szabadidő

szerkesztés

Heti programajánló – Játszóház Projekt 10. szülinap, Kikeltető Záróbuli, Gyermeknap a Gyermekvasúton

Szerzők

  • Szolga Gordana

2023. 05. 25. 15:30

A május 25. és 31. közötti pünkösdi programok, gyermeknap, szabadtéri sportok és koncertek már mind azt az érzést keltik bennünk, hogy kezdünk belépni a nyárba. Ha a nyaralás még messze van, akkor itt Budapesten is lehet ám bőven szórakozni! Nem mindennapi eseményekre is ellátogathattok, mint például a Déri utcai szomszédünnep, ahol a VIII. kerület bohém eklektikáját ismerhetitek meg közelebbről, de Zsámbékra is érdemes kimozdulni a Pünkösdi Fesztiválra, ahol csendes erdei séta és hangos jó zene is vár rátok. Böngésszetek, töltsétek el tartalmasan a hosszú hétvégét és használjátok ki a szép időt!

Május 25., csütörtök

Deva + Analog Balaton, vendég: Superflake

Két izgalmas és eklektikus elektronikus zenei produkció találkozásának lehetünk tanúi május 25-én a Budapest Parkban. A budapesti bázisú Analog Balaton duója zeneileg a pop-rock dallamosságát ötvözi az elektronikus zene monotonitásával, szövegeik tűpontos látleletei a szétcsúszott hajnaloknak és másnap reggeleknek. Дeva megközelítése elsőre talán lágyabbnak tűnhet, de lakozik benne egyfajta megmagyarázhatatlan, földöntúli energia, ami azonnal beszippantja a hallgatót. Tavaly megjelent Csillag című lemeze érzékeny, már-már természetfeletti, és egy ősi földre kalauzol. A két koncertet pedig a Superflake zenekar vezeti fel.  

További infók

Block Party – Déri utcai szomszédünnep

Déri Miksa utcai minifesztiválon a VIII. kerület bohém eklektikáját ismerhetjük meg, találkozhatunk az ott lakókkal és dolgozókkal is. Szemezgethetünk a kerületi kreatív vállalkozások termékeiből egy igazi lokál marketen, megnézhetjük a Nyolcésfél művészeinek, Kovács Gabriellának, Szilágyi Imola Nellinek és Csorba Rékának a festményeiből összeállított pop-up kiállítást, megismerkedhetünk a coworkinggel a Loffice segítségével, kreatív műhelyeken vehetünk részt, és kvízen is kipróbálhatjuk magunkat. A legkisebbeket játszósarok és színezőverseny várja, de gasztronómiai vonalon sem lesz hiány: pizza, fröccs és kávé mellett izzíthatjuk be a józsefvárosi nyarat.

További infók 

Fotó: Block Party

Mayberian Sanskülotts, Lady / Bird

A Mayberian Sanskülotts zenéje úgy ötvözi a nyolcvanas évek hazai és nemzetközi újhullámos zenekarainak keserédes romantikáját, a shoegaze gleccserként elomló grandiozitását és a kortárs dream pop álomszerű visszhangfüggöny mögé rejtett dallamait, hogy közben mindvégig megőrzi karakteres, azonnal felismerhető hangulatát.

A zenekar nemrég ünnepelte 10 éves szülinapját, aminek alkalmából egy új, angol nyelvű lemezt is összeraktak. A 2022 tavaszán megjelent vietnami balzsam ihlette God Tiger dalaival állnak majd színpadra május 25-én. Szintén ezen az estén hallhatjuk a Csóka Ági lassan három éve érlelődő szólóprojektjéből kinőtt Lady / Bird zenekart is.

További infók 

II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál

Nyissuk meg a nyarat a belváros szívében egy hangulatos, szabadtéri borozással, pezsgőzéssel! A tavalyi óriási sikerű rendezvény után idén május 24-29. között rendezik meg a II. Belvárosi Bor & Pezsgő Fesztivál és Junibor Ünnepet. A Szabadság tér nagy, füves területeivel és árnyat adó fáival idén is tökéletes helyszínéül szolgál a rendezvénynek.

Az esemény a legkiválóbb hazai borászatok és pezsgő pincészetek termékeivel, valamint izgalmas street food kínálattal várja az érdeklődőket, akik hangulatos, szabadtéri borozással, pezsgőzéssel nyithatják meg a nyarat a pünkösdi hosszú hétvégén. A rendezvényre a belépés ingyenes, a fogyasztás üveg fesztiválpohár megvásárlásához kötött. (x)

További infók 

Május 26., péntek

II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivál

Május 26. és 28. között a II. Zsámbéki Pünkösdi Fesztivállal nyílik meg idén a Zsámbéki Nyári Színház kapuja. A háromnapos eseményen a hazai könnyűzene meghatározó, emblematikus alternatív előadói lépnek színpadra akusztikus produkcióikkal a Zichy-kastély ősfás udvarának színpadán.

A programsorozat csendes erdei sétával, zarándoklattal indul Vecsei H. Miklós színművész vezetésével május 26-án, pénteken, hogy végül – a Páty-Zsámbék 14 km-es túra után – célba érjünk a fesztivál helyszínére, ahol olyan zenekarok és előadók váltják egymást, mint a 30Y, a Felefánt, a Henri Gonzo és a Papírsárkányok, Wunderlich József, valamint Vecsei H. Miklós és a QJÚB.  

További infók 

Norbert Kristof és Kálmán Lili Anna

Május 26-án melankolikus dallamokat hallhatunk Norbert Kristof és Kálmán Lili Anna előadásában, a Három Holló Kávéházban.

Közel 15 évnyi lebegés, melankólia, megbékélés, tépelődés áll már Norbert Kristof mögött: egyenletes tempóban sorjázó albumok, egyenletes, megbízható színvonalon. Kálmán Lili Anna pedig egy egyszálgitáros és egyszálzongorás dalszerző lány. Már régóta foglalkozik zenével és ez tölti ki a mindennapjait. Nagyon nagy jelentősége van a dalszövegeknek a zenéjében, hiszen minden száma egy történetet mesél el.  

További infók 

Fotó: Az Esemény Facebook-képe

Május 27., szombat

Hétvégi piknik és jóga a város felett

Budapest nemrég nyílt Crowne Plaza hotele a szállóvendégek mellett a hazai közönségnek is izgalmas programokat kínál: május 27-től hétvégente a hotel Cult éttermének impozáns tetőkertjében finom falatok, a szálloda fitnesztermének teraszán pedig jóga várja a feltöltődni vágyókat, akik a reggeli mozgás mellett még egy jó ügyet is támogathatnak.

A tavalyi nagy siker után a szálloda piknik stílusúra hangolt villásreggelivel várja azokat, akik pazar környezetben, finom falatokkal indítanák a napot. Idén ráadásul a brunch előtt jógával is készül a szálloda az AdniJóga Alapítvánnyal együttműködve, mely az itteni óráknak a bevételéből jótékonysági alapon tud ingyenes jógát tartani nehéz élethelyzetben lévő felnőtteknek és gyerekeknek.

A szálloda Cult éttermének város felett elhelyezkedő fás, füves tetőteraszán a piknikek tervezésére specializálódott Effclusive Picnics csapatának kifejezetten a szálloda részére megalkotott piknikszigeteiből választhatnak a brunchra érkező vendégek. (x)

További infók 

Fotó: Zerocom

Kikeltető 2023 Záróbuli

Áprilisban egymás után háromszor töltötte meg a közönség a Gólyát, ahol az ország legfrissebb tehetségei mutathatták meg magukat, május 27-én pedig a Turbinában, két színpadon egymást követve lépnek fel a shortlisten szereplő előadók, és olyanok is akiket előző szezonokból ismerhetünk.

Visszatér a Gólyás Klubestekről az oldschool-newschool magyar rap új királynője, Sisi, a jazzes hip-hopban utazó Lighghty, az eddigi legnézettebb koncertvideót magáénak tudó Lenkke_, az újhullámos r’n’b-t meghonosító Kollár Dea, a kiváló debreceni posztpunk LakótelepJuhász Zoli, aki szerint az élet gyönyörű, valamint Mádava is, akinek a szólóprojektjére a Jazzbois ugrott be háttérzenekarnak.

Az első Zeneházas performansza után itt debütál élőben WeAreGloria koncertszettje, valamint most láthatjuk először Kikeltetőn a Rancheros Melancholicot és a 313-at. Velünk lesz a tavalyi évből Hegedűs Józsi és Sophie M is, az afteren pedig LATO után a shortlistes Pepee és Dominimal, és barátaik, VVCsabberkick és Granato foglalják be a kistermet.  

További infók 

SANTSAT 

Újabb SANTSAT bulin vehetünk részt május 27-én, a Gödöllői Arborétumban. A Sziszi jógát és meditációt követően érkezik DARĀGE, Route 8, Terra Kontra DJs, Adis Is OK (SANTSAT) és Telemala (SANTSAT) az erdőbe.

További infók 

Fotó: Manzi Guilherme

Május 28., vasárnap

Gyermeknap a Gyermekvasúton 2023

Gyermekvasút kedvezményekkel és izgalmas programokkal ünnepli a gyereknapot: május 28-án a 18 éven aluliak díjmentesen utazhatnak a Széchenyi-hegyi Gyermekvasúton, a vonatok pedig 40-50 percenként járnak. A Hűvösvölgy állomáson 10 és 17 óra között családi programokra is számíthatunk: a kisebbeknek lesz arcfestés, óriásszínező, óriás társasjáték, alkotóház, ugrálóvár, akadálypálya, gyermekvasúti LEGO-járművek, egyenruhás fotózás.

Részt vehetünk családi kvízen, megnézhetünk egy tűzoltóautót, és felszállhatunk egy nosztalgiabuszra. A vasútrajongók hajtányozhatnak, és fenntartható terepasztal, valamint vonatszimulátor is várja őket. A KRESZ-pályán pedig a helyes közlekedés szabályaival ismerkedhetnek meg a gyerekek.  

További infók

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Lupa Gyereknap 2023

Lupa egy ingyenesen látogatható gyereknappal indítja a szezont. Május 28-án programok hosszú sora várja a családokat, ahol az apróbb és nagyobb gyermekek is megtalálják a számukra kedves időtöltést. Lesz majd Ninja Warrior akadálypálya, lézerharc és kincskeresés, íjászat és célbalövés.

Ha már az időjárás is kedvez, a vízen – egyebek mellett – kipróbálhatják a fiatalok a vízi kalandparkot, a vitorlázást és SUP-olást, és suhanhatnak az Óriásbanánon, de aki a parton maradna, annak ott a homokvárépítő verseny vagy akár zöldségfaragás és persze megannyi sport: a strandröplabda, a strandkézilabda, a tollas és a petanque – hogy csak néhányat említsünk.  

További infók 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

2001: Űrodüsszeia – Filmvetítés Ligeti György születésnapja alkalmából

Valamikor a távoli múltban, az emberiség hajnalán a különös, fekete monolittal való találkozásnak köszönhetően a majomemberek fölfedezik a tüzet és az eszközhasználatot. Évezredekkel később amerikai kutatók hasonló oszlopra bukkannak a Holdon, amely rejtélyes rádiójelet sugároz a Jupiter felé. Űrexpedíció indul útnak, hogy megvizsgálja, kinek szólhat az üzenet. A hosszú út alatt a fedélzeti komputer meghibásodik, és ez a legénység életébe kerül. Az egyetlen túlélő a visszatérés reménye nélkül mégis megpróbálja teljesíteni a küldetést.

2001: Űrodüsszeiát május 28-án, a Bakáts téren nézhetjük meg, a film zeneszerzője, Ligeti György születésnapja alkalmából.

További infók 

Május 29., hétfő

Játszóház Projekt 10. születésnap

Játszóház Projekt 10. születésnapját közös játékokkal és egy nagy bulival ünnepli, amelyen május 29-én, a Dürer Kertben vehetünk részt. Lesz családi társasjátékozás, Blood on the Clocktower, rekorddöntési kísérletek, sőt, sor kerül egy várva várt társas hazai ősbemutatójára is. A jó hangulatért, az izgalmas játékok mellett, koncertek is felelnek: érkezik Illésfalvi Hajna ukulelével, Szacharoz és sqto.  

További infók 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Mötley Crüe & Def Leppard: The World Tour

Két rocklegenda érkezik május végén Budapestre: az angliai Def Leppard együttes és az amerikai Mötley Crüe februárban indult közös világ körüli turnéra, 29-én pedig az MVM Dome-ban koncerteznek. 

A Los Angeles-i Mötley Crüe kvartettje 41 éve aktív, azóta pedig több, mint 100 millió albumot adott el világszerte, 22 Top 40 slágert, 3 Grammy-jelölést, 5 New York Times bestseller könyvet, egy csillagot a hollywoodi Hírességek Sétányán és egy óriási sikerű Netflix filmet tudhat magáénak. A szintén több mint négy évtizede működő Def Leppard is számos meghatározó albumot adott ki hosszú pályafutása során, a koncerten pedig a 2022-ben megjelent Diamond Star Halosról is elhangzanak majd dalok.  

További infók 

Fotó: Def Leppard

Május 30., kedd

Németh Domonkos Tamás: ösvénytan

Németh Domonkos Tamás ösvénytan című első egyéni kiállítása betekintést nyújt az alkotó folyamatban lévő, a természetjárás témájával foglalkozó munkáiba. A május 30-tól június 10-ig látogatható kiállításon különös figyelemmel fordulhatunk a turistatérképek felé.

Németh koncepciójában a feltérképezés nem egyszerűen információ rögzítése, hanem olyan gesztus, amellyel a térkép készítője a saját szempontjai szerint értelmezi és rendszerezi, használatra, fogyasztásra előkészíti az adott területet. A turistatérképek sérüléseit képalkotó eszközként felhasználó munkák mellett például infracsapdás és generatív mesterséges intelligencia programot eltérítő munkákat is láthatunk a Foton Galériában.  

További infók 

Fotó: Németh Domonkos Tamás

Május 31., szerda

The Anahit akusztikus koncert

Az ironikus popot játszó The Anahit zenekar dalszövegei pillanatnyi érzelmi állapotok, élethelyzetek lenyomatai. Olykor húsbavágóan mélyek, máskor viccesek és ironikusak, s azt üzenik: mindannyian voltunk már hasonló helyzetben, senki sincs egyedül. A május 31-ei akusztikus koncertjükre a régi nagy kedvencek és az új szerzemények akusztikus átiratait hozzák.  

További infók 

A Haris Park és a HOLD bemutatja: GinUP

Buda kedvenc garden party sorozata megújul! 2023. május 31-én újraindul a már hagyománnyá vált nyáresti GinUP kerti lazítás a Haris Park lélegzetelállító kertjében, amely a nyári időszakban havonta egyszer, mindig szerda esténként fog ismétlődni.

Idén az élő zenén, az izgalmas WarmUp by Wallis Motor beszélgetéseken, és a hűsítő italokon kívül extra programok is várják az érkezőket – az első alkalommal, május 31-én a HOLD támogatásával a HOLD Bázisról vizslathatjuk meg az égboltot, és lesz video mappinges fényjáték is a Haris Park homlokzatára festve.

Az idei nyár legalább 3 különböző tematikájú GinUP alkalmat tartogat: május 31-én olasz, június 21-én német és július 12-én angol ízek, illatok és dallamok várnak ránk – mindig szerdánként, és mindig 18:00 órás kezdéssel. (x)
 
További infók 

Fotó: GinUP

+1 program

Recirquel: My Land

Ha már előre terveznétek a következő hét programjait, akkor ajánljuk nektek a nemzetközi hírű hazai újcirkusz-társulat, a Recirquel My Land című produkcióját június 2-án a Müpában. Az előadást 2018 augusztusában a világ egyik legrangosabb művészeti fesztiválján, az Edinburgh Festival Fringe keretében mutatták be, ahol a kritikusok több ezer produkció közül a legjobbnak ítélték. A Vági Bence által rendezett előadás az emberiség gyökereit, az ember és anyaföld közötti örök kapcsolatot állítja fókuszba, és jeleníti meg egy illúziókkal teli térben. A produkció egy új előadó-művészeti műfaj, a cirque dan... (x)

További infók 

Fotó: Müpa Budapest / Facebook

Ha további programokat böngésznétek, ide kattintsatok!

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode