Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Élmény és kultúra - Cikkek

4 színházi előadás februárra

Fotó: Horváth Judit

2017. február 1., szerda — Zacsek Ágnes

Egy ötórás Thomas Mann-átirat Ascher Tamás rendezésében, egy nagy sikerrel futó Alföldi-dirigálás, egy interaktív színházi játék a hajléktalankérdésről a Mentőcsónaknak köszönhetően és egy megható keserédes komédia a Pinceszínházban – ezeket ajánljuk az utolsó téli hónapra.

Thomas Mann: József és testvérei – Örkény Színház

Hatalmas feladatra vállalkozott az Örkény Színház, illetve a két rendező, amikor úgy döntött, színre viszi Thomas Mann József és testvérei című tetralógiáját. A 125 oldalra húzott szövegkönyv szinte az emberiség történetét magában foglalja, hiszen József életén át megelevenednek a bibliai történetek. Az előadás alapjául szolgáló regény "az ókori kelet mítoszainak és vallásainak értelmező újramesélése. Népek és törzsek, istenek és emberek, nők és férfiak történetei fonódnak össze benne, és vezetnek vissza az emberi kultúra kialakulásának mélységes mélyen eredő gyökereiig" – olvashatjuk az előadás ajánlójában. De a súlyos és komoly téma abszolút élvezhető, fellazul a színészi játéknak és a díszletnek, kellékeknek is köszönhetően. Jelzésszerűen és játékosan megrendezett előadásról van szó, benne szinte az egész társulattal, 5 órán át, 3 részben.

Rendező: Ascher Tamás és Gáspár Ildikó
Időpont: február 4., 5., 13., 20., 18:00
Jegyvásárlás

Futótűz – Radnóti Színház

Wajdi Mouawad libanoni származású kanadai drámaíró és rendező nyolc éves volt, amikor a családja Kanadába menekült a libanoni háborúk elől. Az ő világhírű darabját dolgozta fel Alföldi Róbert. A fiatal ikerpár (Martinovics Dorina és Olasz Renátó) anyjuk halála után elindul, hogy felgöngyölítse a szálakat, és fény derüljön arra, ki is volt valójában az édesanyjuk. De a nyomozás közepette felszínre kerül az is, kik ők, és a valóság sokkoló. A törékenynek látszó Nawal (Kováts Adél) ugyanis már évek óta nem szólalt meg, csak két borítékot és két kívánságot hagy maga után. Idősíkok, helyszínek keverednek, és felsejlik, hogy látszólag átlagosnak tűnő családok élete milyen drámákat rejt magában, melyekhez csak közelebbről vizsgálva jutunk el. Egy ilyen nyomozást visz végig Alföldi rendezése, és az előadás végére a puzzle-darabkák mind a helyükre kerülnek.

Rendező: Alföldi Róbert
Időpont: február 7., 15., 22., 19:00
Jegyvásárlás

Mentőcsónak Egység – STEREO Akt: CÍM NÉLKÜL – Jurányi

A 2015-ben megszűnt Szputnyik Hajózási Társaság kimentett szelete, a Mentőcsónak előszeretettel készít interaktív előadásokat, melyekkel sokszor célozza meg a fiatalabb korosztályt és a gondolkodóbb réteget, központi témáik minden nézőben felébresztik a szociális érzékenységet. Sokszor azért járunk színházba, hogy egy fáradt munkanap után csak hátradőljünk és élvezzük az előadást. Ebbe a "hajlék-kaland-játékba" viszont több energiát kell befektetnünk, ugyanis nekünk is feladatunk van. A Mentőcsónak Egység és a STEREO Akt közös előadása egy olyan interaktív színházi társasjáték, amely szociológiai tanulmányokon alapszik, és amelyet végigkövetve a hajléktalan emberek életébe nyerünk bepillantást, játékosként megpróbálhatunk megélni, túlélni fél évet otthontalanul. A nézők az este folyamán csapatokat alkotnak, és a történet szereplőit irányítják: két színész, egy hajléktalan aktivista és egy szociális munkás segít nekünk kiigazodni a sokak által alig ismert világban.

Rendező: Boross Martin
Helyszín: Jurányi Ház
Időpont: február 4., 19:30
Jegyvásárlás

Székely Csaba: Bányavirág – Pinceszínház

Fotó: Pinceszínház

Székely Csaba Bányavidék-trilógiájának egyed darabjait számos színház tűzte és tűzi most is műsorára. A pinceszínházas változat egy kihagyhatatlan előadás, amely premierje nem a napokban volt, viszont amelyből bármikor meg lehet és kell nézni, mert sugárként tör fel a magyar sors és a mélabús remény a kilátástalanságban is. Viszonzatlan szerelem, vágyakozás a kitörésre, nagyszerű színészi alakítások: Kaszás Gergő, Tóth József és Epres Attila játéka erősen hat az érzelmekre. Egy erdélyi kis faluban bezár a bánya, és a férfiak többsége az alkoholizmusba és az öngyilkosságba menekül. Van, aki elmenne, de nem tud. Székely Csaba keserédes darabja ez, nevetünk és sírunk egyszerre.

Rendező: Csizmadia Tibor
Időpont: február 12., 15:00
Jegyvásárlás

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!