Június 3-án érdekes és ritka együttállásnak lehetünk a szemtanúi: a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, a vörösen izzó Antares közelébe kerül a telihold. Az alkalomból csillagkapus eseményt szerveznek a Svábhegyi Csillagvizsgálóban, ahol interaktív programok és rengeteg távcső várja a látogatókat. Pedagógusnap alkalmából a tanárok ingyenesen vehetnek részt az eseményen.

A vörösen fénylő Antares és a hatalmas telihold együttállását nézhetjük szombaton a Svábhegyi Csillagvizsgáló Csillagkapu eseményén, ahol interaktív programokkal és távcsövekkel várják a látogatókat. Mivel június 2-án van pedagógusnap, a szombati eseményen a tanárok ingyen vehetnek részt.

Az éjszakai égbolton a telihold pereme és az Antares rendkívül közel lesz egymáshoz, még szabad szemmel is láthatjuk majd őket. Távolságuk éjfélkörül mindössze 19 ívperc lesz, de azt senki ne felejtse el, hogy a valóságban a csillag 13 milliárdszor távolabb van, mint a Hold. Az égi párost a színek miatt is érdemes lesz megfigyelni, hiszen a Hold kékesfehér-ezüstös fénye és az Antares mélyvörös színe között éles kontrasztot láthatunk majd. 

Az Antares a nyári égbolt legfényesebb és legszebb színű csillaga, a Skorpió csillagkép legfényesebb tagja. Egy vörös szuperóriás csillag, ami majdnem 700-szor nagyobb átmérőjű és 12-szer nagyobb tömegű, mint a Napunk. A Svábhegyi Csillagvizsgáló csillagászati távcsöveivel a telihold sugárkeretei mellett az Antares csillag spektrumát is megvizsgálhatják a látogatók, de a 20:40-kor kelő Hold vörös korongjában is gyönyörködhetnek.

A Hold és az Antares együttállása mellett két másik égi jelenséget is láthatunk. A Mars a napokban halad át a Jászol csillaghalmaz közepén, szombaton a fényes, kékes csillagok uralta csillaghalmaz szélén áll majd a bolygó. A Vénusz pedig most kerül dichotómiába a Nappal, ami azt jelenti, hogy mértani pontosságú félvénuszban gyönyörködhet, aki távcsőbe néz!

A szervezők a csillagászathoz szorosan kötődő családi programcsomaggal várják a látogatókat! Ilyenek a Téridő Trambulinon száguldó üveggolyók, mellyel a bolygók és a csillagok mozgását modellezik a gyerekek bevonásával. A Bolygószimatoló Laboratórium lombikjaiba zárt „űrparfümöket” megszagolva bárki a Naprendszer egzotikus égitestjein érezheti magát. A Meteoritvizsgálat programon mikroszkópokkal vizsgálhatják a látogatók a meteoritok szivárványszínben pompázó kristályait. Sőt a meteorit gyűjtemény számos darabját, a világűrből jött köveket a kezükbe is vehetik a látogatók. A Spektrum Zónában számos izgalmas optikai berendezéssel és fényhajlító eszközzel találkozhatnak az érdeklődők.

A június 3-i Csillagkapuról további részletek és jegyvásárlás itt.

Címkék