

Valló Péter rendező így vélekedik az előadásról: „A Téli rege nem kisebb kihívás elé állít minket, mint hogy megragadjuk magát az Időt, és megmutassuk teljes valójában – hadd lássák a nézők, hogy milyen is! (...) Ahogy telnek az évek, az ember észreveszi magán, hogy az Idő egyre fontosabb szerepet játszik az életében, és nemcsak az elmúlás, hanem a visszafordíthatatlanság, a megismételhetetlenség, a jóvátehetetlenség értelmében is.” Az előadás dramaturgja a nemrég Arany Medve-díjat kapott Testről és lélekről című film egyik főszereplője, Morcsányi Géza.

Időpont: március 18., 30., 19:00
Rendező:
Valló Péter
Jegyvásárlás

Szentivánéji álom – Vígszínház

A Vígszínház Nádasdy Ádám fordításában tűzi műsorra Shakespeare talán legkuszább és legvarázslatosabb komédiáját, a Szentivánéji álom színpadi változata Závada Péter munkáját dicséri.  A színház Shakespeare-ciklusa ezzel a művel folytatódik ebben az évadban, itt mindenki átalakul, leveti a bőrét, kivetkőzik önmagából vagy éppen önmagává vedlik át, hogy aztán másnap reggel, fátyolos szemmel megébredve elgondolkodhasson: tényleg énvelem történt mindez? Féltékeny tündérek félrekézbesített bűbájai a legváratlanabb helyzetekhez vezetnek: aki eddig a szerelem elől menekült, most üldözi azt, aki vonakodott, most vonzódik. A vígjátéki félreértéseken keresztül, amiket Pukk (Eszenyi Enikő), ez a rafinált játékmester kaján élvezettel és fáradhatatlanul működtet, saját esendőségünkön nevethetünk. Kovács D. Dániel két éve tagja a Vígszínház társulatának, ez az előadás az első nagyszínpadi rendezése.

Rendező: Kovács D. Dániel
Időpont: március 19., 14:30, 19:00, március 22., 19:00, március 28., 19:00
Jegyvásárlás

A hullaégető (Orlai Produkció) – Belvárosi Színház

Karel Kopfrkingl, a prágai krematórium dolgozója a magával és a világgal elégedett tisztességes kispolgár mintapéldánya. Rajongásig imádja feleségét és két gyermekét, nagy buzgalommal és szakértelemmel végzi munkáját, és egyáltalán nem foglalkozik politikával. Ám 1938-at írunk, amikor is Németország elfoglalja a Szudéta-vidéket. Ekkor fokozatosan előbukkan a rendes honpolgár álarca alól az álszent szörnyeteg, a behízelgő hóhér, akinek fel sem tűnik, hogy már egy párhuzamos világrendet szolgál, melynek javáért magától értetődő természetességgel áldozza fel a hozzá legközelebb álló embereket is. Az előadás egyik különlegessége, hogy Fuks regényéből a '60-as években egy csehszlovák film is készült, ebben Kopfrkingl magyar hangja Gálvölgyi János volt, most pedig színpadon játtszal el ugyanezt a történetet. A furcsa maszkokkal, kellékekkel operáló előadás a Vaskakas Bábszínház és az Orlai Produkció közös együttműködésében jött létre.

Rendező: Pelsőczy Réka
Időpont:
március 27., 19.00
Jegyvásárlás

Dollár Papa Gyermekei: Csehov – Trafó

Dollár Papáék rég dédelgetett álma valósul meg: egy jó kis Csehov. Vagy nem is egy? A stúdiót kinőtték, irány a nagyterem. "Vidéken eddig csak mi voltunk, de most megjelentek a prolik is. Most már minden tó, még a tyúkszarnyi is, körbe van épülve nyaralókkal. Már nem bír magával a sok patkány a fővárosban, építkezik, jön a telekre, ülteti a paradicsomát és zabálja. Azt tudom mondani, hogy a prolik száma, mondjuk csak egy-két év alatt is, rendkívüli méreteket fog elérni." – olvashatjuk az előadás ajánlójában. A megszokott társulathoz ezúttal csatlakozott az Örkény Színház művésze, Für Anikó is.

Rendező: Ördög Tamás
Időpont:
március 27., 20:00
Jegyvásárlás

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!