Bréking / látnivalók és kultúra

szerkesztés

A budai vár még a versailles-i kastélynál is népszerűbb lett egy rangos toplistán

Szerzők

  • We Love Budapest

2023. 02. 06. 13:37

A The Thinking Traveller utazási iroda arra volt kíváncsi, hogy melyek Európa legnépszerűbb várai, kastélyai. Ahhoz, hogy megállapítsák a rangsort, több millió posztot elemeztek az Instagram felületén, a toplistán a budai vár az előkelő 8. helyezést érte el, megelőzve ezzel Franciaország legszebb barokk palotáját, a versailles-i kastélyt.

A Thinking Traveller azt vizsgálta az Instagramon, a népszerű képmegosztó oldalon, hogy hány poszt született az adott várról, kastélyról, és hogy hányan használták a palotákhoz kapcsolódó hashtageket. A budai vár a #budacastle hashtaggel és 205 807 darab poszttal előkelő helyet szerzett a listán, a 8. legnépszerűbb kastély lett Európában, megelőzve ezzel a 9. helyet megszerző versailles-i kastélyt, melyről 185 311 poszt született a vizsgált időszakban.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Budapest építészeti remekműve

A budai vár nem véletlenül ennyire népszerű, hiszen, ahogy korábban is írtuk, városképünk emblematikus építészeti remekműve, melyre a város számos pontjáról gyönyörű panoráma nyílik. A Szent György téren található várpalota a 13. századtól adott otthont a magyar királyoknak; ebből a korszakból a középkori falak és néhány épület maradt fenn, de a 19. században jelentősen átalakították Ybl Miklós és Hauszmann Alajos tervei alapján. A szobákat és a termeket nemrég rekonstruálták, az épület ma komplex, modern kulturális intézményként funkcionál. Itt kapott helyet a Magyar Nemzeti Galéria, az Országos Széchényi Könyvtár és a Budapesti Történeti Múzeum

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Látnivalók a Várban

A budai Várhegy tetején még jó pár érdekességet találunk – nem véletlenül lett a Várnegyed az UNESCO Világörökség része. Az ódon falak között olyan kincsek bújnak meg, mint a héttornyú Halászbástya, a színes tetőcserepes Mátyás-templom, a Magyar Nemzeti Levéltár vagy a Sándor-palota. A neves magyar festők műveit felvonultató Magyar Nemzeti Galériába vagy a Hadtörténeti Múzeumba is érdemes benézni. Gasztrofronton kihagyhatatlanok a Ruszwurm krémesei, a Baltazár Budapest borai vagy az olyan, nagy hírű éttermek, mint az Alabárdos, a 21 Étterem vagy a Pierrot Café Restaurant. Ezután pedig kifejezetten ajánlott egy esti séta a Várkert Bazárban, ahonnan a pesti látképben is gyönyörködhetünk.

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Tipp


A budai várból gyönyörű panoráma nyílik a városra, de ha szeretnétek fokozni az élményt, akkor látogassátok meg a Magyar Nemzeti Galéria kupoláját, melynek teraszáról igazán mesés a kilátás. A kupola az állandó kiállításokra szóló belépőjeggyel, az időjárás függvényében, nyitvatartási időben tekinthető meg.

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode