gasztró

szerkesztés

A kávézó, ami olyan, mint egy könyvekkel teli, nagy nappali – Megnéztük a Tompa17 kávézót

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2023. 04. 04. 14:01

A Tompa utcában az a jó, hogy akkor is mediterrán hangulat árad belőle, amikor az időjárás még mindig cudarul viselkedik: színes házak, lombosodó fák, kiülős teraszok és szuper helyek szegélyezik az utunkat. A jókedvünk pedig csak fokozódott, amikor betértünk legújabb felfedezésünk, a Tompa17 könyves kávézóba, ahol nemcsak finom kávét, de remek fagyit is ettünk. És közben úgy éreztük magunkat, mintha egy otthonos nappaliban, könyvek és növények ölelésében fogyasztottuk volna el a kávénkat.

Régóta keresem azt a helyet, ahol teljes nyugalomban ihatom meg a jól megérdemelt délutáni kávémat, miközben belemélyedek egy könyvbe, és nem érzem zavarónak a körülöttem lévők nyüzsgését. A Tompa17-ben megtaláltam ezt a helyet, itt a nyugalom, az otthonosság a lényeg, a minőségi alapanyagokon és a jó kávén van a hangsúly, meg persze a könyveken, amik beborítják a falat. Ez végre egy olyan hely, ahol nemcsak díszként látjuk őket, hanem le is vehetjük, beleolvashatunk bármelyikbe, sőt, még haza is vihetjük – kölcsönbe.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A Tompa17 könyves kávézó ezért is különleges, mert egy kicsit olyan, mintha egy ismerősünk nappalijába toppantunk volna be, akitől a kávé és a szendvics mellé még olvasnivalót is kapunk.

Bezerics Dani neve valószínűleg ismerősen cseng azoknak, akik a Tompa utca környékén laknak vagy jártak már a Palettában, mert ő az, aki a balatoni életérzés mellett az Estipiacot és az Utcazene Fesztivál A Tompánt is elhozta ide. És nagy szerepe van abban is, hogy a Tompa17 létrejött, ugyanis Valuska Lászlóval (Margó Fesztivál, Könyves Magazin) közösen álmodták meg a kávézó világát, jobban mondva a „Tompa utca nappaliját”.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Nem tagadom, hogy bölcsészként azonnal megvett a hely hangulata, belépés után rögtön a hatalmas könyvespolcon akadt meg a szemem, amin egyelőre valamivel több mint 1000 könyv van. Azért ilyen magas a szám, mert könyvtárként is működik, ahol a kortárs magyar, valamint a világirodalom elmúlt 3-4 évéből találunk merítést, és most jön a lényeg: díjmentesen kölcsönözhetünk. Ez persze nem jelenti azt, hogy felelőtlenül felhalmozzuk az elolvasni kívánt könyveket, és majd valamikor a távoli jövőben visszavisszük őket, mert itt is megvan a kölcsönzés rendje. A kezdeményezés lényege, hogy a könyveket minél több ember számára hozzáférhetővé tegyék.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Ez nem egy hatalmas kávézó, hanem egy kedves kis hely, de aminek igazán örülök, hogy nincs telezsúfolva asztalokkal, így beszélgetés közben senki nem feszeng amiatt, hogy a szomszéd asztalnál vajon hallják-e. Pluszpont, hogy a zenét sem kell túlkiabálnunk. Persze az is megoldható, hogy akár 40-50 ember elférjen itt, ha épp felolvasóest, közönségtalálkozó vagy akusztikus koncert a program, de ilyenkor átrendezik a terepet. Volt már itt könyvbemutató, POKET-sorozat, Margó Olvasókör, és Simon Márton költő is gyakran tart itt író-olvasó találkozót.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Mivel az alapanyagoknál a személyes kötődés ugyanolyan fontos, mint a minőség, így – a számukra – jól ismert termelőktől és manufaktúrákból szerzik be az anyagokat – az olasz kávét egy keszthelyi beszállítótól érkezik, míg a saját (Tompa17) kávéjukat Budapest mellett pörköltetik, ez viszont már Costa Rica-i kávéból készül és világos pörkölésű.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Bezerics Dani elmondta, hogy egy olyan helyet szerettek volna létrehozni, ami kora reggeltől késő estig megszólítja a környéken élőket. Itt lehetőség van a reggeli rohanásban is beszerezni a legkülönfélébb friss, házi péksüteményeket (málnás-pisztáciás tekercs, túrós táska, fahéjas csiga, croissant), de lelassulós villásreggelire vagy ebédre is beülhetünk. Míg délelőtt inkább az egyetemisták és a megbeszélésre beugrók töltik meg a teret, délután, kora este már a barátok, akik finom borok és sörök meg persze házilag pirított magok és krémek társaságában beszélik meg az élet nagy dolgait.

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A könyveken és a kávén túl a hely legnagyobb szenzációja a fagyi, aminél alapfilozófia, hogy (ha lehet) a tájegységre jellemző alapanyagokat használják. 

Így a pisztácia helyett itt sós tökmag, a mangó helyett pedig nektarin-levendula van. Senki ne essen kétségbe, ezek nagyon is jól működő ízek, ráadásul a marokkói citromban sóban érlelt citromhéj van, amit Dragomán György receptje szerint készítenek, de ami még ennél is jobb, az a tejkrémalapú karamellás IPA – már csak ezért is megéri ellátogatni ide. Aki a gyerekkori emlékek felfedezésére vágyik, annak persze ott van a jól ismert vanília és csokoládé. Alapvetően 10 íz közül választhatunk, van 6 tejes (mindegyik gluténmentes) és 4 sörbetfagyi, utóbbiból kettő cukormentes. 

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

A bazsalikomoseper-fagyi rögtön meghozta a nyarat, ugyanis kóstolás közben végig úgy éreztem magam, mintha a napsütötte eperföldeken sétálnék és igazi érett epret ennék.

Meghitt randira, kellemes baráti beszélgetésre, anyukás kávézásra vagy önmagunk feltöltődésére szuper hely a Tompa17, és ha az ablakhoz ülünk, akkor még az utca forgatagába is belemerülhetünk, miközben a kávénkat kortyoljuk. 

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode