Címlap

Rovatok

Toplista

Bréking

Programok

Videók
EN
Change language to English

Élmény és kultúra - Cikkek

10 tavaszi kiállítás Budapesten, amelyet nem érdemes kihagyni

Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

2017. április 28., péntek — Berende Petra

A köztereket beborító virágok már azt jelzik, hogy Budapesten beköszöntött a tavasz, ám az évnek ebben a szakaszában nemcsak a természet, hanem a múzeumok is beindulnak és friss tárlatokkal készülnek a kultúrára szomjazó városiaknak. Városszerte számos izgalmas időszaki kiállításra érdemes betérni, melyek közül ajánlunk néhányat, akár a kortárs festészet színes világában szeretnénk elveszni a Nemzeti Galériában, akár bizarr lábbeliket nézegetnénk a költözés előtt álló Néprajzi Múzeumban.

Baselitz. Újrajátszott múlt

Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

Baselitz. Újrajátszott múlt


2017. április 1., szombat
2017. július 2., vasárnap

@ Magyar Nemzeti Galéria

1014 Budapest, Szent György tér 2.
+36 20 439 7331

A Magyar Nemzeti Galéria kiemelt német művészek munkáit bemutató kiállítássorozatának keretén belül most egy igazi világsztár, Georg Baselitz több mint 80 alkotása tekinthető meg. A galéria Újrajátszott múlt című kiállítása a művész életművének valamennyi korszakát bemutatja az alkotó absztrakt festményein, különös szoborinstallációin és grafikáin keresztül. A tárlat egymás mellé állítja Baselitz 1960-as évekig visszanyúló korai alkotásait a jóval később született művekkel, így láthatjuk például a művész 2005-ben elkezdett Remix nevű sorozatának darabjait, amelyen korai, háború utáni „antihősöket”, partizánokat, pásztorokat, rebelliseket ábrázoló képeit festette újra. A látogatók egy felfüggesztett csontváz alakú szobor mellett elhaladva búcsúzhatnak a kiállítástól, amelyet a művész külön a budapesti tárlat kedvéért formázott meg ismét.

Enslaved – A modern rabszolgaság képei

Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

Enslaved - A modern rabszolgaság képei


2017. február 20., hétfő 10:00:00
2017. április 30., vasárnap 18:00:00

@ KOGART Ház
1062 Budapest, Andrássy út 112.

A rabszolgaság kegyetlen intézménye még a mai modern világban is sokkal több embert érint, mint gondolnánk és a fizetség nélkül munkára kényszerítettek száma világszerte a 46 millióhoz közelít. A Kogart Ház fotókiállítása ezt a szívszorító jelenséget mutatja be egy amerikai humanitárius fotós, Lisa Kristine képein keresztül, aki az elmúlt tíz évben a világot bejárva fényképezőgépével dokumentálta a kizsákmányolt és rabszolgasorban tartott munkások sanyarú sorsát, tette ezt főként a harmadik világ szegénység által leginkább sújtott országaiban. A nyomasztó képeken láthatunk ghánai aranytörőket, indiai textilszövőket, és feltárul előttünk a Sonagachi bordélyok prostitúció uralta világa is.

35. Magyar Sajtófotó Kiállítás

Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

35. Magyar Sajtófotó Kiállítás

1500 Ft
2017. március 28., kedd
2017. május 28., vasárnap

@ Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ

1065 Budapest, Nagymező utca 8.
+36 1 413 1310

A Capa Központ 35. Magyar Sajtófotó Kiállítása több mint 360 fényképen keresztül mutatja be az elmúlt év legfontosabb eseményeit, történéseit. Ám a World Press Photo kiállítással ellentétben ez a gyűjtemény nem a látogatók tűréshatárát hivatott feszegetni; a kiállított képeken keresztül emberi kapcsolatok tárulnak elénk és a nyomasztó és véres témák helyett a fotók inkább az emberséget és a hősiességet állítják középpontba. A kiállított képeket nézegetve újra átélhetjük a tavaly nyáron lezárt Szabadság hídon improvizált piknikeket, de láthatunk a Széchenyi Fürdőben készült víz alatti felvételeket vagy elkapott pillanatokat a budapesti tömegközlekedés mindennapjaiból. A tárlaton azonban kevésbé vidám témák is megjelennek, mint például a szegénység, a betegségek, valamint az Európát jelenleg sújtó menekültválság is.

Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül

Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

Bocskor, csizma, paduka – kalandozás a lábbeli körül


2017. március 5., vasárnap
2017. november 30., csütörtök

@ Néprajzi Múzeum

1055 Budapest, Kossuth tér 12.
+36 1 473 2442

Mielőtt a Néprajzi Múzeum elhagyja jelenlegi, Kossuth téri bázisát, hogy a Városligetben leljen új otthonra, egy nagyszabású, az intézmény költözését szimbolizálni hivatott kiállítással várja a látogatókat egészen november végéig. A múzeum a Föld északi és déli féltekéjéről származó lábbelik százait gyűjtötte egy csokorba, hogy bemutassa a világ különböző népcsoportjainak hagyományos és sokszor egészen bizarr viseletét. A 19. és 20. századból származó cipők között olyan különleges darabokat fedezhetünk fel, mint a halbőrből készült csizma, a jómódú muszlim nők státuszát kifejező tornyos fapapucs vagy a kínai kultúrában a megnyomorított végtagokra, az úgynevezett lótuszlábakra tervezett miniatűr topánkák. A gyűjtemény darabjait több termen keresztül, tematikus egységekben csodálhatjuk meg.

Mona Lisa Vakuval – Hórusz Archívum

Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

A Mai Manó Ház Kardos Sándor filmoperatőr amatőr privátfotó-gyűjteményéből egy különleges kiállítást tár a látogatók elé, akik olyan véletlenszerűen zseniális képeket tekinthetnek meg a múzeumban, melyek kezdő fotósok által elkapott pillanatokat ábrázolnak úgy, hogy a végtermék egy kicsit másképp sült el, mint ahogy azt a kattintás pillanatában az alkotó megálmodta. A képek között láthatunk Mona Lisa portrét, ahol a lényeget eltakarja egy hatalmas fényfolt, de a kiállított darabokat nézegetve felfedezhetünk számos, szinte már misztikus "szellemképet", amelyeken sokszor szerencsétlenül elmosódott alakokat láthatunk.

Dátum: 2017. március 4. - 2017. május 14-ig
További információ

Kondor Béla gyűjteményes kiállítása

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Kondor Béla gyűjteményes kiállítása

2000 Ft
2017. március 31., péntek
2017. július 2., vasárnap

@ Várkert Bazár

1013 Budapest, Ybl Miklós tér
+36 1 225 0310

Angyalok, repülők, királyok, Dante pokla, a klasszikus kultúrkincs motívumai újraértelmezve kis rajzokon és falakat betöltő festményeken. A magyar képzőművészet második világháború utáni nemzedékének egyik legfontosabb alkotóját se témaválasztásaiban, se stílusában nem lehet besorolni egy kategóriába. Kiállítása nem kronologikusan, hanem tematikai csomópontok szerint épül fel, külön blokkot kapnak például a történelmi tárgyú képek, a klasszikus örökség újragondolásai, a zenéhez való viszonya, a portrék, és persze az angyal-motívum köré szerveződő művek. Kondor Bélának főleg grafikai munkásságának lett széles követőtábora és iskolája, amivel külföldön is elismerést vívott ki.

El nem kötelezett művészet – Marinko Sudac gyűjteménye

Fotó: Ludwig Múzeum

A zágrábi műgyűjtő, Marinko Sudac gyűjteményét bemutató kiállítás elsősorban a volt jugoszláv államok, illetve egyes környező országok hidegháborús avantgárd művészetét mutatja be absztrakt festményeken, szürreális szobrokon, elgondolkodtató fényképeken, videókon és plakátokon keresztül, a Ludwig Múzeumban. A gyűjtemény szisztematikusan veszi górcső alá azokat az avantgárd művészeti gyakorlatokat, amelyek Közép- és Kelet-Európa történelme, szociális helyzete és politikai hovatartozása miatt ebben az időben tiltottak voltak a régióban.

Dátum: 2017. március 23.  2017. június 25.
További információ

Párhuzamos avantgárd – Pécsi Műhely 1968–1980

Fotó: Glódi Balázs / Ludwig Múzeum

Párhuzamos avantgárd – Pécsi Műhely 1968–1980


2017. április 14., péntek 10:00:00
2017. június 25., vasárnap 0:00:00

@ Ludwig Múzeum

1095 Budapest, Komor Marcell utca 1.
+36 1 555 3444

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy Budapest az ország közepe, és minden forradalmi újítás itt történik, mióta világ a világ. Márpedig ez nem volt mindig így, legalábbis ami a képzőművészetet illeti. A Tilt-Tűr-Támogat 3T-jével szembeforduló, a művészeti nyelvet megújító neoavantgárdnak a vidék sokkal szabadabb terepnek bizonyult a '60-as, '70-es években, mint a főváros. A '60-as évek végén egy nagyobb számú, képzőművészekből álló, lazán szerveződő csoportból vált ki pár év leforgása alatt az az öt tag – Ficzek Ferenc, Hopp-Halász Károly, Kismányoky Károly, Pinczehelyi Sándor és Szijártó Kálmán – akik aztán a hetvenes években együtt dolgoztak és egyéni művészeti útjukat járva is a műhely közös szellemiségében alkottak. A hazai művészeti közeg „vakfoltján” működő Pécsi Műhely kevésbé ismert, de annál izgalmasabb történetét mutatja be új kiállításán a Ludwig Múzeum.

Art deco a pusztán | Sajó István (1896–1961) és műve

Fotó: Hartyányi Norbert/We Love Budapest

Főleg az építészet szerelmeseinek ajánljuk a Sajó István 20. századi art deco épületeit bemutató tárlatot, a Műcsarnokban. Annak ellenére, hogy a magyar származású építész Amerikában is nagy sikernek örvendett, honvágya végül mégis visszahozta az alföldre, hogy szülővárosát, Debrecent az általa tervezett épületekkel felvirágoztassa, így az 1900-as években számos modern épület bukkant fel a város már meglévő népi klasszicista lakóházai mellett. A kiállításon megtekinthetjük Sajó egykori irodájának mását, amelyet az általa tervezett art deco bútorokkal és tárgyakkal rendezett be a múzeum, míg a kiállítótérben egy virtuális sétán vehetünk részt a Sajó tervezte épületek között, de megcsodálhatjuk a debreceni Hatvan utcai izraelita bérház díszes lépcsőházát is.

Dátum: 2017. április 7.  2017. június 4.
További információ

Képlet | Budapesti streetfotó a kezdetektől napjainkig

Fotó: Ismeretlen: Erzsébet híd budai hídfő, 1970 körül, Kiscelli Múzeum

Képlet | Budapesti streetfotó a kezdetektől napjainkig

1200 Ft
2017. április 21., péntek
2017. június 25., vasárnap

@ Kiscelli Múzeum

1037 Budapest, Kiscelli utca 108.
+36 1 250 0304

Budapest ugyanúgy érdekes volt a fotósoknak a modern technika megjelenése előtt is. A Kiscelli Múzeum kiállításon mutatja be a fővárost megörökítő utcaképeket a kezdetektől egészen napjainkig. A múzeum óriási, 200 ezres fotógyűjteményét használták fel Demeter Zsuzsa és Gulyás Miklós kurátor a KÉPLET - Budapest streetfotó a kezdetektől napjainkig című kiállításhoz, de kértek be fotográfiákat külső gyűjteményekből és még ma is élő művészektől is. A fotók úgy vezetnek végig a város történelmén, hogy kerülik a kiemelt történelmi pillanatokat és hírességeket; hiszen a street fotó leginkább abban különbözik a sajtófotótól, hogy apró-cseprő, utcán található, első blikkre felszínes látványelemeken keresztül mesél fontos részleteket az életünkről, a társadalomról.

Lájkold a cikket, és mondd el róla a véleményed!