Ahogy egyre inkább közeledik a jó idő, egyre többet gondolunk arra, hogy kimozduljunk, például egy-egy koncertre, amiből márciusban és áprilisban már egész sok lesz. Első körben a külföldi előadók fellépéseit néztük át, és tizenkettőt ajánlunk azok közül, amelyek még nem telt házas bulik.

Federico Albanese

Az olasz származású, de régóta Berlinben élő zenész szépen beilleszthető abba a sorba, ahova a kortársai közül Ólafur Arnalds vagy Nils Frahm is tartozik. Zenéjében harmonikusan olvad egymásba klasszikus és modern, vagyis a zongora épp olyan fontos eleme az egésznek, mint az elektronikus zenei kütyük. Federico Albanese koncertjei érzelmi hullámvasutazások, simogató vagy épp borzongató expedíciók lelkünk legmélyére. 

Hol: A38 Hajó
Mikor: március 2. 20.00
Jegyár: 4500–4900 Ft

Panda Bear + Sonic Boom

Két indie-legenda együtt teszi tiszteletét a Magyar Zene Háza koncerttermében. A szólóban is igen sikeres Noah Benjamin Lennox az artpop Animal Collective alapító tagja, míg Peter Kember az 1982 és 1991 között létezett Spacemen 3 zenekaré. Mindketten bámulatra méltó kreatív energiákkal rendelkeznek, halmazaik origójában pedig lenyűgöző zenei elegyet találni. Tavaly kiadott, Reset című albumukkal érkeznek hozzánk. 

Hol: Magyar Zene Háza
Mikor: március 5. 19.30
Jegyár: 6800 Ft

Mezerg

Az őrült francia, Mezerg egyszemélyes zenekara egészen eredeti, szórakoztató és elképesztő produkció. Elektronikus alapú zenéjébe minden belefér az egyszerű poptól a kísérletezésig, bár ha úgy vesszük, egész munkássága egy nagy-nagy kísérlet. Mindent, bármilyen tárgyat képes hangszerként kezelni és megszólaltatni, ezért is izgalmas, amit csinál, meg azért is, mert hiába láttuk már korábban, minden egyes koncertje olyan, mintha az első lenne, amit látunk. Így bár már járt nálunk, mégis érdemes ellátogatni a tavaszi budapesti fellépésére is. 

Hol: Akvárium Klub

Mikor: március 10. 20.00
Jegyár: 6900 Ft

Robbie Williams

Karrierjének 25. évét egy turnéval koronázza meg Robbie Williams, ami szerencsénkre minket is érint. Mi várható egy ilyen, életműösszegző fellépéstől? Természetesen az énekes-dalszerző legnagyobb slágerei csendülnek majd fel a rajongók kedvenceinek társaságában, és ha minden igaz, akkor mindent egy kicsit másképp, újragondolt formában hallhatunk.

Hol: Papp László Budapest Sportaréna

Mikor: március 14. 20.00
Jegyár: 33 100 – 99 100 Ft

The Damned

A brit punk legendái, a mai napig aktív és a közeljövőben (április 28.) friss albummal (Darkadelic) jelentkező The Damned Budapestre is elhozza idei turnéját. Ami már csak azért is remek hír, mert a lassan 50 éve létező zenekar most lép fel első ízben Budapesten. Reméljük, ebből az alkalomból nemcsak új dalokat játszanak majd, hanem pár klasszikus szerzeményt is hallhatunk. 

Hol: A38 Hajó
Mikor: március 18. 19.00
Jegyár: 13 300 Ft

Lola Marsh

Izraeli indie pop zenekar viszonylag ritkán látogat Budapestre, de idén ez is megtörténik, hisz jön a Lola Marsh, vagyis Gil Landau és Yael Shoshana Cohen duója, ami ugyan még csak pár éve létezik, de a nevük már sokfelé a világban jól cseng. Hozzánk sem első ízben érkeznek, hanem sokadszorra, ám most is ugyanúgy ott leszünk, mint a legelső alkalommal. 

Hol: Akvárium Klub
Mikor: március 24. 19.30
Jegyár: 6500 Ft

Cannibal Corpse

Vitán felül: a death metal legbrutálisabb zenekara a végtelenül horror amerikai Cannibal Corpse. Az idén 35 éves együttes 15 nagylemezt adott ki eddig, és nemrég jelentették be, hogy már dolgoznak a következőn. Ez a tény azonban nem akadályozza meg őket abban, hogy letoljanak egy európai turnét, melynek során Budapestre is eljönnek három vendégzenekar, a Dark Funeral, az Ingested és a Stormruler társaságában.

Hol: Barba Negra
Mikor: március 26. 18.00
Jegyár: 9999 Ft

The Soft Moon

Az amerikai Luis Vasquez és változó felállású zenekara igazi underground csemege. Az eddig öt nagylemezt kiadott The Soft Moon nem is érkezhetne jobb helyre, mint a Dürerbe. Vasquez alaposan felzaklató, indusztriális-elektronikus zenéjéhez remekül passzol majd a csendes, nyugodt Duna-ág, valamint az ipari épületek közt húzódó kontraszt. 

Hol: Dürer Kert
Mikor: április 2. 21.30
Jegyár: 60006500 Ft

Weval

A különös hangtájakra kalauzoló holland elektronikus zenei duó visszatér Budapestre. Harm Coolen és Merijn Scholte Albers 2010 óta zenélnek együtt. Az már első hallásra is feltűnik az embernek, hogy mennyire eredeti a duó hangzása, meg egészen lebilincselő is. Az ambient, a szintipop, a minimal techno meg a triphop alkotnak egymással páratlan elegyet. Eddig két nagylemezt adtak ki, meg számos EP-t, és már úton a harmadik album is, ezzel érkeznek hozzánk. 

Hol: A38 Hajó

Mikor: április 7. 20.00
Jegyár: 55006500 Ft

Eels

Mark Oliver Everett és változó felállású zenekara bő 30 év zenélés és 14 nagylemez kiadása után végre hozzánk is eljut. Az Eels budapesti koncertjét nyugodtan nevezhetjük Fontos Zenei Eseménynek. Reméljük, hogy nemcsak az utóbbi évek friss zenéit játsszák majd el, hanem az összes nagy slágert és fülbemászó szerzeményt is, ami 1995, vagyis az első nagylemez óta megszületett. 

Hol: Akvárium Klub
Mikor: április 15. 19.00
Jegyár: 9900 Ft

Jonathan Bree

Az új-zélandi dalszerző-énekes és producer külsőre fura szerzet, mintha a ruha alatt nem is hús-vér ember lenne, pláne hogy az arcát sem látni soha, mert folyton egy, a vonásokat nélkülöző maszk fedi. Eddig megjelent négy nagylemezét idén követi az ötödik, ennek ürügyén koncertezik és érkezik hozzánk is. 

Hol: Instant-Fogas Komplexum

Mikor: április 27. 19.30
Jegyár: 35004500 Ft

Tim Hecker

A kanadai elektronikus zenész és producer a 90-es évek közepe óta aktív művész. Zenéjében a kísérletezés az első számú hívószó. Ambient, experimentális elektronika, kortárs zene keveredik nála klasszikus zenei elemekkel, de a karcosabb-zajosabb hangzásoktól sem riad vissza. Budapesti fellépése igazi beavatás lesz, és ebben hazai művészek (OOO és Emcsi) is a segítségére lesznek. 

Hol: Magyar Zene Háza
Mikor: április 28. 19.30
Jegyár: 5500 Ft

Címkék