Izgalmas könyv jelent meg Budapestről, ami bár egy hosszabb regény méreteivel rendelkezik, mégis könnyed olvasmány. A szerző szerint elsősorban nem a fővárosiaknak készült, mi viszont erősen ajánljuk a budapestieknek is. Hol szálljunk meg, ha megrögzött agglegények vagy friss nászutasok vagyunk, és hol érdemes ennünk, ha nem szeretnénk minden pénzünket elverni az ételekre? Török András Budapest könyv – Igazmondó városkalauz modern lokálpatriótáknak című kötetében a városi sétáktól kezdve a titkos helyeken át az érdekes tényekig minden van, amit egy Budapestre utazónak és a budapestieknek is tudni érdemes.

Annyi érdekes házzal és történettel van tele Budapest, hogy végeláthatatlan a róla írt könyvek sora, Török András Budapest könyve pedig alapnak számít minden lelkes városrajongó és utazó számára. 

1989-ben jelent meg először, azóta már jó pár kiadást és átdolgozást megért, viszont az elmúlt években olyan sok változás történt Budapesten, hogy a szerző úgy gondolta, a könyv megérett a frissítésre.

1989-ben jelent meg először, azóta már jó pár kiadást és átdolgozást megért, viszont az elmúlt években olyan sok változás történt Budapesten, hogy a szerző úgy gondolta, a könyv megérett a frissítésre.

Ez nem egy „Mivel lett gazdagabb a város?” tematikájú összegzés, hanem egy útikönyvnek álcázott városportré, ami persze sokkal többet ad nekünk egy útikönyvnél. Török András olyan frappánsan és közvetlenül fogalmaz, mintha már évek óta ismernénk egymást, és rendületlenül kalauzol minket a régi és az új város világában.

Az sem utolsó szempont, hogy olvasás közben bizony fel-felnevetünk majd az olyan kifejezéseken, mint az „alkalmazott emberlesés”, vagy az olyan tényeken, mint a pestiektől senki ne kérjen útbaigazítást, mert valójában nem ismerik a városukat, csak a jól bejárt útvonalaikat – jó pár évvel ezelőtt ezzel a mondattal még mi is tudtunk azonosulni.

Elsőre átpörgetve tömény irománynak tűnik, és ezt nem könnyíti a tény, hogy ez egy 507 oldalas könyv, de valójában kedvünkre haladhatunk a fejezetek között, amiket rengeteg archív fotó, térkép, alaprajz és metszet színesít. Sőt még különféle épületeink, így a Belvárosi plébániatemplom építésének fázisait szemléltető rajzot is találunk benne, de a kvízek is felpezsdítik az olvasásélményt.

Ha úgy döntenénk, hogy nyakunkba vesszük a várost, és egy egész napot turistaként szeretnénk eltölteni hőn szeretett fővárosunkban, akkor akár még egy 7-8 órán át tartó sétát is kiválaszthatunk a Budapest könyvből. Ezekben az a jó, hogy a helyszíneken és azok ismertetésén túl még történelmi kitekintést is kapunk, valamint azt is elolvashatjuk, mint jelent/jelentett Budapest egy-egy jelenlegi vagy valaha élt író, történész számára. Míg Dragomán György a Rudas hangulatáról és a fürdő – számára – pontos használatáról ír, Ágai Adolf egykori hírlapíró az Andrássy út létrejöttéről ír fanyar humorral – utóbbiból azt is megtudhatjuk, hogy a Sugár útnak jócskán akadtak ellenzői.

Mi kifejezetten szeretjük, hogy a könyvben budapesti szállásokról is olvashatunk, ráadásul élethelyzetekre lebontva, ami egyszerre praktikus és humoros, így például a fiatal nászutas pár, a konferenciára érkező és az értelmiségi is megtalálja a számára ideális helyet. Vakációk és városlátogatások egyik legnehezebb kérdése a „Hol együnk?”, de a szerzőnek erre is jó válaszai vannak. Választhatunk a személyiségünknek és az anyagi hátterünknek megfelelő helyek, az elsőrendű salátabárok és a jó magyaros konyhát kínáló helyek közül, de akár francia ételeket is falatozhatunk egy teljes napon át, ha úgy gondoljuk, hogy Budapest Párizsnak is megfelel. 

Még úgy is számos érdekességet olvastunk Török András Budapest könyv – Igazmondó városkalauz modern lokálpatriótáknak című könyvében, hogy itt nőttünk fel, 

Még úgy is számos érdekességet olvastunk Török András Budapest könyv – Igazmondó városkalauz modern lokálpatriótáknak című könyvében, hogy itt nőttünk fel, 

és mindennap a várossal foglalkozunk, úgyhogy bátran ajánljuk mindenkinek. Lehet, hogy a szerkesztési elv itt-ott picit zavaros, de a történetek, a régi és a jelenlegi Budapest megismerése még ezt is feledteti. Azt viszont bánjuk, hogy a szerző által is említett Budipest közösségi mosdókereső app sajnos megszűnt, holott egy városi felfedezőnek erre szüksége lenne.

Budapest könyv – Igazmondó városkalauz modern lokálpatriótáknak



  • Park Könyvkiadó
  • 507 oldal
  • 6999 Ft 

Címkék