látnivalók és kultúra

szerkesztés

Budapest Szubjektív – Viszkok Fruzsi

Szerzők

  • Wágner Gábor

2023. 08. 22. 11:24

Interjúsorozatunkban ismert embereket kérdezünk meg arról, hogy milyen a viszonyuk Budapesthez, mit szeretnek benne, melyek a kedvenc helyeik, és ez hogyan jelenik meg, milyen nyomot hagy – már ha megjelenik és nyomot hagy – a tevékenységükön, a munkásságukon. Mostani interjúalanyunk az online tartalomgyártás koronázatlan királynője, Viszkok Fruzsi, őt kérdeztük, milyen viszony fűzi szeretett fővárosunkhoz, Budapesthez.

Viszkok Fruzsit elsősorban az online térből ismerheti az ember, több mint 10 éve készíti tartalmait a legkülönbözőbb témákban, melyek között azért vannak kedvencek. A közgazdász-végzettségű Fruzsi az utazásairól, az olvasmányélményeiről, a hatékony időbeosztásról, a rendszerezésről, valamint praktikus és kreatív megoldásokról készít legszívesebben tartalmakat, amiket a közösségi média különféle felületein érhetünk el, elsősorban YouTube-csatornáján, az Instagramon vagy a TikTokon, és persze a Facebookon is jelen van. Mivel életmódtanácsai elsősorban nőknek szólnak, ezért a nők körében a legnépszerűbb, többszázezres követőtáborral rendelkezik. Számos szakmai és közönségdíjat nyert, írt könyvet, készített saját tervezésű határidőnaplót, évről évre közreadott élettervezői pedig mindig sikert aratnak. Ő az egyik készítője a Púdermentes Podcastnek is.

Fotó: Vincze Gábor

Most pedig nézzük, hogyan látja Viszkok Fruzsi Budapestet!

We Love Budapest: Mi az első dolog, ami az eszedbe jut Budapestről?

Viszkok Fruzsi: 
Elég vizuális típus vagyok, szóval rögtön egy Duna-parti látkép ugrik be, egyik oldalon a Parlament épületével, a másik oldalon a Várral. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy bármennyi helyre is látogattam már el életemben, számomra Budapest kiemelkedik közülük a szépségével.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

WLB: Melyik a kedvenc budapesti kerületed, környéked, és miért?

V. F.: 
Egyértelműen a XIII. kerület Újlipótvárosa a kedvencem. A sok nagypolgári épülete miatt mindig olyan érzésem van, mintha egy időutazás lenne az utcáin sétálnom. Ott a Szent István park, rengeteg kávézó és étterem, a Duna-part. Olyan, mintha egy külön kis település lenne a városon belül. Itt mindig azt érzem, hogy egy közösséghez tartozom.

Szent István park

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

WLB: Hogyan nézne ki az ideális budapesti napod, amikor nincs semmi dolgod, és azt csinálsz, amit akarsz, meg oda mész, ahova csak akarsz?

V. F.: 
Egy komótos reggelivel indítanám a napot valamelyik kávézóban, majd kiülnék a Károlyi-kertbe olvasgatni. Áttekernék a városon egy Bubival, majd irányba venném a budai hegyeket is. A libegő és a János-hegy nagy kedvenceim, de az Apáthy-szikla kilátását is nagyon kedvelem, így biztos tennék a napba egy kényelmes kirándulást is, melynek egy pontján egy lángos is a kezembe kerülne. Vacsora a Terezában, hogy még a Nagymező utcán is végigsétálhassak.

Károlyi-kert

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

WLB: Budapest melyik korszakába utaznál vissza az időben, és miért oda?

V. F.: 
Egész biztosan a századfordulós időszakba, a millenniumi ünnepségek környékére, hiszen amit ma ikonikus budapesti építménynek gondolunk, szinte mind abban az időben jött létre. Elképesztő lenne végignézni, ahogy Budapest a szemem előtt fejlődik világvárossá. Nagyon izgalmas!

A Millennium Háza

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

WLB: Hol esik a legjobban a sör/bor/pálinka/üdítő/kávé/tea?

V. F.: 
Nem véletlenül emlegettem már az előbb is Újlipótvárost, hiszen az itt található Pozsonyi úton fordulok meg legtöbbször. Már csak arra sétálgatni is élmény, de a Briós és a Sarki Fűszeres mindig a legjobb kávéval és reggelivel vár. És nincs olyan alkalom, hogy ne futnék bele egy ismerősbe.

A Briós a Pozsonyi úton

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

WLB: Kedvenc helyed a városban, amit talán kevesen ismernek?

V. F.: 
A Gül Baba türbéje hallomásból talán sokaknak ismerős, de szerintem viszonylag kevesen látogatnak el arra, pedig nagyon könnyen megközelíthető, és fantasztikus látványt nyújt. A Margit hidat ilyen szögből szerintem sehonnan máshonnan nem lehet látni. A belvárosban vagy, mégis teljes nyugalomban.

Gül Baba türbéje

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

WLB: Ha oda költözhetnél Budapesten, ahova csak akarsz, hol élnél legszívesebben?

V. F.: 
Mindig eljátszadozom a gondolattal, hogy a régi nagypolgári társasházak kupolás padlásterét milyen különlegesen lehetne berendezni – persze miután kilakoltattam az ott élő galambcsaládokat. Hogy konkrétumot is mondjak, az Anker-palota legfelső műteremlakása is minden alkalommal beindítja a képzeletemet.

Anker-palota

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

WLB: Ha lenne egy varázspálcád, amivel rendet tehetnél Budapesten, mivel kezdenéd: mit tüntetnél el a városból, és mit varázsolnál ide helyette?

V. F.: 
Könnyű kérdés: ezt a végtelen mennyiségű óriásplakátot tüntetném el! Nincs olyan nap, hogy ne szúrna szemet, hogy milyen gyönyörű épülethomlokzatokat takarnak el ilyenekkel. A varázspálcámmal egész biztosan rendet tennék az üzletek arculatában is, hogy egységesebb legyen az utcakép, és egy gyönyörű történelmi épületen ne kelljen azt nézni, hogy UV-színekkel vibrál, hogy milyen termékeket árul egy adott diszkont.

A város a libegőről

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

WLB: A régi idők ikonikus budapesti alakjai közül szerinted ma kiből válna profi videós/influenszer? Aki természetesen a városról készítene anyagokat.

V. F.: 
Szerintem Kosztolányi élvezné, hogy még több figyelmet kaphat, így ő nagyszerű véleményvezér lenne, aki a legjobb iróniával reagálna az aktualitásokra, és néha válaszvideóban üzenne Karinthynak is.

Kosztolányi Dezső emléktáblája az Üllői úton

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

WLB: Szerinted milyen típusú embernek való Budapest, kinek ajánlanád elsősorban?

V. F.: 
Ahány kerület, annyi életstílus. Budapest számomra nagyon sokszínű. Találsz itt pörgős, nagyvárosi hangulatot, de vidékies, családi házas környéket is, így inkább az a kérdés, hogy kinek melyik részét ajánlanám, mert szerintem nincs olyan ember, aki ne találná meg Budapestnek azt a részét, ahol otthonosan érzi magát.

We Love Budapest szerkesztőségének munkáját az interjúk megírásában az Alrite beszédfelismerő rendszer segíti. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode