Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Közös kincseink II. – 5 ikonikus épület, ahova könnyebben bejuthatsz, mint gondolnád

Mi rejlik a vár alatt? Hogy néz ki a Müpa egyedülálló orgonája közvetlen közelről? Merre van a Wenckheim-palota csodálatos bálterme, ami minden valamirevaló, Pesten forgatott külföldi filmbe bekerül? Ne hagyjuk, hogy észrevétlenül suhanjon el mellettünk a város épített öröksége, ismerkedjünk meg vele minél közelebbről, épületséták során!

Bár csodás épületek suhannak el mellettünk a villamoson ülve, előfordulhat, hogy alig tudunk valamit ezekről az ikonikus helyszínekről. Pedig érdemes benézni akár egy kávéra, akár vezetett épületbejárásra, és arról se feledkezzünk el, hogy a gyönyörű középületek mellett Budapesten sok izgalmas vagy szokatlan lakásba, korábbi otthonba is betekinthetünk. Az épületvezetések általában gyorsan betelnek, de ha nem jut nekünk hely, ne keseredjünk el, a túrák folyamatosan indulnak, érdemes figyelni a cikkben megadott linkeket.


1. Pesti Vigadó

Feszl Frigyes tervei alapján 1865-ben épült a Pesti Vigadó, ami talán utolsó őrzője a II. világháború előtti Duna-korzó hangulatának. A híres Duna-parti szállodasor II. világháborús bombatámadásai után három napig égett, és a Vigadó is súlyos sérüléseket szenvedett. Csak évtizedek után, az 1980-as években állították helyre. Az izgalmas programok, társasági események és az épület szépségei mellett érdemes belefeledkezni az ablakokból és a tetőteraszról nyíló pazar kilátásba is. Az épületbe kiállítások, programok alkalmával is könnyedén besurranhatunk, titkait azonban érdemes séta keretében megismerni. 

 • Ár: 2900 Ft
 • További infók itt

2. Müpa


A Müpa megépülése óta a régió vezető kulturális intézményei közé tartozik, összetett funkciókat lát el, szinte mindenki találhat itt érdeklődésének megfelelő elfoglaltságot. Egyedülálló orgonáját virtuálisan is megnézhetjük, a hangversenyteremben pedig látványos és rejtett megoldások biztosítják, hogy a tökéletes akusztika rejtett birodalmában csak a zenére koncentráljunk. A közönség által használt terekben szinte semmi sem mutatja azt a háttérben meghúzódó labirintust, ami arra szolgál, hogy az előadások, programok minél zökkenőmentesebben menjenek végbe. Az épületbejárásoknak hála azonban mindannyian bepillantást nyerhetünk a kulisszák mögé.

 • Ár: 2000 Ft
 • További infók itt.

3. Zeneakadémia


Azok is gyönyörködhetnek a Zeneakadémia csodás, szecessziós belső terében, akik nem rajonganak a komolyzene iránt. Az épületet néhány évvel ezelőtt csodálatosan felújították, de a vezetést nemcsak azért érdemes igénybe venni, mert így valóban a grandiózus építészeti megoldásokra és rafinált részletekre fókuszálhatunk, hanem azért is, mert a különböző díszítéseknek összetett, zenéhez kapcsolódó szimbolikája van, ami így izgalmas formában tárul elénk. A vezetést követően a világszínvonalú akusztikával rendelkező nagyteremben rövid koncertet hallgathatunk meg.

 •  
 • Ár: 2900 Ft + (1000 Ft a minikoncert)
 • További infók itt.

4. A vár barlangjai

Fent vidám turisták fotózgatják a bájos, színes utcákat, miközben lent vészjóslóan hallgatnak a kihalt járatok. Mi már jártunk a vár titkos alagútjaiban, ahol egészen más környezetnek adja át helyét a bájos éttermek és varázslatos panorámák világa. Kevesen tudják, hogy a vár alatt több emelet mélységben találjuk meg a természetes barlangokkal összeolvadó pincerendszert, amit a középkor óta folyamatosan bővítenek. Természetes kút, tömlöc, óvóhely, borospince is működött itt egykor. A Budavári Várséták alkalmával a pincékbe a főváros II. világháborús ostromának történetén keresztül nézhetünk be, és az egykori óvóhelyre látogathatunk el.

 • Ár: 4500 Ft/fő
 • További infók itt. 

5. Wenckheim-palota

A Szabó Ervin Könyvtár csodás termeit szemlélve gyaníthatjuk, hogy az épület nem közcélra épült. A könyvtárnak otthont adó Wenckheim-palotában egykor a Monarchia arisztokráciája szórakozott. Az építtető, Wenckheim Frigyes a kiváltságosoknak is a krémjébe tartozott, így lehetséges, hogy a palota arannyal és velencei tükrökkel díszített báltermében 500 arisztokrata is táncolt egykor. Nem véletlen, hogy a gazdagon díszített termeket felfedezte magának a filmgyártás, többek között a Die Hard egyik részében is viszontláthatjuk a könyvtárat. Bár olvasójeggyel is bejuthatunk, mindenképpen érdemes a helyszín titkait épületbejárás keretében is felfedezni.

 • Ár: 1900 Ft
 • További infók itt.

(Borítókép: Koncz Márton - We Love Budapest)

Cimkék

Kapcsolódó írás

Látnivalók és kultúra

Közös kincseink – 7 ikonikus épület, ahova könnyebben bejuthatsz, mint gondolnád

Az ikonikus budapesti épületek látványát már annyira megszoktuk, hogy sokszor el sem gondolkozunk azon, hogy milyenek lehetnek belül. Összegyűjtöttük, hova hogyan juthatunk be.

Neked ajánlott

A