A belvárosi Portobello Coffee & Wine a város egyik legmegbízhatóbb helye, ha fenntartható, innovatív reggelikről, izgalmas, szezonális fogásokról, kiváló natúr borokról és minőségi alapanyagokról beszélünk. A tulajdonosok most egy régi álmukat váltották valóra, amikor a közelben egy sajt- és deliszaküzletet is nyitottak.

A Papnövelde utca környékén nem véletlenül van olyan sok forgatás – az V. kerületnek ez a része a szépen felújított házakkal, csendes kis utcákkal, szabályosan lerakott macskakövekkel olyan, mintha egy filmes díszlet lenne.

Ehhez a környezethez tökéletesen illik a Veres Pálné utca sarkán álló kis üzlet, faberakású ajtajával és kirakatával pont olyan, mintha egy századfordulós főtéren lévő patika vagy szatócsbolt lenne. A helyiség egyébként tényleg patika volt régen, nemrég pedig új lakót kapott, egy sajt- és deliszaküzletet nyitottak benne a Portobello Coffee & Wine tulajdonosai, Ujszászi Regina és Szekeres Máté.

Aki ismeri a Portobellót, az nagyjából hasonló miliőre számíthat, delire lefordítva, vagyis letisztult belső, hibátlan kínálat és kellő szakértelem. A kávézó az elsők között volt, ami a natúr vonalat vinni kezdte – értjük ezalatt a kovászos kenyeret, natúr bort, fermentált alapanyagokat. Regináék már régóta terveztek egy deliboltot – a Covid körüli lezárások alatt egyébként a Portobello is deliként funkcionált –, de most találták meg hozzá a megfelelő lokációt is.

A Portobello Cheese & Deli kínálatának gerince – ahogy a neve is mutatja – a sajt, a delitermékek közül viszont bármi lehet, ami megüti azt a mércét és ár-érték arányt, amit Regináék sztenderdnek gondolnak. A polcokon találunk saját készítésű csokoládét, felső kategóriás olasz biopassatát, ír krékereket és chutney-kat a sajtok mellé, zánkai mandulát, portugál halkonzervet, angol–magyar–görög olívaolajat, natúr és biodinamikus borokat vagy épp olyan saját termékeket, mint a földimogyoró-rayu, amit a Portobellóban adnak egyes fogásokhoz.

A fókusz azonban a sajtokon van. A sajtszaküzlet viszonylag friss műfaj Magyarországon; van pár nagy öreg és feltörekvő újonc is, a Portobello kínálata azonban meglehetősen egyedi. Nem tartoznak sem ahhoz az iskolához, akik bármit betesznek a kínálatba, ami kistermelői, sem ahhoz, akik a világ minden tájáról érkező nagyüzemi sajtokat kínálják – itt alapvetően számunkra ismeretlen, főként ír és francia kistermelők különleges termékeivel van tele a polc.

Körbenézni kicsit olyan érzés, mint amikor 15 éve bementünk egy sajtboltba, és megpróbáltuk kitalálni, hogy vajon mit kezdjünk egy raclette-tel, vagy hogy mire való egy comté.

Mátééktól viszont érdemes kérdezni: nemcsak a sajtok teljes karakterrajzát tudjuk meg tőlük, de a családfájukat, sőt a termelők családfáját is. Regina ugyanis korábban nagyon sokáig élt külföldön, a magas gasztróban szerzett tapasztalatainak és ismeretségeinek esszenciája pedig benne van a kínálatban. Így többek között, hogy olyan ír termelői különlegességekért mehetünk hozzájuk, mint a Gubbeen vagy a Durrus.

A francia vonalon van néhány itthon szintén ismeretlen tétel, ami egyébként Franciaországban sem számít mindennapos terméknek, de van egy-két pici magyar termelő is, akinek a sajtjai és más tejtermékei ott vannak a hűtőben. Ilyen például az Élő Bolygó vagy a Cseppnyi Birtok. A kínálatban egyébként általában 40-50-féle sajt van, de ezek természetesen változhatnak szezonálisan is, hiszen például lágy kecskesajt csak nyáron van.

A Portobellóban természetesen kóstolhatunk is – veszélyes kísérlet, mert utána már nagyon nehéz nemet mondani –, mielőtt kiválasztjuk a kedvenc sajtjainkat. Ár tekintetében nehéz őket definiálni, mindenképpen középkategóriáról indul, de egyes sajtok simán fölé mennek ennek, viszont a hűtőpultban lévő sajtokból kis mennyiséget is vehetünk. Ízben, minőségben pedig bőven verik az egyébként ugyanilyen áron kínált spanyol, olasz vagy francia nagyüzemi sajtokat.

Az viszont egészen biztos, hogy mindegy, hogy egy különleges délfrancia nyers tejből készült kecskesajtot vagy egy népszerű ír kekszet veszünk le a polcról, a két alapító mindent el fog tudni mondani az adott termékről, ettől pedig az ember valahogy sokkal jobban megbecsüli a kiszemeltjét, mintha valami speciális kapcsolatba kerülne egy konzervhallal vagy egy üveg savanyított szőlővel. Úgyhogy a hely hangulatának, a két tulajdonos alapos szaktudásának,

a gondosan válogatott szortimentnek köszönhetően tényleg egyedi, különleges, kicsit békebeli atmoszférát találunk a Papnövelde utca 2.-ben.

ELÉRHETŐSÉGEK

Portobello Cheese & Deli

  • 1056 Budapest, Papnövelde utca 2.
  • Instagram

Címkék