NFT-öltözékeket értékesít és ezzel a Gucci, a Dolce & Gabbana és a Balenciaga mellé csatlakozik a NATI 100% PURE IDEA, Gyulai Natália divatmárkája.

A METALOVEJACKET-projekt ötletgazdája, Manunta Melinda 3D digital tayloring artist, aki olyan nagy márkákkal dolgozott már együtt, mint a Ralph Lauren, a Victoria Beckham vagy az Under Armour. A webfejlesztés szakértője pedig az Angliában élő Varga Péter web3-fejlesztő, projektmenedzser. Az ő segítségükkel a NATI 100% PURE IDEA márka egy olyan összeállítást dolgozott fel, amely steppelt hosszú kabátból, sálból és shopperből áll.

A szett bélelt, puha, vízlepergető anyagból, a rendelkezésre álló alapanyagok alapján 3000 egyedi színvariációban készült, amit 2023 tavaszától lehet majd megvásárolni. Mindegyik variációt csak egyszer értékesítik, így a vásárló teljesen egyedi terméket vehet meg, döntését pedig virtuális 3D modellek is segítik majd. Így a vásárlás egyedi élménye jöhet létre, amely anélkül segíti a döntéshozatalt, hogy a ruhát ténylegesen legyártanák, így környezetbarát módon állíthatunk elő teljesen egyedi öltözékeket.

Mi az az NFT?


Az NFT (Non-Fungible Token), vagyis a  nem helyettesíthető token egyedi digitális tartalmak birtoklását teszi lehetővé. Egy teljesen egyedi azonosító kulccsal ellátott adategység, amely blokkláncon tárolva segíti a nálunk lévő alkotás egyediségének igazolását, mivel nem lehet kétszer ugyanazt a kódot előállítani. A vásárlások nyoma a kód segítségével megőrizhető, a tranzakciók nyomon követhetőek, így arra is van lehetőség, hogy az eddigi gyakorlattól eltérően az alkotó minden vásárlás vagy a token továbbértékesítése után is részesüljön a haszonból. 

Nemzetközi luxusmárkák esetében már előfordul, azonban itthon szinte egyedülállónak mondható az a kezdeményezés, hogy egy divatcég NFT-öltözékeket értékesít. A NATI 100% PURE IDEA az első hazai márka, amelyik piaci céllal ilyen módon értékesíti kollekcióját. A hazai divat területén a projekt szinte egyedülállónak mondható, elsősorban piaci céllal született meg, és külföldön is párját ritkítja, mivel digitális tulajdonunk mellé a szokványos, fizikai formában is megkaphatjuk a kívánt ruhadarabot.

Címkék