Keresés EN

Szabadidő

6 sziklás kirándulóhely, ahol lemozoghatjuk a karácsonykor felszaladt kilókat

A karácsony három napja alatt degeszre esszük magunkat, így indokolt utána lemozogni a felesleget. Remek módja lehet ennek egy kiadós kirándulás, például sziklás helyekre, ahol kell egy kicsit mászni is. Adunk pár tippet.

Thirring-körút

Dobogókő alatt kanyarog ez a nem túl hosszú (mindössze bő 2 kilométer), ám kissé megerőltető túraútvonal. Viszont van, ami kárpótol a fáradtságért: a csodálatos panorámák és a lenyűgöző sziklamonstrumok, amelyek olyanok, mint sok-sok guggoló óriás.

Holdvilág-árok

A Pomáz és Esztergom közötti, 5 km hosszú körtúra egy szurdokvölgyön vezet végig, a sziklák pedig fokozatosan lepik el az út során a környéket. De aztán nemcsak egy hatalmas sziklafalon mászhatunk fel (nemrég kapott a hely új, a réginél biztonságosabb vaslétrát), hanem még egy barlang is kerül az utunkba.

Nyakas-kő

A Biatorbágy mellett kanyargó körtúra nem rövid, viszont annál jobb. Van egy 13 és egy 25 kilométeres verziója, vagy csak mászhatunk le-föl a sziklás hegyoldalakon. Amit viszont semmiképp sem szabad kihagyni, az maga a Nyakas-kő, ahonnan olyan panoráma nyílik, ami még Dobogókővel is felveszi a versenyt.

Róka-hegy

A másfél-két órás, kényelmes túra sárga sziklák és mészkőtornyok között vezet, és itt is kapunk csodás panorámát meg barlangot is. Az Üröm közelében található kirándulóhely kicsit olyan, mint az eredetihez képest miniatűr Grand Canyon, csak persze nem Amerikában, hanem Budapest mellett.

Vadálló-kövek

Dömös és környéke közkedvelt a túrázók körében, mert több remek sziklás kirándulóhely is megközelíthető innen. A nagy kedvenc a Rám-szakadék, ahova azért télen senkit nem küldünk, ellenben a csodás formákkal bíró Vadálló-kövekhez igen, ahonnan pedig már szinte csak egy lépés a bámulatos panorámát kínáló Prédikálószék.

Tündér-szikla

Ez egy kellemes és könnyű kis kirándulás. A Normafa és a Zugligeti Libegő felső állomása között találjuk az Anna-rétet, és onnan már nincs messze (kb. 20 perc séta) a Tündér-szikla, aminek a neve ugyan cuki, a látványa viszont már-már megrendítő. Kolosszusként magasodik a környék fölé.

(Borítókép: Medgyesi Milán - We Love Budapest)

Cimkék

Hasonló tartalmak

Szabadidő

Dolgozó anyává válni: visszatérés a munka világába

A szülési szabadság utáni visszatérés a munka világába óriási változást jelent, így minél közelebb érünk a visszatérés időpontjához, úgy sokasodnak az aggodalmaink az új életszakasszal kapcsolatban. Milyen változások történnek, mikor megérkezik a dolgozó anya szerepe az életünkbe? Milyen kihívásokra számíthatunk ebben az időszakban? Miként tudunk tudatosan felkészülni a visszatérésre?

Szabadidő

Séta az egykori óbudai téglagyárak területén

Az óbudai téglagyárak múltjától az emlékezés jelenéig című séta során végigjárjuk a bécsi úti téglagyárak területének egy részét, hallhatunk a téglagyárak történetéről, társadalmi kontextusukról és a második világháborúban betöltött szerepükről, valamint szó lesz a Porajmos emlékezetéről, annak kortárs módjairól és lehetőségeiről is.

Neked ajánlott

A