Hogy is mutathatta volna be autentikusabban egy új, fenntartható ruhamárka a legelső kollekcióját – melyhez rögtön egy állandó helyszín is társult –, mint egy nyomdázóworkshoppal egybekötve, ahol saját OURABURA felsőnket is elkészíthettük. Február 19-én a márka a LULO RE Prémium ruhajavító műhelyben rendezkedett be, és ott várt minket egyszerű, de nagyszerű, innen-onnan turkált felsőkkel, illetve kísérleti, ice dye technikával festett darabokkal, de elvihettük a sajátjainkat is, hogy újra értékkel töltsük meg azokat, vagy akár mások haszontalannak vélt ruhadarabjait.

Magyarországon egyre több az olyan kis márka, amire igenis érdemes felfigyelni, például azért, mert az első perctől kezdve szerethető. Így van ez az OURABURA márkánál is, amely Burány Vera saját, önálló projektje, aki azt tűzte ki célul, hogy vásárlóit ösztönözze régi, megunt, elhasznált, túlméretezett vagy éppen kinőtt ruhadarabjaik esetében a hozzájuk fűzött emlékeik felelevenítésére, ezáltal inspirálva őket a tudatosabb vásárlói és fogyasztói magatartásra.

Hogy hogyan válhatunk így tudatosabbá? A márka életében a fenntarthatóság nemcsak az alapanyaghasználatra összpontosul, de ott kezdődik: second hand ruhák találkoznak varrodák, más márkák fel nem használt vagy akár apróbb, kikerülhető hibák miatt leselejtezett (deadstock”) alapanyagaival. A végeredmény pedig egészen különleges és egyedi lesz! Elsőre talán nem is gondolnánk, ugyanis sok ilyen próbát láttunk már az elmúlt években, amik inkább hatottak kommersznek vagy olcsónak, mint hogy azt éreztük volna, hogy valódi kincset tartunk a kezeink között. Szerencsére azonban az OURABURA olyan szakértelemmel nyúl ezekhez az anyagokhoz, hogy el is felejtjük second hand mivoltát, vagy épp feltesszük a kérdést: hajdanában arra a ruhára miért is nem volt szüksége valakinek? 

Vera a február 19-i launch party és nyitóünnepségen két minikollekcióját mutatta be a LULO-ban: az egyik a preloved, a másik pedig a reloved nevet kapta, amelyek sejtetik is, hogy mi áll mögöttük, még ha olykor könnyen bele is zavarodunk ezekbe a fogalmakba. A prelovedba azon termékek tartoznak, amelyek ice dye technikával egyedileg festett, deadstockanyagokból készültek, és ugyanezzel a technikával felújított second hand ruhákból állnak, majd így avanzsálódtak OURABURA ritkasággá. Itt ugyanis tényleg nincs két egyforma darab a kollekcióban, de pont ezért bárki megtalálhatja az egyéniségéhez leginkább illőt. 

A reloved kollekció pedig talán még egy fokkal izgalmasabb! Bevihetjük saját, szeretett ruháinkat, és esélyt adhatunk nekik, hogy újrateremtődjenek és egy második életet kaphassanak egy teljesen új ruhadarabként vagy annak részeként. Ennek a kollekciónak minden egyes darabja second hand ruhák felhasználásával készül, melyeket deadstockanyagokkal egészítenek ki. 

A kollekcióbemutatón láttunk is olyan csodadarabokat, mint például egy zakóból készült aszimmetrikus szoknya (BLZR Skirt) vagy egy régi takaróból készült trapéznadrág (BLNKT Pants). Ezek olyan egyedi termékek, amelyek készen megvásárolhatók, emellett pedig arra is van lehetőség, hogy mindegyiket megrendeljük custom orderként, a saját, már nem hordott ruháink felhasználásával. Amit olyan tágan is értelmezhetünk, hogy simán elővehetünk nagyszüleink, sőt, akár dédszüleink ránk maradt ereklyéiből 1-1 oversized blézert, inget vagy farmerdzsekit.

Izgalmasnak találom azt a kontrasztot, hogy a mai fogyasztói társadalomban mekkora mennyiségben halmozunk fel ruhákat – és dobjuk ki őket gyakran egy-két használat után –, de vannak olyan darabok is, amiket akár évtizedekig is őrzünk” – meséli Vera.

Izgalmasnak találom azt a kontrasztot, hogy a mai fogyasztói társadalomban mekkora mennyiségben halmozunk fel ruhákat – és dobjuk ki őket gyakran egy-két használat után –, de vannak olyan darabok is, amiket akár évtizedekig is őrzünk” – meséli Vera.

Az OURABURA éppen itt avatkozik be, ahol már felmerül, hogy ezekkel a régóta nem hordott, de őrizgetett ruhákkal muszáj kezdeni valamit. 

Az OURABURA éppen itt avatkozik be, ahol már felmerül, hogy ezekkel a régóta nem hordott, de őrizgetett ruhákkal muszáj kezdeni valamit. 

Ez az a pont, amikor új életet kaphatnak egy másik formában, a reloved termékek egyikében, ami által pedig a történetek, az emlékek is tovább élnek egy praktikusabb, egyedibb formában.

A nyomdázóworkshopon megtapasztalhattuk ezt a „re-folyamatot", amivel még közelebb kerültünk a márka szemléletéhez. Az alkotás része is a fenntarthatóság jegyében zajlott, hiszen félbevágott krumplikba rajzoltuk bele azt a mintát, amit szerettünk volna a felsőnkön viszontlátni, a végén pedig előregyártott, OURABURA feliratú pecséttel és jelképpel tettük rá a ruhánkra a védjegyet. Megtudtuk azt is, hogy az ice dye technika nem batik! Csakis egy laikust téveszthet meg. Mi már tudjuk, hogy a kiválasztott színt a kicsire összegöngyölt ruhaanyagra egy jégen keresztül engedik rá, és így véletlenszerű, vízfestékhatású, egymásba folyó mintázatokat kapunk.

A márka jól felismerhető logójához az uroborosz is hozzátartozik, vagyis egy saját farkába harapó sárkány vagy kígyó

A márka jól felismerhető logójához az uroborosz is hozzátartozik, vagyis egy saját farkába harapó sárkány vagy kígyó

Ez az ókori Egyiptomból származó jelkép azt mutatja, hogy a folyamatos megújulásnak és az örök körforgásnak igenis részesei vagyunk, az OURABURA-val pedig még inkább részesei lehetünk!

Címkék

Elérhetőségek

OURABURA (LULO RE Prémium ruhajavító) 1062 Budapest, Andrássy út 46. 1/6. Facebook-oldal Weboldal