Június első hete fesztiválokkal indít, amelyek a város különböző pontjain és különböző témákban várnak minket. Ha a meleg elől moziba menekülnénk, a Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztiválon szuper vetítésekkel egybekötve tehetjük ezt. A Rákóczi téren is zsongásra számíthatunk, a 15. Belvárosi Fesztiválon pedig ingyenes koncertek mellett lazulhatunk. A történelem kedvelőinek ajánljuk a régészet napját, szerdán pedig az Irodalom Éjszakája startol. A június 1. és 7. közötti ajánlóba válogattunk még túrát, bulimaratont és futógálát is, hogy változatos programokkal léphessünk be a nyárba.

Június 1., csütörtök

Bring Me The Horizon (UK), vendég: Spiritbox (CAN)

Bring Me The Horizon koncertje előrébb került, így a brit zenekart június 1-jén hallhatjuk az Arénában az eredetileg tervezett, augusztusi időpont helyett. A banda másfél évtizedes fennállása óta többször szerepelt hazai és nemzetközi sikerlistákon, év elején pedig újabb lemezt jelentetett meg, Post Human: Survival Horror címmel, mely egy sorozat első darabja. Erről az anyagról emelték ki nemrég a DiE4u-t, mely a mérgező rögeszmékről szól, és egy meglehetősen erős klipet is kapott. Az új dalok mellett régi kedvencekkel is érkeznek az Arénába, ahol a férj és feleség által alapított, kanadai heavy metal banda, a Spiritbox kíséri őket.

További infókat itt találtok. 

Friss Hús Budapest Nemzetközi Rövidfilmfesztivál 2023

Új helyszínen, Friss Csillagokkal és a legjobb rövidfilmekkel várnak a 11. Friss Húson. A magyar és nemzetközi versenyfilmes blokkok mellett tematikus vetítésekre és izgalmas szakmai programokra számíthatunk. Idén is lesz pitchfórum, kerekasztal-beszélgetések és workshopok, a magyar és a nemzetközi versenyfilmek mellett pedig Queer Dreams, @Midnight (horror) és nemzetközi dokumentumfilmes vetítések is. 

Az idei fesztivál Friss Csillagai Tóth Zsófia és Babinchak Atanáz, akik pályakezdő színészként bontogatják szárnyaikat filmes és színházi szerepekben. A program egyrészt eddigi munkáikra irányítja a figyelmet, másrészt segíti őket az előttük álló feladatokban, például karrierjük tervezésében. 

További infókat 
itt találtok. 

Június 2., péntek

Istenek, ideák, hősök – Régészet napja és éjszakája

Kik voltak a letűnt korok kiemelkedő alakjai, akik példaként szolgáltak a közösség tagjai számára? Milyen ideák és eszmék hatották át az egykor élt emberek gondolkodását? Milyen volt az istenképük? 

Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresi a választ az idei Régészet napja és éjszakája, melyen június 2-án vehetünk részt, a Magyar Nemzeti Múzeumban. 10:00 és 17:00 óra között látványfőzéssel, történelmi viseletbemutatóval, kirakodóvásárral, középkori utcazenével és étellel-itallal várnak bennünket, a gyerekek ezalatt a játszótéren szórakozhatnak és különböző múzeumpedagógiai foglalkozásokon vehetnek részt.

További infókat itt találtok. 

III. Szeláví! Fesztivál

Június első hétvégéjén Pilisborosjenőn indíthatjuk a fesztiválszezont, a III. Szeláví! koncertjeivel. Olyan előadók érkeznek az egri vár másolatába, mint az Aurevoir., a Carson Coma Akusztik, a Budapest Bár, a Galaxisok, Boebeck és még sokan mások. 

Napközben a Jenő Műhelyben zöldprogramok várnak: részt vehetünk workshopon, környezettudatos játékokon, jógaórán is. 

További infókat itt találtok. 

GyereKi a Rákóczi térre!

Június 2-án és 3-án a Rákóczi téren és a mellette lévő Vásár és Víg utcában lazulós hétvégét szerveznek GyereKi néven. Érdemes hallgatni a felhívásra és kimenni tollasozni, vitorlás versenyre, kiállításra, filmet nézni és beszélgetni!

A most nyíló Hullám Stúdió meglepetésekkel vár, a Verkstaden 5. születésnapját pedig újdonságokkal, akciókkal és vendégalkotókkal ünnepli. A Vásárcsarnokban zsibvásáron vehetünk részt, és a Háromezer számozott darab című filmet is megnézhetjük. Becsatlakozhatunk vezetett sétákra, és lesz sárkányeregetésgyerekprogramok is.

További infókat itt találtok. 

15. Belvárosi Fesztivál

6 helyszínen – a Szabadság téren, az Erzsébet téren, a Zrínyi utcában, a Bástya parkban, a Károlyi-kertben és a PIM-ben, valamint a V.30 Belvárosi Sportközpontban – várnak különböző programokkal a 15. Belvárosi Fesztiválon. Olyan előadók koncertjein bulizhatunk, mint a Parno Graszt, a Csaknekedkislány, a MORDÁI vagy a Szabó Balázs Bandája – hogy a fellépők egy részét említsük. Családi napon is részt vehetünk, ahol hangszersimogatóra, utcaszínházra és dizájnvásárra számíthatunk, a V.30 Belvárosi Sportközpontban pedig aktív programokkal, játékokkal várják a kicsiket és a nagyokat.

További infókat itt találtok.

Június 3., szombat

Örökbefogadó nap – Majomhoz

Június 3-án, szombaton a Fogadjörökbe Alapítvány lesz a Majomhoz  Buda titkos kertje vendége. Persze nem egyedül érkeznek! Ezúttal magukkal hozzák gazdikereső ebeik legjavát is, ideiglenes befogadóik kíséretében, hogy mi is megismerkedhessünk velük. Ha már gazdik vagyunk, kutyával is érkezhetünk a helyszínre, ahol workshopokkal, vásárral és fotózással készülnek a szervezők.

További infókat itt találtok. 

XI. Kórusok Éjszakája – Hangot a térnek!

Kórusok Éjszakája egy amatőr kórusfesztivál, testvérével, a Kórusok Téli Éjszakájával évek óta visszatérő eseménye a kóruszenét kedvelő közösségnek. A fesztiválon részt vevő kórusok az ország minden pontjáról és külföldről is érkeznek, hogy aztán a Palotanegyed izgalmas belső és külső tereiben adhassanak különböző műfajú koncerteket, párhuzamosan 8 helyszínen s néhol egy-egy utcán felbukkanva is. Idén június 3-án vehetünk részt az eseményen, ahol megtapasztalhatjuk az együtt éneklés örömét. 

További infókat itt találtok.

A hegyek, a Duna és a történelem találkozása a DunaIpoly Nemzeti Parkban

Tájtörténet, természetvédelem és irodalom: a Nemzeti Parkok Hete alkalmából szervezett tematikus túra főszereplői a táj mellett a Dunakanyar múzsái lesznek. A Nagymarosról Zebegénybe tartó túra vezetője a Börzsöny egyik legavatottabb ismerője, Bezeczky Árpád természetvédelmi őr. A résztvevőket ő fogja megismertetni a Dunakanyar természeti értékeivel és kultúrtörténeti emlékeivel.

Táv: 12 km, de 300 m szintkülönbség leküzdésével

További infókat itt találtok. 

Lengyel filmzenék koncertje

Második alkalommal rendezik meg a Lengyel Nyár eseménysorozatot a Magyarországon élő lengyel közösségek. Június 3. és 10. között az ország számos nagyvárosában találkozhatunk a programokkal, a megnyitóra június 3-án 18 órától a Savoyai Teraszon kerül sor, ahol a krakkói Brass Riders fúvószenekar koncertjét hallgathatják meg a látogatók. Az este folyamán híres lengyel filmzenékkel találkozhatunk Tomasz Stolarczyk harsonaművész eredeti feldolgozásában. Csodás kilátás és remek nyári italok várnak a teraszon, nem csak filmrajongóknak, nem csak lengyeleknek és nem csak magyaroknak!

További infókat itt találtok.

Június 4., vasárnap

Hannibál tanár úr közönségtalálkozóval az Átriumban

Az Átrium decemberben mutatta be a Fábri Zoltán emblematikus filmje és Móra Ferenc szatirikus kisregényéből készült Hannibál tanár úr színpadi változatát. Nyúl Béla ikonikussá vált történetét Mucsi Zoltán főszereplésével, Vidovszky György rendezésében láthatja a közönség. 

Nyúl tanár úr története megdöbbentően pontos, és különösen aktuális társadalmi látleletté vált napjainkban. A Hannibál tanár úrban Mucsi Zoltán mellett feltűnik többek között Gyabronka József, Debreczeny Csaba, Parti Nóra, Makranczi Zalán és Dóra Béla is. 

Június 4-én két alkalommal, 15:00 órától és 19:00 órától láthatjuk a Hannibál tanár urat, este pedig közönségtalálkozóra is sor kerül. Az előadásra itt tudtok jegyet vásárolni. (x)

További infókat itt találtok. 

Lajkó Félix, ContraBayando (RS)

Lajkó Félix zenéjét nehéz műfaji vagy stiláris kategóriába sorolni, ugyanis éppúgy megtalálhatók benne a klasszikus zene, a magyar és más kelet-európai népzenék motívumai, mint a jazz és a blues, ami pedig ezeket a látszólag egymástól távoli elemeket képes összekötni, az Lajkó Félix virtuozitása és játékának sodró ereje, a közönségre ható szuggesztivitása.

Június 4-én
 ennek lehetünk tanúi az A38 Hajón, az estét pedig a szabadkai francia sanzont, tangót, rumbát, bossa novát és egy csipetnyi etnót játszó ContraBayando nyitja majd.

További infókat itt találtok. 

28. ALDI Női Futógála

Barátnők, nővérek, anyukák, nagyik, lányok jelentkezhetnek a június 4-i ALDI Női Futógálára. Több táv közül is választhatunk, kedvünk és felkészültségünk szerint, és profi futónak sem kell lennünk ahhoz, hogy ezen a sportos eseményen jól érezzük magunkat. Lesz egyéni, 2-3 fős váltó, családi futás, és egyes távokra férfiak is csatlakozhatnak.

A választott távot teljesítők a Budapesti Atlétikai Világbajnokságra beváltható, 50%-os kedvezményes jegyvásárlásra jogosító kupont kapnak.

További infókat itt találtok. 

Június 5., hétfő

Tilos Maraton 2023 – Neked szabad

Idén az előző évekből ismert FM és online térben zajló Tilos Maraton-os adománygyűjtő hét összeolvad az évtizedes múltú hagyományos Tilos Maraton fesztivállal.

Június 5-től 9-ig az FM90.3-on és az online térben készülnek tematikus adásokkal, 9-től június 18-ig pedig a Dürer Kertben vehetünk részt egy maratoni adománygyűjtő fesztiválon. A 9 napon át tartó eseményen mindenki talál kedvére való bulit: lesz többek közt pszichedelikus nap, világzene, jazz, reggae, eklektik, sőt családi és gyereknappal is készülnek a szervezők.

További infókat itt találtok.

Június 6., kedd

Repertory Farewell Party

Repertory jelenlegi formájában megszűnik létezni: állandó bolt helyett ezentúl időszakos pop-upok során találkozhatunk az alkotókkal. A csapat szomorkodás helyett inkább egy 5 napon át tartó búcsúbuli keretében ünnepli meg a működését, amelyen június 6. és 10. között vehetünk részt. Olyan márkák közül válogathatunk kedvezményesen, mint a Daige, the Mama Kin, This is Redy, Greenway Candle, Paprika Keramika és az AGNESKOVACS.

További infókat itt találtok. 

Június 7., szerda

Irodalom Éjszakája 2023

Az Irodalom Éjszakája olyan kulturális esemény, ahol a város és a világirodalom formabontó stílusban adnak egymásnak három estén át találkozót a közreműködő színházak segítségével. A világirodalmi felolvasások Budapesten évről évre új helyszínre vándorolnak, hogy az irodalmi élményen túl a város kulturális sajátosságaira is felhívják a figyelmet.
 
Az idei, háromnapos eseménynek a Fővárosi Állat- és Növénykert ad otthont. Különböző pontokon 27 ország 27 szerzőjének művei hangzanak el a kései órákban a Vígszínház színészeinek előadásában, olyan arcát mutatva meg az Állatkertnek, amelyet aligha ismerhetünk.

További infókat itt találtok.

+1 program

Co Lee: Vezeték nélkül

A jazzy ütemekre bólogató belvárosi fiatalság nyelvét zsigeri természetességgel megszólaltató Co Lee az elmúlt években nagyon erős alapot épített ki magának az underground hiphop színtéren. Olyannyira, hogy manapság már ő számít az egyik  nemzetközi szinten is  leginkább reményteljes hazai hiphopelőadónak. 2022-ben Don C-vel közös, Air című bemutatkozó albumán még angolul rappelt, a Beatrickkel közös, Iceberg című dal nemzetközi sikereket is hozott neki, ám 2023 februárjában már Cirque de LHomme címmel első magyar nyelvű albuma is megjelent. A Hey, June! fesztiválsorozat keretében elsősorban ennek az első magyar nyelvű lemeznek a dalait adja elő június 8-án a Müpában. (X)

További infókat itt találtok.

Címkék