Szponzorált / gasztró

szerkesztés

Neked milyen emlék jut eszedbe a téliszalámiról? – Ízemlékek után kutattunk a PICK Bistro & Deliben

Szerzők

  • Támogatott szerkesztőségi tartalom

2023. 03. 17. 14:50

Lefogadjuk, hogy a téliszalámiról mindenkinek van egy meghatározó emléke. Kinek az anyukája ropogós zsemléjéből készült utánozhatatlan szendvicse, kinek az osztálykirándulások felejthetetlen hangulata jut eszébe. Izgalmas, hogy egy ikonikus szalámis szendvics, ami szinte már hungarikumnak számít, ennyi személyes és közös emléket tud felidézni. A PICK most a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel kooperálva egy szuper projektbe kezdett, aminek első lépéseként két grafikust kértek fel, hogy tervezzenek nekik mintát egy vászontáskára. Készülőben van egy kiállítás is, a közös munkát pedig Góg Angéla food designer kíséri. Ha kíváncsiak vagytok Merész Laura citromos téliszalámis szendvicsére, akkor tartsatok velünk az ízemlékek nyomában, és írjátok meg saját történeteiteket!

Az ikonikus téliszalámi, amiről mindenkinek van egy sztorija

Biztosak vagyunk benne, hogy amikor valaki meghallja a téliszalámi szót, akkor rögtön elkezdi érezni az illatát, az ízét, és elöntik az emlékek. Nekünk a balatoni kempingezések, az osztálytársaktól irigyelt, vastag szeletekkel megpakolt vajas-szalámis-paprikás szendvicsek és a családi utazásokon a bőrönd alján figyelő szalámirudak ugranak be. De ne feledkezzünk meg arról sem, hogy ízemlékek a mai napig születnek! Nem véletlenül, ugyanis a PICK több mint 150 éve megbízható tagja a háztartásoknak, így generációkat kapcsol össze, és nemzedékeken átívelő, kollektív és jóleső emlékeink keletkeznek róla.

Grafikusok vászontáska-grafikákat terveztek az ízemlékek hívószóra

Fotó: Pick

A PICK ízig-vérig szegedi márka, azonban az emlékek helyszíntől függetlenül összekötnek minket. Budapesten például évtizedekig volt a Kossuth tér környékének nagy kedvence a PICK hentesüzlet, ami többéves zárvatartás után tavaly PICK Bistro & Deli néven, megújult formában nyitott újra. A bisztrót akkor rögtön le is teszteltük, ahol hibátlan minőségben kóstoltuk végig a tradicionális magyar fogásokat, a deliben pedig beszereztük kedvenc szaláminkat, és szemügyre vettük a legújabb ínyencségeket.

A PICK Bistro & Deliben Winkler Nóra, Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazat stratégiai és marketingigazgatója, Ghyczy Dia és Csordás Levente grafikusok, Jávor Dániel a MOME kreatív üzletfejlesztési vezetője és Góg Angéla food designer meséltek a projektről

Fotó: Pick

Ghyczy Dia grafikust a balatoni emlékek ihlették meg

Fotó: Pick

Ízemlékek grafikákba öntve

A PICK örömmel látta, hogy a generációkon átívelő, ikonikus termékhez köthető ízemlék-történetek művészeket is tudnak inspirálni, ezért megkereste a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet és Góg Angéla food designert, hogy a művészet segítségével öntsék formába az ízeket. 

„A PICK gasztronómiája és a művészeti törekvések kéz a kézben járnak, hiszen a szalámik is szinte művészi munkával, hosszú hetekig érlelve, nagy gondoskodással készülnek” – mesélt az együttműködésről Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazat marketing és stratégiai igazgatója a PICK képviseletében.

Első körben két szuper grafikust, Ghyczy Diát és Csordás Leventét kérték fel, hogy saját emlékeik, sztorijaik alapján tervezzenek grafikákat, melyek közül négy kiválasztott minta egyedi vászontáskákra került, és a PICK szalámik mellé csomagolva vihetjük haza őket. Dia a balatoni nyarakat elevenítette fel, a bicajtúrák elengedhetetlen elemózsiája, a téliszalámis zsömle került grafikájának középpontjában, de az osztálykirándulások legjobb szórakozása, a számháború is eszébe jutott, amikor a kiesők egy finom szalámis szendviccsel vigasztalódhattak. 

Ghyczy Diát a balatoni emlékek, a bicajtúrák és a számháborúk inspirálták

Fotó: Pick

Levente a történetek helyett inkább a gyerekkori nyarak konkrét tárgyi emlékeihez nyúlt, és grafikáin olyan ikonikus elemek jelennek meg, mint a vonatok ülései, a nagyi vidéki teraszának kockás csempéje, a csíkos viaszosvászon asztalterítő vagy a rojtos napernyő.

Csordás Levente a gyerekkori nyarak tárgyi emlékeihez nyúlt

Fotó: Pick

Kiállításra felkészülni!

A PICK és a grafikusok közti közös munka annyira jól sikerült, hogy úgy döntöttek, a MOME-val közösen kiírnak egy pályázatot a jelenlegi és az alumni grafikus hallgatók körében, akik technikától és stílustól függetlenül küldhetik be munkájukat az ízemlékek hívószóra.

Négy különböző grafika készült a vászontáskákra

Fotó: Pick

„Szerettünk volna egy olyan, saját berkeiben szintén ikonikus szakmai műhellyel együtt dolgozni, amely elkötelezett a maradandó és minőségi értékek mellett, amelyek élményt teremtenek, és maga is nagy lehetőséget lát az ízemlék témában, így találtunk egymásra a MOME-val” – mesélte Szokolai Júlia, a Bonafarm húságazat stratégiai és marketingigazgatója a PICK képviseletében.

A kiállítást és a közös projektet Góg Angéla food designer is támogatja szakmailag, aki immár 10 éve kutatja az ízek és az emlékek összefüggéseit.

Góg Angéla food designer az ízemlékeket kutatja

Fotó: Pick

A PICK Bistro & Deliben, ahol megnézhettük a grafikusok terveit, egy izgalmas installációval készült Angéla. Egy hatalmas rúd különböző vastagságú karikákra szeletelt, ízemlékeinket szimbolizáló szalámi köré rendeződtek a projektrésztvevők és a jelenlévők emlékei, és elkészíthettük ikonikus, saját ízemlék-inspirálta szalámis szendvicsünket. Angéla pedig elmesélte kedvenc történetét, melynek főszereplője általános iskolai osztálytársa, Merész Laura, akinek szalámis szendvicsét az egész osztály irigyelte.

Izgalmas installáció mesél az ízemlékekről, ahol elkészíthetjük saját szalámis szendvicsünket

Fotó: Pick

Generációkon átívelő történetek és emlékek kötnek össze minket

Fotó: Pick

„Merész Laura mindig egy hajszálvékony szelet citromot csempészett a szalámis szendvicsébe, mert szerinte az jobban kihozza az ízeket, amikor egyszer kikönyörögtem tőle egy falatot, és éreztem a citrom és a szalámi ízét együtt, akkor rögtön megértettem, mire gondolt” – mesélte Angéla.

Az installációnak köszönhetően mi is megkóstolhattuk Merész Laura citromos-szalámis szendvicsét, és rég elfeledett emlékeket idéztünk meg, miközben új ízeket fedeztünk fel. Harapjunk egy nagyot otthon is a téliszalámiból, és csapjuk vállunkra az ízemlékeket felelevenítő vászontáskák egyikét!

A cikk a We Love Budapest és a PICK együttműködésében készült, a táskákról és a grafikusokról itt olvashattok bővebben.

Hasonló tartalmak

Admin mode