Keresés EN

Látnivalók és kultúra

Ezt nézd a két ünnep között! – 7 retró, klasszikus és innovatív kiállítás

Tévhit, hogy az ünnepek között megáll az élet, és a kiállítások is zárva tartanak! Budapesten számos múzeum, tárlat megnyitja a kapuit december 26. és 31. között, hogy mi belépve új világokat fedezhessünk fel. Ebben a cikkünkben 7, ősszel nyílt kiállítást válogattunk, amelyeken megismerhetitek az elmúlt 500 év menyasszonyainak történetét, visszarepülhettek a 90-es évekbe, vagy kedvenc mesehőseiteket láthatjátok szokatlan módon.

Az idő illúziója

Még január 14-ig csíphetjük el a Mai Manó Házban Ruth Orkin, az amerikai fotóművészet egyik legnagyobb alakjának életmű-kiállítását. Orkin a 20. század első felében filmkészítő szeretett volna lenni, de ekkor a kamerák mögötti helyet kizárólag férfiak foglalhatták el. Ezért fordult a fotózáshoz, azzal mesélt el történeteket, beszélő képei pedig a mai napig elevenek, frissek, és fittyet hánynak az időre. A kiállítás a teljes Mai Manó Házra kiterjed, mind a két emeletre, az összes teremre, vagyis bőven van mit megnézni.

Látogatható december 27. és 30. között!

A The Budapester szabadtéri kiállítása

Nápoly, Milánó, Tokió, Brüsszel, Peking, Párizs, Montreal, Barcelona és Tokió után most a budapestiek városi élményeit örökíti meg 151 illusztráció, melyek a The New Yorker összetéveszthetetlen borítóit elevenítik fel. A főváros 150. születésnapja alkalmából megnyíló kiállítást a Városháza udvarán nézhetjük meg, ingyenesen.

Látogatható január 7-ig!

0036 MARK: Beszél majd az utókor…

Szuper kiállítással várnak az Easyben január 6-ig: 0036 MARK annak a gondolatiságnak képviselője, mely szerint a művészetet nem szabad elrejteni és múzeumokba zárni, hanem azt az életünk, mindennapi tereink szerves részeként kell értelmezni. Számára tulajdonképpen az egész világ egy nagy vászon, művészi kifejezésvilágával, mesefigurákat posztmodern kontextusban ábrázoló ragasztott képeivel lépten-nyomon találkozhatunk a városban, ha felnézünk a telefonunk képernyőjéről.

Látogatható 26. és 30. között.

TechnoCool. Új irányok a kilencvenes évek magyar képzőművészetében (1989–2001)

A Magyar Nemzeti Galéria február 11-ig látogatható kiállításán egy időutazásban lehet részünk, a 90-es évekbe! A tárlat egy olyan fiatal művészgeneráció gondolkodásmódját járja körül, amely a rendszerváltozás után, az 1990-es években a szabadságot, a gazdasági és kulturális nyitottságot felszabadító élményként élte át. Ebben az elektronikus zenék forradalmasító szemlélete, a DJ-kultúra, a partik új vizuális világa meghatározó inspirációt jelentett, ami a művek vizualitásában, a bennük felvetett kérdésekben is megjelent.

Több mint félszáz alkotó művein keresztül, a különböző médiumok – festészet, objekt, fotó, print, videó és kismértékben a számítógép-alapú művészet – kilencvenes évekbeli alakulásának lehetünk itt szem- és fültanúi, és ha alapos látogatásra készülünk, érdemes 3-4 órát szánni erre a kiállításra.

Látogatható december 26. és január 1. között, de vasárnap és hétfőn korlátozott órákban!

Magyar menyasszony

A divattörténet és személyes történetek kerültek a Magyar Nemzeti Múzeum nemrég nyílt kiállításának fókuszába. A Magyar menyasszony 500 évre visszamenően irányítja a figyelmet a nők helyzetére, szerepére, életkörülményeire, személyes történeteikre, házasságaikra. Több száz ismert és ismeretlen nő története elevenedik meg: féltve őrzött ruháik, kellékeik, szerelmes leveleik, melyek mind a női szerepek és az esküvőhöz, házassághoz fűződő viszony változásáról mesélnek.

A kiállítás anyagát nemcsak saját kollekcióból és partnerintézményektől gyűjtötték, hanem egy 3 éve létrehozott Facebook-csoport segítségével is, ahol a tagok régi esküvői fotókat, történeteket tehettek közzé.

Látogatható december 27. és 30. között a szokásos időpontokban, 31-én pedig 14 óráig.

Határátlépések. A képek politikája

A Capa Központban január 14-ig látható Határátlépések. A képek politikája című kiállítás amellett, hogy körüljárja, egy országot miként tesznek láthatóvá az odaérkező külföldi fotósokkal szemben az ott élő fotográfusok, több olyan alkotó műveit is felvonultatja, amelyek közvetlenül reagálnak a tavaly február óta Ukrajnában zajló háborúra. A tárlaton húsz, különböző országbeli művész 150 fotójából és videoinstallációjából álló válogatást láthatunk, többek között Boris Mikhailov, Rafał Milach, Annie Leibovitz, a The New York Times nyomozócsoportja, Robert Capa és Martin Parr munkáit.

Látogatható december 26. és 29. között 13-tól 18 óráig, 30 és 31-én pedig 10 és 18 óra között.

Zeus x Acrylic on Canvas

Egy izgalmas összedolgozás eredményét láthatjuk december 30-ától a The Workshop falain. Az elektronikai zenei színtéren nem meglepő a technikai jellegű borítóesztétika, a Zeus x Acrylic on Canvas viszont két venezuelai születésű művész találkozásának eredményeit mutatja be. Joone, az Acrylic on Canvas nevű elektronikus zenei kiadó alapítója a 2022-es Sziget Fesztiválon találkozott Zeus Salas festőművész-performerrel, akit felkért, hogy készítsen 12 egyedi művészi alkotást a kiadó 2023/2024-es megjelenéseihez. Most ezeket a 20×20 cm-es műalkotásokat nézhetjük meg a The Workshopban, és témánál maradva, a kiállítást egy nagy partival nyitják meg, ahol alaposabban megismerhetjük a műveket és az AOC zenei világát.

A kiállítás megnyitójára december 30-án 18 órakor kerül sor.

(Borítókép: Debre Krisztina – Magyar Nemzeti Galéria)

Cimkék

Hasonló tartalmak

Kultúra

Oscar-nap a Művészben

Március 11-én 96. alkalommal díjazza az előző év legjobb filmjeit és filmeseit az amerikai Filmművészeti és Filmtudományi Akadémia. Nincs is jobb hangolódó program a gálára, mint a március 10-ei Oscar-nap a Művészben, amikor 13 órától estig jelölt filmeket nézhetünk meg.

Kultúra

Janikovszky-est a vaksötétben – avagy a lemez két oldala

A Bodor Tibor Kulturális Egyesület közreműködésével március 13-án a Lurdy Moziban egy egyedülálló képzeletszínházi előadásban lesz részünk, A lemez két oldala címmel: Janikovszky Éva írásainak segítségével teljes sötétségben, csak a hangokra és szavakra koncentrálva fedezhetjük fel mindennapjaink rejtett oldalait.

Kultúra

Mai Manó fotográfiái

A PaperLab Galériában kiállított 50 fotóból álló, ingyenesen megnézhető válogatásban olyan alkotásokat láthatunk, amelyeket Mai Manó fotográfus a budapesti műtermeiben készített a századforduló környékén.

Neked ajánlott

A