2024-ben is a panellakások bizonyultak az egyik legkeresettebb ingatlantípusnak, köszönhetően részben annak, hogy a téglalakásokhoz képest 20-30 százalékkal alacsonyabb áron érhetők el a vevők számára az ingatlan.com adatai szerint. A portál összegyűjtötte a fővárosi rekordokat.

Jellegzetes életérzés ma Magyarországon panelben élni. Sokaknak a szocialista múltat jelenti, még több embernek azonban nagyon is a mai valóság. Még mindig népszerű lakhatási forma, az egyik legkeresettebb ingatlantípus a hazai lakáspiacon, méghozzá az ára miatt: a budapesti panellakások átlagos négyzetméterára június végén 847 ezer forintot tett ki, ami 30 százalékkal olcsóbb a téglaépítésűeknél. (Összehasonlításképp: a legnagyobb panelkínálattal rendelkező vármegyeszékhelyek közül Miskolcon 409 ezer, Pécsen 549 ezer, Debrecenben pedig 676 ezer forint volt az átlagár.)

Az ingatlan.com többévnyi kutatómunkával a földhivatalokból beszerezte és digitalizálta budapesti panellakások alaprajzait, aminek köszönhetően a budapesti panelek hivatalos adatokon alapuló, pontos, arányos alaprajza néhány kattintással hozzáadható a hirdetéshez, ami a vevőknek pontos és hiteles többletinformációt biztosít az ingatlanról.

Az összeállítás egyúttal ismerteti a fővárosi panelpiac legjeit is.

Eszerint:

1. A legtöbb lakótelepi lakás a III. kerületben található, több mint 35 ezer ilyen ingatlan található ebben a kerületben. A dobogós kerületek közé tartozik még Újpest és Újbuda is. A IV. kerületben 25 ezer, a XI. kerületben pedig 22 ezer panellakás található.

2. A legnagyobb fővárosi lakótelep a Békásmegyeri, ami 17,6 ezer lakást foglal magában, a pesti oldalon pedig az Újpesti lakótelep a legnagyobb, 15,2 ezer lakással.

3. A legalacsonyabb budapesti panelháztömb kétemeletes, ilyennel a vevők az újpesti lakótelepen, valamint a XVIII. kerületi Krepuska Géza-telepen találkozhatnak.

4. A legmagasabb épületek 15 emeletesek, ilyeneket hat lakótelepen is lehet látni: a III. kerületben a békásmegyeri lakótelep Duna és hegy felőli oldalán, az Óbudai lakótelepen és a XI. kerületi Kelenföldi lakótelepen, valamint a XIV. kerületi Füredi utcai lakótelepen és a XXI. kerületi Csepel-Belvárosban.

5. A legkisebb budapesti panellakás mindössze 20 négyzetméteres, ilyet a III. kerületi Pünkösdfürdői lakótelepen lehet vásárolni.

6. A másik véglet a XXIII. kerületi Soroksár-Újtelepen lévő lakótelep egyik lakástípusa, amely egy kétszintes, összesen 129 négyzetméteres, 5 plusz 1 szobás lakóingatlant jelent.

(Borítókép: Juhász Norbert - We Love Budapest)

Címkék