Szponzorált / hotelek és szállások

szerkesztés

Kiruccanás Budapestről – Romantika, vidéki elegancia és nyugalom a Platános Kúriában

Szerzők

  • Támogatott szerkesztőségi tartalom

2023. 06. 02. 9:40

Madárcsicsergés, mesebeli dél-alföldi táj és finom ízek várnak azokra, akik ellátogatnak a kúriába, ahol garantáltan ki tudnak szakadni a mindennapok nyüzsgéséből. A családbarát, wellnessrészleggel felszerelt romantikus szálláshelyen nemcsak a nyugalmat találjuk meg, de páratlan gasztronómia élményekben is részesülhetünk.

A Platános Kúria Budapesttől 150 km-re, a dél-alföldi tanyavilágban bújik meg egy 40 hektáros birtok szívében. Az ide érkezőket így tényleg zavartalan csend és nyugalom várja. A környezet páratlan természeti adottságaival azonnal elbűvöli a látogatót: a tágas rétek és a zöldben pompázó erdőligetek igazán romantikus hangulatot árasztanak.

Fotó: Platános Kúria

A kúria klasszicista stílusban épült és a felújítás során is ügyeltek rá, hogy megőrizzék az eredeti arculatát, de felszerelték minden szükséges kényelemmel. Mindössze hat családi és franciaágyas szoba található a szálláshelyen, így valóban meghitten pihenhetünk, és azonnal kiszakadhatunk a városi nyüzsgésből. Nagyobb társaságok akár az egész kúriát is kibérelhetik.

Fotó: Platános Kúria - Ocsovai László

Fotó: Platános Kúria - Ocsovai László

Lóval a Tiszához vagy akár Ópusztaszerre

A lovassport szerelmeseinek valóságos paradicsom ez a környezet. A kúriához tartozik egy hét hektáros ősgyepes legelő és egy 20 × 60 méteres, homokos talajú lovaspálya ugróakadályokkal. Gyakorlott lovasokat és kezdőket is szívesen várnak, akár saját lovakkal, akár ló nélkül érkezőket is, hiszen van lehetőség helyben lovasoktatást igénybe venni.

Fotó: Platános Kúria - Ocsovai László

Akár lóháton, akár gyalog vágunk neki a környék felfedezésének, mesés tájakon barangolhatunk. Túránk során megcsodálhatjuk a környék egyedülálló növény- és állatvilágát, a Fehértavat, a Dongéri-főcsatornát, amely egészen a Tiszáig vezet minket. Az alig 12 kilométerre lévő ópusztaszeri emlékparkhoz is ellátogathatunk, de akár az egész világon egyedülálló bugaci ősborókást is megtekinthetjük. A lovasoknak nemcsak azon páratlan élményben lehet részük, hogy több tíz kilométert is megtehetnek bármiféle akadály nélkül a pusztában, hanem a kúria által szervezett lovastúrák közül is válogathatnak.

Friss tej a közeli tanyáról, fűszerek a kúria kertjéből

Akár aktívan, akár nyugalomban szeretnénk eltölteni a pihenésünket a szálláshelyen, senki sem fog csalódni, aki gasztronómiai élményekre vágyik. A kúriát üzemeltető család filozófiája ugyanis, hogy az ételek kapcsán is megőrizzék a múlt századi hagyományokat és a hely szellemiségét, ugyanakkor felfrissítsék mindezt 21. századi elemekkel. 

Fotó: Platános Kúria

Fotó: Platános Kúria - Ocsovai László

Ez az élmény már a bőséges reggelivel elkezdődik: házi készítésű lekvárokat, a környező tanyáktól beszerzett friss tejet, vajat és sajtokat szolgálnak fel. A gondoson összeválogatott alapanyagokból – amelyek a kúria fűszerkertjéből és helyi gazdáktól származnak – készült ételek a múlt századi búbos kemencében sülnek, azonban a mai modern trendeken alapulnak. A finom ételek mellé házi készítésű szörpöket, valamint a család Balaton-felvidéki szőlőbirtokáról származó fehér- és vörösborait, gyümölcspálinkáit lehet megkóstolni.

Fotó: Platános Kúria

Wellness részleg, szezonális programok

A kúriához tartozó tágas, árnyékos teraszokon esténként elfogyaszthatunk egy pohár finom bort, hallgatva a tücskök ciripelését és kiélvezve a zavartalan, vadromantikus táj adta nyugalmat. Forró nyári napokon a hűs erdővel körülölelt kertben található feszített víztükrű medencében frissíthetjük fel magunkat. A wellness- és sparészlegben pedig testi-lelki feltöltődés vár ránk, ahol szauna, jakuzzi és masszázs is a vendégek rendelkezésére áll. A kúria tematikus, szezonális programokat is szervez, nyáron élőzenés pikniket, kertmozit, látványgrillezést, romantikus vacsorát a teraszon.  

Fotó: Platános Kúria - Ocsovai László

Fotó: Platános Kúria

A Platános kúriában lehetőségünk van elbújni a mindennapok kihívásai elől, visszavonulni egy letűnt kor világába, ahol kicsit megáll az idő. A romantikus kúria minden kényelmet biztosító falai között pár napra beleképzelhetjük magunkat a mára tovatűnt nemesi világ mindennapjaiba, miközben akár a medence mellett, akár az árnyékos platánok alatt elkortyolgatunk egy pohár finom bort, vagy lóháton vetjük bele magunkat a végtelen pusztába.

Hasonló tartalmak

Admin mode