látnivalók és kultúra

szerkesztés

Újabb fővárosi domborműmustra – 11 kedvencünk a budai oldalon

Szerzők

  • Wágner Gábor

2023. 03. 17. 17:16

Domborműveket, reliefeket és faliszobrokat gyűjtögettünk már Pestről, de nemcsak ott találni ilyenfajta épületdíszítéseket, hanem Budán is. Átkeltünk hát a Dunán, és ott is megkerestük a kedvenceinket. A jól ismert klasszikusoktól az eldugott cukiságig terjed a 11 domborművet felsorakoztató skála.

A XI. kerületi „ELMŰ-lakóház” domborművei

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Egészen sok art deco épület található a fővárosban, az egyik kedvencünk a XI. kerületben, Újbudán a Hengermalom utca és a Fehérvári út sarkán. Az itt álló monumentális bérház 1927–28-ban, Rerrich Béla tervei alapján épült, a falakon látható domborművek is az ő munkái. A nem hivatalosan ELMŰ-lakóháznak is hívott épületet eredetileg a kelenföldi hőerőmű dolgozóinak emelték, és összesen négy egységből áll: három a tisztviselők, egy pedig a munkások számára készült. A domborműveken látható töredezett formák egyfelől expresszionista stílusjegyek, másfelől pedig a villamosságra is utalnak, de van, aki Zeuszt látja bele a fekvő alakba, pedig nincs is szakálla.

A Városmajori Kós Károly Általános iskola domborművei

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Az iskola 1912-ben épült egy barokk lakóház helyén, a terveket a későbbi névadó, Kós Károly és Györgyi Dénes készítette. A bejáratok fölött háromszög keretbe foglalt mészkő domborművek láthatók, ezek Sidló Ferenc szobrászművész munkái. A sokáig rossz állapotú, majd a ’90-es évek legvégén felújított épület egyik domborművén egy robusztus, nagy szakállú férfialak védelmezően magasodik pár gyerek fölé, a másikon pedig egy vitéz áll a kezében a pallosával egy sárkánytetem fölött (talán Sárkányölő Szent Györgyöt ábrázolja.)

A Tas vezér úti tűzoltó angyal

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A XI. kerületi Tas vezér úti tűzoltóság a korai modernista építészet egyik legszebb példája. 1939-ben épült id. Janáky István tervei alapján. A Diószegi út felé eső homlokzatán jókora dombormű látható, ami Vilt Tibor szobrászművész alkotása. A mélyben lángol a város, égnek a háztetők, ám már jön is a segítség egy tűzoltó angyal képében, aki vizet locsol a tűzre. A fölötte repülő alak meg talán egy másik, rossz angyal, aki a tüzet gyújthatta, mert ő meg egy fáklyát tart a kezében. 

A legcukibb dombormű díj abszolút nyertese

Fotó: We Love Budapest

Az Ulászló utcai saroktelken álló, jelenleg lakatlan ház színes domborművének sorsa kevésen múlott, és történhetett volna úgy is, hogy megsemmisül, akkor pedig most nem lenne része ennek a gyűjtésnek sem. Az Ulászló utca, Zsombolyai utca és Kökörcsin utca által határolt telken álló épületben valamikor védőnőszolgálat működött, a dombormű ennek mementója, és bár lakóparkot terveztek a helyére, az ott élők megfúrták az ötletet. Ők valami olyasmit szeretnének oda, ami a múlthoz (és a domborműhöz) kötődik, gyermekorvosi rendelőt és/vagy óvodát. Az ismeretlen alkotó által készített domborművön látható gyerekek is vidámabbak lesznek akkor.

A kertben álló dombormű

Fotó: Ády - Köztérkép

A XII. kerületben, a Széchenyi-hegyi tévéadótorony kertjében áll Somogyi József 1959-ben készült alkotása, mely nemes egyszerűséggel a Relief címet kapta. Eredetileg az épület oldalfalán volt látható, ám később ismeretlen okból leszedték, és egy állványra erősítették, amit az épület mellett állítottak fel. A mű emberi alakokból és madarakból áll, előbbiek különféle tevékenységeket végeznek a sportolástól a zenélésen át a táncig, és némi erotikus felhangja is van némely figurának. Az egyik szereplő sérült, szegénynek hiányzik a feje.

A Szarvas-ház aranyszínű szarvasa

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Ránk maradt írásos dokumentum alapján tudni, hogy a híres ház helyén már 1705-ben is állt egy másik, aminek szintén köze volt a szarvashoz: Aranyszarvashoz néven működött benne kocsma. Az 1810-es nagy tabáni tűzvész idején égett le, de egy évvel később Sághy Ferenc, az Egyetemi Nyomda gondnoka újjáépíttette, majd kávéházat nyitott benne. A szarvas tematika később is megmaradt, a reformkor egyik közkedvelt helye, Martinovics Elek Szarvas Kávéháza szintén itt működött, de hasonlóan híres volt a II. világháború után megnyitott Aranyszarvas Étterem, talán azért, mert hosszú időn át csak itt lehetett vadételt kapni Budapesten. A kapu fölött látható színezett kő domborművet, amin egy szarvas menekül a vadászkutyák szorításából, nem tudni, ki készítette, de az 1811-es újjáépítés során került oda, ahol most is látható.

A Margit körúti állatos domborművek

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A 69. szám alatti lakóépületet egy házaspár készítette. Gregersen Hugó építész tervezte 1939-ben, aki gyakran dolgozott együtt képzőművész feleségével, Lux Alice-szal, ha szüksége volt némi épületdíszítésre, mint ennél a Margit körúti hatemeletes bérháznál is. Az asszony kétféle domborművet tervezett a ház falára. A bejárat fölé került egy mitologikus, félmeztelen, hosszú hajú alak, aki rendíthetetlenül tart kézben két lovat vagy lószerű élőlényt. A második emeleti hosszú erkély alá pedig hat darab oroszlánfej került.

A Bem József utcai lakóház domborművei

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Akárcsak a Margit körúti ház, úgy ez is Gregersen Hugó tervei alapján készült 1936-ban. Az építész már ennél az épületnél is felkérte a feleségét, hogy készítsen rá néhány domborművet. Az asszony nem fogta vissza magát, mint pár évvel később tette, hanem itt még látványosabb tervvel állt elő. A nagy budai domborműklasszikus már messziről látszik, ha a Margit híd felől érkezik az ember. Hermész alakja olyan hatást kelt, mintha intene, holott csak a hírnökbotját tartja a kezében. A bejárat fölötti erkélyen frízszerűen végigfutó másik dombormű állatövi csillagjegyeket és ezekhez köthető alakokat ábrázol.

A Batthyány téri négy évszak dombormű

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A 3-as számú épület a tér egyik legrégebbi háza, copf stílusban épült 1793–95 között egy Hikisch Kristóf nevű kőművesmester és családja számára. A földszinti és az emeleti ablakok között négy dombormű látható egymás mellett puttóalakokkal, növényekkel és állatokkal. A vidám hangulatú jelenetek a négy évszakot szimbolizálják. A domborművek készítője ismeretlen.

A Harcsa utca halásza

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A II. kerületi Harcsa utcai házat a második világháború utáni években (1955–58 között) építették Zalaváry Lajos és Oltai Pál tervei alapján. Ha a Margit híd felől jön az ember, már messziről látni fogja a ház falának egész nagy területét beborító alkotást, amely egy halászt ábrázol, aki épp megmártja a munkaeszközét a vízben, amiben épp egy hal úszik gyanútlanul a háló irányába. Bár ez a budapesti épületdísz nagy klasszikus a témában, készítőjéről mégsem tudni semmit.

Zsolnay a Napsugár falán

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A XI. kerületi Ulászló utcában található ház neve Napsugár-ház, mivel az épület falára már az építés idején öles betűkkel felfestették a szót. Ez az egyetlen art deco épületünk, melyen Zsolnay épületkerámia látható. A házat 1940-ben építették az építész-iparművész Faragó Sándor tervei alapján. A színes domborművek virág- és levélmotívumokból állnak.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode